“Βλάβες τρένων” είναι ο λόγος για τον οποίο οι συρμοί του μετρό στο Μόναχο ακυρώνονται καθημερινά. Οι ζημιές ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Δεν είναι μόνο οι επιβάτες θυμωμένοι – αλλά και η MVG. Μια έρευνα της AZ για τα τρένα με 150 ελαττώματα.
Όταν η στενή κίτρινη λωρίδα εμφανίζεται στο κάτω μέρος της πινακίδας προβολής ενός τρένου του μετρό στο Μόναχο, αυτό συνήθως δεν αποτελεί καλό σημάδι.
Οι επιβάτες πρέπει συχνά να υπολογίζουν σε υπερπλήρεις συρμούς του μετρό και καθυστερημένα τρένα – επειδή εκεί η MVG εμφανίζει τις τελευταίες πληροφορίες για διακοπές και έργα στο δρόμο.
Εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο, το κίτρινο χρώμα στις πινακίδες ενδείξεων στις αποβάθρες του μετρό έχει σχεδόν εξαφανιστεί: “Προς το παρόν υπάρχουν περιστασιακές παρατυπίες λόγω ακυρώσεων τρένων” αναγράφεται με μαύρο σε κίτρινο χρώμα. Μια ματιά στον ιστότοπο της MVG, όπου παρατίθενται αναλυτικά οι πληροφορίες, αποκαλύπτει ότι δεν κυκλοφορούν όλα τα προγραμματισμένα τρένα.
Το αποτέλεσμα των ακυρώσεων των αμαξοστοιχιών: Κενά στο πρόγραμμα δρομολογίων του μετρό, μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής και μικρότεροι συρμοί. Ειδικά οι επιβάτες της γραμμής U1 είναι πιθανό να το έχουν παρατηρήσει τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως έμαθε τώρα η AZ, πίσω από τις ακυρώσεις οχημάτων υπάρχει ένα πρόβλημα που απασχολεί την MVG από το 2022.
Οργισμένη η MVG: Γιατί ακυρώνονται οι συρμοί του μετρό στο Μόναχο
Η πηγή του προβλήματος: Όλα τα τρένα του μετρό του Μονάχου είναι εξοπλισμένα με σύστημα ανίχνευσης και καταστολής πυρκαγιάς.
Πρόκειται για την ιδέα πυροπροστασίας που ανέπτυξαν οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας από κοινού με το Υπουργείο Μεταφορών, την τεχνική εποπτική αρχή της κυβέρνησης της Άνω Βαυαρίας και την πόλη του Μονάχου.
Το κόστος του εκσυγχρονισμού των παλαιότερων οχημάτων γενιάς Β και C1 με τέτοια συστήματα ανέρχεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, εξηγεί ο Maximilian Kaltner, εκπρόσωπος της MVG.
Αυτή η αναβάθμιση της πυροπροστασίας λειτουργεί από τον Ιούλιο/Αύγουστο του 2021 – και προφανώς όχι με μεγάλη επιτυχία.
Τα τρένα επιστρέφουν από το συνεργείο με ελαττώματα…
Υπάρχουν προβλήματα με την τρέχουσα αναβάθμιση της πυροπροστασίας: “Η αναβάθμιση καθυστερεί επειδή ορισμένα οχήματα επιστρέφουν σε εμάς με ελαττώματα”, εξηγεί ο Kaltner.
Η πλειονότητα των οχημάτων που εκσυγχρονίζονται με σύστημα πυρόσβεσης έχει ποιοτικά ελαττώματα κατά την εγκατάσταση.
Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει λανθασμένα διανοιγμένες οπές, ζημιές σε άλλα εξαρτήματα και σφάλματα καλωδίωσης. “Είχαμε ήδη οχήματα με 100 έως 150 ελαττώματα”, λέει ο Kaltner.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της MVG, τα ελαττώματα ανακαλύπτονται είτε απευθείας στην εταιρεία εγκατάστασης μέσω του ποιοτικού ελέγχου, είτε στην MVG στο πλαίσιο της επιθεώρησης, είτε κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής ετοιμότητας πριν από τη χρήση από τους επιβάτες.
“Τα πρώτα προβλήματα με ελαττωματικά οχήματα εμφανίστηκαν το 2022 και επιβράδυναν σημαντικά τη διαδικασία μετατροπής το 2022”, εξηγεί ο Kaltner.
Ωστόσο, οι ακατάλληλα εκτελεσμένες εργασίες στα συνεργεία είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος.
Τα συστήματα ανίχνευσης και καταστολής πυρκαγιάς προφανώς προκαλούν προβλήματα και εκτός των συνεργείων: “Συνεχίζουμε να παρατηρούμε λανθασμένους συναγερμούς σε οχήματα που δεν έχουν μετασκευαστεί σωστά, αλλά και στην τελευταία γενιά οχημάτων C2 που έχουν ήδη παραδοθεί με συστήματα πυροπροστασίας”, λέει ο Kaltner.
Μετρό στο Μόναχο: Μέχρι και δύο βλάβες οχημάτων την ημέρα σε περιόδους αιχμής
Η συνέπεια: ματαιώσεις αμαξοστοιχιών. Κάθε φορά που ενεργοποιείται ένα σύστημα πυροπροστασίας, ο συρμός πρέπει να μεταφέρεται στο συνεργείο και να ελέγχεται. “Μια βλάβη οχήματος μας κοστίζει περίπου 1.500 ευρώ”, εξηγεί ο εκπρόσωπος της MVG.
Σε περιόδους αιχμής, υπάρχουν έως και δύο βλάβες οχημάτων την ημέρα για τον στόλο C2 λόγω αναφορών δυσλειτουργίας του συστήματος πυρόσβεσης.
