Τόσα πολλά βαρυσήμαντα γεγονότα συνέβησαν στη Γερμανία την 9η Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, ώστε η ημέρα αυτή έγινε γνωστή ως η “ημέρα της μοίρας” της χώρας.
Ακολουθεί μια ματιά σε τέσσερις φορές που η ιστορία γράφτηκε στις 9 Νοεμβρίου – όχι πάντα τυχαία.
1918: Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Γερμανίας
Με τη Γερμανία στα πρόθυρα της ήττας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με μια επαναστατική διάθεση να σαρώνει τη χώρα, ο αντιδημοφιλής αυτοκράτορας Κάιζερ Γουλιέλμος Β’ αναγκάστηκε να παραιτηθεί, τερματίζοντας τη μοναρχία της Γερμανίας.
Διαδόθηκε ότι οι κομμουνιστές, με επικεφαλής τον Καρλ Λίμπκνεχτ, θα ανακήρυτταν σύντομα μια κομμουνιστική δημοκρατία. Για να το αποτρέψει αυτό, στις 9 Νοεμβρίου 1918, ο αναπληρωτής πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Φίλιπ Σέιντεμαν έσπευσε στο μπαλκόνι του κοινοβουλίου του Ράιχσταγκ του Βερολίνου για να ανακοινώσει τη γέννηση αυτού που θα γινόταν η Δημοκρατία της Βαϊμάρης.
“Ζήτω η γερμανική δημοκρατία!” φώναξε.
Αλλά λίγες ώρες αργότερα, ο Λίμπκνεχτ κήρυξε επίσης τη γέννηση της “ελεύθερης σοσιαλιστικής γερμανικής δημοκρατίας”. Η Γερμανία βρισκόταν σε κατάσταση αστάθειας και διαμάχης.
Δύο ημέρες αργότερα, η Γερμανία συμφώνησε να υπογράψει ανακωχή που τερμάτισε τον Μεγάλο Πόλεμο εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων.
Τελικά, η κυβέρνηση μετεγκαταστάθηκε στη Βαϊμάρη τον Ιανουάριο του 1919, όπου μπόρεσε να εγκαθιδρύσει μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αλλά σοβαρά προβλήματα και αναταραχές εξακολουθούσαν να ταλανίζουν τη χώρα.
Οι όροι της παράδοσης της Γερμανίας θεωρήθηκαν τόσο ταπεινωτικοί που οι ιστορικοί πιστεύουν ότι συνέβαλαν στους “σπόρους” για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έγινε η βάση του Dolchstoßegende, ή του “μύθου της μαχαιριάς στην πλάτη”. Δεξιοί κύκλοι υποστήριζαν την πεποίθηση ότι οι γερμανικές δυνάμεις δεν είχαν στην πραγματικότητα χάσει τον πόλεμο, αλλά ότι η χώρα είχε προδοθεί, ή είχε μαχαιρωθεί πισώπλατα, από τους πολίτες στο εσωτερικό.
Ήθελαν να κατηγορήσουν τους λεγόμενους “Εγκληματίες του Νοεμβρίου”, τους πολιτικούς που εμπλέκονταν στην ανακωχή και την επανάσταση του Νοεμβρίου.
Τις επόμενες δεκαετίες, η Dolchstoßlegende και ο μύθος των Εγκληματιών του Νοεμβρίου έγιναν βασικό συστατικό της δεξιάς ρητορικής.
1923: Χίτλερ
Ο Αδόλφος Χίτλερ, ο τότε σχετικά άγνωστος ηγέτης του Ναζιστικού Κόμματος, και οι πιστοί του προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία με ένα πραξικόπημα που ξεκίνησε σε μια κατάμεστη αίθουσα μπύρας του Μονάχου στις 9 Νοεμβρίου 1923.
Αφού ανέβηκε σε μια καρέκλα και πυροβόλησε στο ταβάνι, ο Χίτλερ διακήρυξε το τέλος της “κυβέρνησης των εγκληματιών του Νοεμβρίου”, όρος που χρησιμοποιούσαν οι επικριτές της παράδοσης του 1918.
Το Πραξικόπημα της Μπυραρίας στο Μόναχο
Αλλά η αστυνομία και οι στρατιώτες κατέστειλαν γρήγορα την απόπειρα πραξικοπήματος και ο Χίτλερ συνελήφθη.
