Το Δικαστικό Μέγαρο στο Μόναχο εγκαινιάστηκε πριν από 125 χρόνια. Με αφορμή την επέτειο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σας προσκαλεί σε μια “Ημέρα Ανοικτής Πρόσβασης”. Ένας περίπατος στην πολυτάραχη ιστορία του κτιρίου.
Πρόκειται για ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια που χαρακτηρίζουν το Μόναχο: το νεομπαρόκ Δικαστικό Μέγαρο στο Stachus.
Ο αρχιτέκτονας Friedrich von Thiersch δημιούργησε πριν από 125 χρόνια 532 τετραγωνικά μέτρα φωτεινών αιθουσών, τέσσερις εκθαμβωτικές προσόψεις και έναν φωτεινό θόλο ύψους 66 μέτρων. Το κτίριο άνοιξε τις πόρτες του το 1897.
Ένας τόπος δικαίου γίνεται τόπος αδικίας
Ο σκοπός της κατασκευής ενός τόσο μεγάλου δικαστικού κτιρίου; Το κτίριο κατασκευάστηκε ιδίως για να εξυπηρετήσει καλύτερα την αρχή της πρόσβασης του κοινού μέσω μεγαλύτερων δικαστικών αιθουσών.
Η ιστορία του κτιρίου αντικατοπτρίζει την ιστορία της Γερμανίας – και τη σκοτεινή της πλευρά. Η δεύτερη δίκη 14 κατηγορουμένων της αντιστασιακής ομάδας πραγματοποιήθηκε εδώ στις 19 Απριλίου 1943.
Eisenreich: “Οι εθνικοσοσιαλιστές μετέτρεψαν αργότερα το κτίριο σε έναν απάνθρωπο τόπο αδικίας. Η μόνιμη έκθεση “Η αυθαιρεσία στο όνομα του γερμανικού λαού” στην “Αίθουσα του Λευκού Ρόδου” μας το υπενθυμίζει καθημερινά”.
Τα αδέλφια Sophie και Hans Scholl και τέσσερις φίλοι τους, ο Christoph Probst, ο καθηγητής Kurt Huber, ο Alexander Schmorell και ο Willi Graf, έπρεπε να πληρώσουν το θάρρος τους με τη ζωή τους. Δέκα άλλα μέλη της αντιστασιακής ομάδας καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.
Ένα σπίτι γεμάτο ιστορία στο Μόναχο
Στο πλαίσιο αυτού του θέματος, προγραμματίστηκε επίσης μια διάλεξη για την τύχη των Εβραίων δικηγόρων μετά το 1933.
Όχι μόνο λόγω του Λευκού Ρόδου, το Δικαστικό Μέγαρο είναι ένα σπίτι γεμάτο ιστορίες. Ακόμα και μετά το τέλος του Παγκόσμιου Πολέμου, ορισμένες μεγάλες και θεαματικές δίκες διεξήχθησαν και εξακολουθούν να διεξάγονται στις μεγάλες δικαστικές αίθουσές του.
Όπως η μεγάλη δίκη της Vera Brühne το 1962. Η γυναίκα καταδικάστηκε για δύο δολοφονίες, αλλά ισχυριζόταν την αθωότητά της μέχρι το τέλος της ζωής της.
Δεν γιορτάζεται μόνο το Δικαστικό Μέγαρο, αλλά και το συνταγματικό πολίτευμα.
Ο Uli Hoeneß έπρεπε επίσης να δικαστεί εδώ. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για τη δίκη κατά του πρώην προέδρου της FC Bayern, το 2014 επιλέχθηκε το Δικαστικό Μέγαρο, επειδή η μεγαλύτερη αίθουσα του Ποινικού Δικαστηρίου καταλαμβανόταν ταυτόχρονα από τη δίκη της NSU.
Στο Δικαστικό Μέγαρο στεγάζονται όχι μόνο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και τμήματα του Περιφερειακού Δικαστηρίου. Εδώ δεν διεξάγονται πλέον πολλές ποινικές δίκες, αλλά πολλές αστικές δίκες.
Η πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου Beatrix Schobel είναι ικανοποιημένη “που μπορούμε να ανοίξουμε το όμορφο κτίριό μας με έναν ιδιαίτερο τρόπο με την ευκαιρία της επετείου.
Μαζί μπορούμε να γιορτάσουμε όχι μόνο το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης του Μονάχου, αλλά και το συνταγματικό μας κράτος”.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.