Η κινεζική εταιρεία Huawei εξακολουθεί να συμβάλλει στην κατασκευή του νέου δικτύου κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία. Επομένως, το 5G θα μπορούσε να ευνοήσει την πειρατεία και την κατασκοπεία από την Κίνα…
Πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα μας και το γερμανικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας;
Εδώ και χρόνια, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μας λένε ότι το 5G θα μας εκτοξεύσει όλους σε μια ψηφιακή χώρα των θαυμάτων.
Αυτό το νέο υπερταχύ δίκτυο θα πάρει σιγά σιγά μορφή το 2024.
Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Δικτύων, η κάλυψη 5G στη Γερμανία έχει φτάσει περίπου στο 90%.
Αυτό σημαίνει ότι το 90 τοις εκατό της χώρας έχει τουλάχιστον έναν πάροχο που χρησιμοποιεί ήδη 5G, όπως η Deutsche Telekom, η O2 Telefónica ή η Vodafone.
Σχεδόν κάθε μελλοντική τεχνολογία χρειάζεται το 5G
Ειδικά η οικονομία περιμένει με ανυπομονησία το νέο δίκτυο.
Αυτοματοποιημένα εργοστάσια, αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, έξυπνες πόλεις με δικτυωμένους φωτεινούς σηματοδότες που αντιδρούν στην κυκλοφορία και συστήματα θέρμανσης που αναγνωρίζουν αν οι άνθρωποι βρίσκονται καν στο κτίριο … σχεδόν όλες οι μελλοντικές τεχνολογίες εξαρτώνται από την ύπαρξη συνδέσεων δεδομένων που είναι γρήγορες, διαθέσιμες σε μαζική κλίμακα και 100% σταθερές.
Η Huawei – μια εταιρεία είναι ύποπτη
Όσον αφορά την ασφάλεια, ωστόσο, υπάρχουν επί του παρόντος μεγάλες αμφιβολίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για την κατασκευή των δικτύων 5G στη Γερμανία χρησιμοποιείται πολλή κινεζική τεχνολογία, ιδίως αυτή της Huawei.
Η εταιρεία αυτή είναι ύποπτη για κατασκοπεία υπέρ του καθεστώτος στο Πεκίνο.
Μια άλλη κατηγορία είναι ότι η Huawei φέρεται να εγκαθιστά τις λεγόμενες κερκόπορτες στην τεχνολογία που προμηθεύει στη Γερμανία, δηλαδή κερκόπορτες μέσω των οποίων μπορούν να παρελάσουν Κινέζοι χάκερ.
Οι ειδικοί λένε ότι η Κίνα δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ- η χώρα έχει -για να το θέσουμε ήπια- την πολύ δική της πολιτική ατζέντα. Και οι κινεζικές εταιρείες πρέπει να υποστηρίξουν αυτή την ατζέντα σε περίπτωση αμφιβολίας.
Επομένως, δεν είναι πραγματικά δυνατό να γίνει διάκριση μεταξύ μιας μεγάλης εταιρείας όπως η Huawei και του καθεστώτος στο Πεκίνο.
Η Janka Oertel από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων εξηγεί ότι το Πεκίνο έχει κάτι σαν δικαίωμα παρέμβασης στις εταιρείες και το εκμεταλλεύεται.
Το Πεκίνο τοποθετεί χάκερς εναντίον της Δύσης
Υπάρχουν επίσης αναφορές για στρατούς χάκερ. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, ειδικοί της πληροφορικής στην Κίνα εκπαιδεύονται για να επιτίθενται σε δυτικές εταιρείες και οργανισμούς.
Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Wuhan, στην κεντρική Κίνα, φέρεται να διαθέτει ένα τέτοιο στρατόπεδο εκπαίδευσης.
Σημαντικό ρόλο στη στρατηγική hacking του Πεκίνου παίζει ένας κανονισμός που ορίζει ότι τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα τρωτά σημεία λογισμικού σε άλλες χώρες πρέπει να αναφέρονται αμέσως στο εσωτερικό της χώρας.