Χρησιμοποίησε τη δίκη του για να αποκτήσει φήμη και να διαδώσει το αντιεβραϊκό μίσος. Συχνά ξέφευγε από τον δρόμο του κατά τη διάρκεια της ανάκρισης για να παραληρεί για θέματα φυλής και οικονομίας. Οι συμπαθείς συντηρητικοί δικαστές στη δίκη του δεν προσπάθησαν να αποτρέψουν την πολεμική του, και ο Χίτλερ εκμεταλλεύτηκε αυτό το γεγονός. Τελικά πέρασε μόλις εννέα μήνες στη φυλακή.
Στο κελί του ο Χίτλερ άρχισε να γράφει το “Mein Kampf”.
Η εμπειρία του από αυτό το επεισόδιο άλλαξε επίσης την άποψή του σχετικά με την επιρροή της αλλαγής στη Γερμανία.
Προηγουμένως είχε βασιστεί στη βία ως κύριο μέσο για να πετύχει πράγματα, αλλά τώρα έψαχνε σε αυστηρά νόμιμα μέσα για να κερδίσει τη συμπάθεια του γερμανικού λαού και να αποκτήσει την εξουσία.
Μέσα σε μια δεκαετία από το “πραξικόπημα της μπιραρίας”, ο Χίτλερ ήταν καγκελάριος της Γερμανίας.
1938: Νύχτα των σπασμένων κρυστάλλων
Ναζιστές κακοποιοί πυρπόλησαν συναγωγές, έσπασαν καταστήματα εβραϊκής ιδιοκτησίας και συνέλαβαν Εβραίους σε όλη τη Γερμανία στις 9 Νοεμβρίου 1938, σε αυτό που έγινε γνωστό ως “Kristallnacht” ή “Νύχτα των σπασμένων κρυστάλλων”.
Η χρονική συγκυρία δεν ήταν τυχαία – εκείνο το βράδυ υψηλόβαθμες προσωπικότητες των Ναζί, όπως ο Γιόζεφ Γκέμπελς, είχαν ξεσηκώσει τα πλήθη σε εκδηλώσεις προς τιμήν της προσπάθειας του Χίτλερ για πραξικόπημα το 1923.
Η Νύχτα των κρυστάλλων: Το βράδυ που ξεκίνησε το Ολοκαύτωμα
Τουλάχιστον 90 Εβραίοι σκοτώθηκαν και 30.000 απελάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά το ξέσπασμα της βίας, που σύμφωνα με τους ιστορικούς εγκαινίασε την έναρξη της προσπάθειας των Ναζί να εξοντώσουν τους Εβραίους.
Σήμερα, οι Γερμανοί θυμούνται το πογκρόμ της Νύχτας των Κρυστάλλων γυαλίζοντας ή τοποθετώντας λουλούδια στις “Stolpersteine”, μικρές ορειχάλκινες πλάκες σε πλακόστρωτα που μνημονεύουν τα θύματα των Ναζί.
Στο Βερολίνο πέρυσι, 16 πλάκες ξεθάφτηκαν και εκλάπησαν λίγο πριν από την επέτειο, τροφοδοτώντας την ανησυχία για αναζωπύρωση του αντισημιτισμού.
1989: Πέφτει το τείχος του Βερολίνου
Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου σε μια αναίμακτη επανάσταση στις 9 Νοεμβρίου 1989 αποτελεί ένα χαρμόσυνο ορόσημο στη γερμανική ιστορία, τερματίζοντας 28 χρόνια διαχωρισμού του Ψυχρού Πολέμου.
Αλλά λόγω των σκοτεινών κεφαλαίων που συνδέθηκαν με την ημερομηνία αυτή στο παρελθόν, θεωρήθηκε κακή επιλογή για δημόσια αργία. Οι Γερμανοί γιορτάζουν αντ’ αυτού την 3η Οκτωβρίου 1990, την επίσημη επανένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας.
Τείχος του Βερολίνου: Τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση
Το τείχος έπεσε σχεδόν τυχαία, αφού ο κομμουνιστής γραφειοκράτης της Ανατολικής Γερμανίας Γκίντερ Σαμπόφσκι αιφνιδιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συνέντευξης Τύπου για το ερώτημα πότε ακριβώς τα νέα, πιο χαλαρά ταξιδιωτικά δικαιώματα θα τεθούν σε ισχύ.
“Απ’ όσο γνωρίζω… από τώρα”, αυτοσχεδίασε, στέλνοντας χιλιάδες Ανατολικοβερολινέζους να συρρεύσουν προς τα σημεία ελέγχου, όπου οι σαστισμένοι φύλακες άνοιξαν τελικά τις μπάρες.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.