Γυναίκα στο Μόναχο βρίσκει 80.000 ευρώ – και δεν παίρνει τίποτα!
Η πρώην ενοικιαστής διαμερίσματος στη Lucile-Grahn-Straße στο Μόναχο, στο οποίο βρέθηκαν 80.000 ευρώ πίσω από μια πρίζα το 2016, δεν θα λάβει ως ανταμοιβή μέρος των χρημάτων.
Αυτό αποφασίστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο του Μονάχου
Η γυναίκα υπέβαλε αγωγή για πληρωμή ανταμοιβής 1.500 ευρώ εναντίον αγνώστων κληρονόμων του προηγούμενου μισθωτή της.
Το δικαστήριο είχε ήδη απορρίψει την αγωγή τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όπως μόλις τώρα έγινε γνωστό.
Τι είχε συμβεί; Η ενάγουσα ζούσε στο διαμέρισμα στο Steinhausen το 2016 και είχε καλέσει έναν ηλεκτρολόγο να έρθει την 1η Δεκεμβρίου 2016 για να επισκευάσει μια πρίζα.
Όταν άνοιξαν μαζί το προστατευτικό κάλυμμα της πρίζας, ανακάλυψαν συνολικά πάνω από 80.000 ευρώ σε μια κοιλότητα.
Στη συνέχεια, οι δύο παρέδωσαν τα χρήματα στην αστυνομία. Αυτό με τη σειρά του παρέδωσε τα χρήματα στο γραφείο απολεσθέντων του Δήμου του Μονάχου.
Το γραφείο ήταν της γνώμης ότι τα χρήματα ανήκαν στην περιουσία του προηγούμενου μισθωτή που είχε αποβιώσει και τα παρέδωσε στον επιμελητή, που είχε διοριστεί από το περιφερειακό δικαστήριο.
Τα χρήματα βρίσκονται εκεί από τότε, επειδή η έρευνα του κληρονόμου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως, σύμφωνα με το περιφερειακό δικαστήριο.
Η ενάγουσα ισχυρίστηκε τώρα ότι δεν βρέθηκαν όλοι οι πρώην ενοικιαστές του διαμερίσματος, έτσι ώστε να μην μπορεί να προσδιοριστεί ποιος έκρυψε ακριβώς τα χρήματα στην πρίζα.
Έλαβε λοιπόν χώρα απόκτηση περιουσίας σύμφωνα με την §973 BGB, σύμφωνα με την οποία, η γυναίκα θα έπρεπε να αποκτήσει τα χρήματα στην κυριότητά της που βρήκε μετά από έξι μήνες.
Η άλλη πλευρά είπε ότι ο νεκρός προηγούμενος ενοικιαστής έκρυψε τα χρήματα εκεί κατά τη διάρκεια της ζωής του. Και ότι οι συγγενείς του έψαξαν στο διαμέρισμα για τα χρήματα μετά το θάνατό του χωρίς επιτυχία.
Τα χρήματα ήταν κρυμμένα και δεν χάθηκαν
Το γραφείο απολεσθέντων κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ήταν τα χρήματα του αποθανόντος.
Τα χρήματα ήταν κρυμμένα και δεν χάθηκαν, έτσι ώστε οι κανόνες εύρεσης να μην ισχύουν. Αντίθετα, η περιουσία και τα υπάρχοντα έχουν περάσει στους κληρονόμους.
Το δικαστήριο ακολούθησε αυτό το επιχείρημα, το οποίο είναι νομικά δύσκολο. “Ανεξάρτητα από το εάν η ενάγουσα πρέπει να θεωρηθεί ως η μοναδική που βρήκε τα χρήματα, δεν απέδειξε, σύμφωνα με την πεποίθηση του δικαστηρίου, ότι τα χρήματα ήταν χαμένα αντικείμενα κατά την έννοια του άρθρου 965 του γερμανικού αστικού κώδικα (BGB) και ότι επομένως ισχύουν οι κανονισμοί εύρεσης”, όπως αιτιολόγησε ο δικαστής την απόφαση.
Μόνο εάν τα χρήματα είναι χωρίς κάτοχο, δηλαδή η πραγματική εξουσία δεν μπορεί πλέον να ασκηθεί, θα είχε αξίωση σύμφωνα με την §973 BGB.
Επειδή τα χρήματα ήταν κρυμμένα στην πρίζα, μπορεί να υποτεθεί ότι ο προηγούμενος ενοικιαστής τα είχε στην περιοχή ελέγχου του. Γιατί μόνο αυτός ήξερε την κρυψώνα.
Και δεδομένου ότι πέθανε στο διαμέρισμα και δεν είχε ξεχάσει τα χρήματα όταν μετακόμισε, οι κληρονόμοι παραμένουν οι ιδιοκτήτες των χρημάτων. Ακόμα κι αν μπορεί να μην γνωρίζουν ακόμη τίποτα για αυτό.
Η ενάγουσα δεν μπόρεσε επίσης να υποστηρίξει γιατί ο προηγούμενος μισθωτής “δεν θα μπορούσε να ήταν ο ιδιοκτήτης των χρημάτων. Δεν αποδείχθηκε ότι άλλος προηγούμενος μισθωτής έκρυβε τα χρήματα.”
Η απόφαση είναι τελεσίδικη.
Μην μαθαίνεις τα νέα από το Μόναχο τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.