Έτσι, για παράδειγμα, αν η Huawei ανακαλύψει μια ευπάθεια στο δίκτυο 5G της Deutsche Telekom, θα πρέπει πρώτα να την αναφέρει σε μια κινεζική αρχή πριν μπορέσει να πει στην Deutsche Telekom: “Γεια σας παιδιά, ανακαλύψαμε ένα πρόβλημα εδώ”.
Αυτό δίνει χρόνο στους Κινέζους χάκερ να διεισδύσουν κακόβουλο κώδικα.
Φόβος κατασκοπείας και σαμποτάζ μέσω 5G
Οι επικριτές της Κίνας φοβούνται ιδιαίτερα δύο σενάρια:
Πρώτον, η τεχνολογία 5G της Huawei θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία από το καθεστώς του Πεκίνου.
Δεύτερον, υπάρχουν φόβοι ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εξαρτήματα 5G της Huawei για να παραλύσει το σύνολο των κινητών επικοινωνιών μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Και τα δύο θα ήταν εξαιρετικά προβληματικά.
Σε περίπτωση κατασκοπείας, θα μπορούσαν να υποκλαπούν σημαντικά μυστικά γερμανικών εταιρειών. Στη χειρότερη περίπτωση, οι εταιρείες θα καταστρέφονταν.
Το σαμποτάζ θα μπορούσε να βλάψει ολόκληρη την υποδομή μας, καθώς τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών αποτελούν τη βάση για πολλές άλλες εφαρμογές.
Άλλες χώρες της ΕΕ κατασκευάζουν το 5G χωρίς τη Huawei
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ πιο προσεκτικές όσον αφορά την κινεζική τεχνολογία 5G.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι η Γερμανία έχει κατασκευάσει σχεδόν το 60% της υποδομής κεραιών της από αναξιόπιστους προμηθευτές.
Στην Αυστρία, το ποσοστό είναι περίπου το ίδιο. Στη Γαλλία, από την άλλη πλευρά, μόνο το 17% των δικτύων 5G περιέχει κινεζική τεχνολογία.
Στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Εσθονία, το ποσοστό είναι μηδέν τοις εκατό.
Η Huawei είναι γρήγορη, φθηνή και καλή
Γιατί όμως οι γερμανικοί φορείς εκμετάλλευσης τηλεφωνικών δικτύων εμπλέκονται με τη Huawei και δεν αγοράζουν απλώς την τεχνολογία από ευρωπαίους προμηθευτές όπως η Nokia και η Ericsson;
Αν ρωτήσετε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, θα διαπιστώσετε ότι η Huawei δεν είναι μόνο φθηνή, αλλά και παραδίδει γρήγορα και αξιόπιστα.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες καθυστερήσεις από ό,τι με άλλους προμηθευτές. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, η Huawei κατάφερε να είναι ταχύτερη με εφευρετικότητα.
Για παράδειγμα, η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων στα κιβώτια μεταφοράς ήταν παραγεμισμένη με μάσκες για τον κοροναϊό.
Αυτό έδωσε προτεραιότητα στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας κατά τη μεταφορά. Η ταχύτητα μετράει για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας – άλλωστε, θα πρέπει να έχουν το δίκτυο 5G σε λειτουργία από χθες, αν είναι δυνατόν.
Επιπλέον, η τεχνολογία της Huawei φέρεται να είναι συχνά καλύτερη, για παράδειγμα όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση.
Οι κεραίες της Huawei απαιτούν λιγότερη ενέργεια κατά την καθημερινή λειτουργία. Αυτό είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα για την O2 και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών – ειδικά σε εποχές που η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Αυτά τα διάφορα πλεονεκτήματα έχουν οδηγήσει τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων να προμηθεύονται επανειλημμένα την τεχνολογία τους από τη Huawei – παρά τις πολιτικές ανησυχίες.
