Οι γυναίκες στη Γερμανία δεν προστατεύονται επαρκώς από τη βία
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει εντοπίσει σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των γυναικών και των κοριτσιών από τη βία λόγω φύλου στη Γερμανία.
Αν και ορισμένες εξελίξεις στο γερμανικό ποινικό δίκαιο είναι ευπρόσδεκτες, υπάρχει έλλειψη καταφυγίων και συμβουλευτικών κέντρων για γυναίκες, σύμφωνα με ομάδα εμπειρογνωμόνων.
- Σύμφωνα με την έκθεση, σε πολλά μέρη δεν υπάρχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες βοήθειας και συμβουλευτικής για τις γυναίκες.
- Το δικαστικό σύστημα παρέχει επίσης πολύ μικρή προστασία στις γυναίκες και τα κορίτσια
- Η κατάρτιση των επαγγελματιών είναι επίσης ανεπαρκής.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπάρχουν “σοβαρές ελλείψεις” στην προστασία των γυναικών από τη βία στη Γερμανία.
Για παράδειγμα, τα καταφύγια γυναικών και τα συμβουλευτικά κέντρα είναι άνισα κατανεμημένα και σπάνια, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (GREVIO), η οποία δημοσιεύθηκε στο Στρασβούργο την Παρασκευή. Ένα γενικό πρόβλημα είναι η έλλειψη παγγερμανικού σχεδίου δράσης.
Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων συμβουλευτικών κέντρων μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων, αλλά και εντός των κρατιδίων.
Ενώ στην επαρχεία δεν υπάρχει συχνά εξειδικευμένη βοήθεια, τα εξειδικευμένα κέντρα στις πόλεις είναι συχνά πολύ απασχολημένα.
Το Βερολίνο, με τα 3,7 εκατομμύρια κατοίκους, διαθέτει μόνο ένα συμβουλευτικό κέντρο για θύματα βιασμού- οι γυναίκες που έχουν πληγεί πρέπει να περιμένουν κατά μέσο όρο δύο μήνες για μια πρώτη συμβουλευτική.
Ελλείψεις στο σύστημα δικαιοσύνης στη Γερμανία
Η έκθεση καταγγέλλει επίσης ότι στους βίαιους πατέρες χορηγούνται δικαιώματα επιμέλειας ή επισκέψεων χωρίς να λαμβάνονται επαρκώς υπόψη οι ανησυχίες για την ασφάλεια των γυναικών ή των παιδιών και ότι συχνά δεν χορηγούνται εντολές προστασίας.
Στο γερμανικό σύστημα δικαιοσύνης φαίνεται να επιμένουν “αρνητικά στερεότυπα φύλου και στάσεις αντιστροφής θύτη-θύματος”. Η σεξουαλική βία κρίνεται με μεγαλύτερη επιείκεια εάν ο δράστης είναι νυν ή πρώην σύντροφος.
Έλλειψη κατάρτισης στη Γερμανία
Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη εκπαίδευση, ώστε τα άτομα που έχουν να κάνουν με θύματα ή δράστες βίας να μπορούν να τα αναγνωρίζουν. Οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν επίσης να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός επανεξέτασης των ενδοοικογενειακών ανθρωποκτονιών.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναλυθούν όλες οι δολοφονίες γυναικών με βάση το φύλο, ώστε να εντοπιστούν οι περιπτώσεις στις οποίες τα θεσμικά όργανα πρέπει να αντιδράσουν διαφορετικά.
Συνολικά, λείπει ένα παγγερμανικό σχέδιο δράσης, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης συντάχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011. Με την υπογραφή της, η Γερμανία δεσμεύεται να προλαμβάνει, να διώκει και να εξαλείφει τη βία κατά των γυναικών.
Γραμμή βοήθειας γυναικών στη Γερμανία
Είστε ή έχετε πληγεί η ίδια από τη βία, θέλετε να στηρίξετε τους πληγέντες στο περιβάλλον σας ή έχετε έρθει σε επαφή με το θέμα;
Μπορείτε να καλέσετε τη γραμμή βοήθειας δωρεάν και ανώνυμα ανά πάσα στιγμή στον αριθμό 08000 116 016.
Στον ιστότοπο www.hilfetelefon.de θα βρείτε περαιτέρω προσφορές βοήθειας, για παράδειγμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνομιλίας.
Έπαινος για τις μεταρρυθμίσεις του ποινικού δικαίου στη Γερμανία
Παράλληλα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων εξήρε ορισμένες εξελίξεις στη Γερμανία. Οι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, για παράδειγμα, για τη θέσπιση ενός ποινικού αδικήματος σεξουαλικής βίας που βασίζεται στην έλλειψη συναίνεσης του θύματος.
Οι εμπειρογνώμονες επαίνεσαν επίσης την ποινικοποίηση της διαδικτυακής παρακολούθησης και της κοινοποίησης εικόνων στο διαδίκτυο.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης παρακολουθεί την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 46 κράτη μέλη του.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- Επίδομα πληθωρισμού στη Γερμανία: έως 3.000€ αφορολόγητα!
- 10 σημαντικές εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο!
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Οι 5 πιο ελκυστικές πόλεις
- Γερμανία: Γιατί δεν έχω λάβει ακόμη το επίδομα των 300 ευρώ;
- Μούχλα σε διαμέρισμα στη Γερμανία; Τι δικαιώματα έχετε;
- Έρχεται απαγόρευση οδήγησης με ντίζελ στο Μόναχο;
- Δείτε την γερμανική πόλη όπου πλοία παίρνουν το ασανσέρ
- Αξίζει να αλλάξετε προμηθευτή αερίου στη Γερμανία;