Σύμφωνα με τον Κάλτνερ, τέτοιες βλάβες εμφανίζονται συχνότερα ιδίως σε χαμηλές θερμοκρασίες – αυτό θα εξηγούσε τον αυξημένο αριθμό ανακοινώσεων ακύρωσης αμαξοστοιχιών στους πίνακες προβολής του μετρό τις τελευταίες εβδομάδες.
Μια ενοχλητική κατάσταση για τους επιβάτες – και μια δαπανηρή υπόθεση για την MVG.
“Υποθέτουμε ότι οι ακυρώσεις οχημάτων λόγω βλαβών στο σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς και πυρόσβεσης ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ”, λέει ο Kaltner.
Η MVG δεν το δέχεται αυτό. “Μας ενοχλεί πολύ το γεγονός ότι τα ελαττώματα και οι δυσλειτουργίες προκαλούν ματαιώσεις αμαξοστοιχιών για τους επιβάτες μας και γι’ αυτό ασκούμε συνεχώς πιέσεις στις εμπλεκόμενες εταιρείες να παραδώσουν τη συμφωνημένη ποιότητα εντός του συμφωνημένου χρόνου”, λέει ο Kaltner.
“Η SWM και η MVG δεν αποδέχονται κακές επιδόσεις από τους εργολάβους μας”.
Οι εταιρείες που συμμετέχουν στη διαδικασία μετατροπής είναι η Siemens, η Railmaint και η Wagner Rail. Η MVG δεν θέλει να αποκαλύψει ποιος παρέχει τις “κακές επιδόσεις”.
Σε κάθε περίπτωση, η Siemens και η Railmaint δεν αισθάνονται εμπλεκόμενες – και δικαίως, όπως αποκάλυψε η έρευνα της AZ.
“Ο κατασκευαστής είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία των συστημάτων πυρόσβεσης”
Σε ανακοίνωσή της, η Siemens επισημαίνει ότι δεν είναι υπεύθυνη για την εγκατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης στα οχήματα της σειράς Β.
“Ο εργολάβος που είναι υπεύθυνος για το σύστημα πυρόσβεσης ανατέθηκε απευθείας από την SWM και εκτελεί αυτές τις δραστηριότητες ανεξάρτητα στα εργαστήρια της Siemens Mobility”, δήλωσε εκπρόσωπος.
“Στη σειρά C2, η Siemens Mobility εγκαθιστά συγκεκριμένα συστήματα πυρόσβεσης στους συρμούς κατόπιν αιτήματος της SWM και ενός προμηθευτή. Ο κατασκευαστής είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία αυτών των συστημάτων”.
Η Railmaint εκτελεί την εγκατάσταση του συστήματος για τη σειρά C1. “Τα οχήματα που ανακαινίζουμε δεν επηρεάζονται από αυτά τα ποιοτικά ελαττώματα”, λέει ο διευθυντής του εργοστασίου AZ.
Ο κατασκευαστής του συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιάς και πυρόσβεσης είναι η Wagner Rail.
Απαντώντας στο ερώτημα της AZ, η διεύθυνση είναι σιωπηλή: “Δεν σχολιάζουμε οχήματα που χρησιμοποιούνται από τον πελάτη μας στην καθημερινή λειτουργία χωρίς να συμβουλευόμαστε τον πελάτη μας, την Stadtwerke München”.
Ζημιές ύψους αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και μόνιμα μαζικά περιορισμένα δρομολόγια: όχι ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα της έννοιας της πυροπροστασίας – τόσο για την MVG όσο και για τους επιβάτες.
Οι διάφορες γενιές συρμών του μετρό με μια ματιά
Οι πρώτοι υπόγειοι συρμοί που κυκλοφορούν στο μετρό του Μονάχου από το 1971 ανήκουν στον “Τύπο Α”.
Όλα τα βαγόνια Α θα καταργηθούν σταδιακά έως το 2026 και τα συστήματα πυροπροστασίας δεν θα εγκαθίστανται πλέον σε αυτά τα οχήματα.
Η σειρά Β του μετρό του Μονάχου λειτουργεί από το 1987.
Τα βαγόνια αυτής της παλαιότερης γενιάς θα παραμείνουν σε λειτουργία και θα εξοπλιστούν εκ των υστέρων με σύστημα πυρόσβεσης από την εταιρεία Wagner.
Οι αμαξοστοιχίες της σειράς C1 τέθηκαν σε λειτουργία το 2002.
Όπως και τα βαγόνια της σειράς Β, αυτά τα τρένα είναι εξοπλισμένα με συστήματα ανίχνευσης και καταστολής πυρκαγιάς της Wagner. Η Railmaint εκτελεί την εγκατάσταση.
Η τελευταία γενιά υπόγειων τρένων κυκλοφορεί στην πόλη από το 2016: οι συρμοί της σειράς C2 εφοδιάζονται ήδη με σύστημα πυροπροστασίας της Wagner.
Οι λανθασμένοι συναγερμοί εμφανίζονται επίσης συνεχώς σε αυτά τα οχήματα.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Πόσο κοστίζει η υποβολή αίτησης για τη γερμανική υπηκοότητα;
- 02/2024: 12 αλλαγές που επηρεάζουν τους ομογενείς στη Γερμανία
- Δίσεκτο έτος: Πότε υπάρχει 29η Φεβρουαρίου στο ημερολόγιο;
- Σας έπιασε να τρέχετε κάμερα ταχύτητας; Τι μπορείτε να κάνετε…
- Γερμανία: Τα δικαιώματά μου σχετικά με το διάλειμμα στην εργασία
- Γερμανία: Επιστροφή εγγύησης μετακομίζοντας από το διαμέρισμά σας