Ειδικά καθώς δεν υπήρχε αυστηρή απαγόρευση της Huawei στη Γερμανία και την Ευρώπη για την κατασκευή 5G.
Και τι κάνει η γερμανική κυβέρνηση;
Στη Γερμανία, ο συνασπισμός των φωτεινών σηματοδοτών δεν έχει ακόμη βρει μια σαφή γραμμή για το θέμα.
Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD) τόλμησε να κάνει μια κίνηση το φθινόπωρο του 2023.
Ήθελε μόνο το ένα τέταρτο των εξαρτημάτων για τα συστήματα μετάδοσης να προέρχεται από κινέζους κατασκευαστές από το 2026.
Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, η Huawei και ο άλλος κινεζικός πάροχος ZTE θα έπρεπε ακόμη και να αποκλειστούν εντελώς, για παράδειγμα στο Βερολίνο ή στην περιοχή Κολωνία-Βόννη.
Εάν το έγγραφο της Faeser είχε γίνει δεκτό από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αυτό θα αποτελούσε σημαντική περικοπή για τη Huawei. Ωστόσο, ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών “δεν διασκέδαζε” – ορισμένα στελέχη ήταν εντελώς εξοργισμένα.
Δεν ήταν διατεθειμένοι να δεχτούν ότι θα έπρεπε πλέον να αντικαταστήσουν τα εξαρτήματά τους μόνο και μόνο επειδή έφεραν την ένδειξη Huawei.
Η O2 Telefonica απείλησε μάλιστα ανοιχτά ότι θα διεκδικήσει αποζημίωση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εάν αναγκαστεί να αφαιρέσει ξανά τα εξαρτήματα 5G της Huawei.
Ο Wissing αντιστέκεται στην Faeser
Ωστόσο, η υπουργός Εσωτερικών δεν μπόρεσε προφανώς να περάσει το δικό της.
Ο υπουργός Μεταφορών και Ψηφιακής Πολιτικής Volker Wissing (FDP) φέρεται να τάχθηκε κατά των περιορισμών στη χρήση τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας από την Κίνα.
Επομένως, φαίνεται ότι η κυβέρνηση συνασπισμού δεν είναι εύκολο να λάβει μια απόφαση. Φημολογείται στον κλάδο ότι θα γίνει τώρα μια ανακοίνωση το καλοκαίρι σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η ανάπτυξη του δικτύου 5G στη χώρα.
Η απόφαση της κυβέρνησης – όποια και αν είναι αυτή που θα προκύψει – είναι πιθανό να προκαλέσει νέα προβλήματα.
Είτε θα εξοργίσει τη βιομηχανία κινητών επικοινωνιών και το κινεζικό κράτος αν αποκλείσει τη Huawei και κινδυνεύει να μείνει σημαντικά πίσω στην ανάπτυξη του 5G (όπως έδειξε το παράδειγμα του Λονδίνου).
Ή επιτρέπει στη Huawei να συνεχίσει και πρέπει να ανεχθεί την κατηγορία ότι συνεχίζει να κρατάει την πόρτα ανοιχτή για τους κινέζους χάκερς στη Γερμανία.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Ένας χρόνος Deutschlandticket στη Γερμανία: Πέτυχε το μοντέλο;
- Ποια ονόματα απαγορεύεται να δώσετε στα παιδιά σας στη Γερμανία;
- Πως να αποφύγετε τις απάτες όταν ψάχνετε για σπίτι στη Γερμανία
- Ποια πόλη της Γερμανίας έχει το πιο ακριβό παγωτό το 2024;
- Πώς ένα γερμανικό κέρμα των δύο ευρώ μπορεί να αξίζει πολλά χρήματα;
- Smartphone; Όχι ευχαριστώ! Νέα μόδα στη Γερμανία τα παλιά κινητά τηλέφωνα