Ο αριθμός των ατόμων σε ηλικία συνταξιοδότησης που επιλέγουν να παραμείνουν στην εργασία τους έχει αυξηθεί δραματικά στη Γερμανία τα τελευταία τρία χρόνια. Μήπως παίζουν ρόλο οι μη βιώσιμες συντάξεις;
Τι συμβαίνει;
Αν και πολλοί ονειρεύονται την πρόωρη συνταξιοδότηση για να απολαύσουν προσωπικές ασχολίες και ελεύθερο χρόνο, πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία ακολουθούν τώρα την αντίθετη πορεία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές στατιστικές, ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων ηλικίας 63 έως 67 ετών επιλέγει να παραμείνει στην εργασία του στη Γερμανία – ακόμη και μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Μεταξύ του 2020 και του 2023, ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξήθηκε από 1,31 εκατομμύρια σε 1,67 εκατομμύρια, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση 26,2% σε τρία χρόνια.
Το 2022, 1,52 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 63-67 ετών εξακολουθούν να εργάζονται.
Τα τελευταία στοιχεία, τα οποία ήρθαν σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης του αριστερού κόμματος Linke, περιπλέκουν την αφήγηση ότι πάρα πολλοί ηλικιωμένοι εγκαταλείπουν τον κόσμο της εργασίας.
Μαζί με τους βουλευτές του CDU/CSU, των Πρασίνων και του FDP, οι εργοδότες στη Γερμανία ισχυρίστηκαν ότι βιώνουν ένα brain drain, καθώς εξειδικευμένοι και έμπειροι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας βγαίνουν στη σύνταξη.
Πολλοί κατηγορούν το σύστημα “συνταξιοδότησης στα 63”, το οποίο επέτρεπε προηγουμένως στους εργαζομένους που γεννήθηκαν πριν από το 1953 να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 63 ετών χωρίς κρατήσεις, εφόσον είχαν καταβάλει τουλάχιστον 45 χρόνια ασφαλιστικές εισφορές στο συνταξιοδοτικό τους ταμείο.
Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας του Linke σε θέματα συντάξεων Matthias W. Birkwald, ο οποίος υπέβαλε την ερώτηση, αντιτίθεται στην κατάργηση του καθεστώτος “συνταξιοδότησης στα 63”.
Υποστηρίζει ότι το αυξημένο ποσοστό απασχόλησης των ατόμων στα 60 τους χρόνια καθιστά περιττή την παρέμβαση στο ισχύον συνταξιοδοτικό σύστημα.
Γιατί οι άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται σε μεγάλη ηλικία στη Γερμανία;
Οι λόγοι φαίνεται να είναι δύο.
Για τους συνταξιούχους με χαμηλότερο εισόδημα, ο λόγος που εργάζονται περισσότερο φαίνεται να είναι το γεγονός ότι η τρέχουσα σύνταξή τους απλώς δεν είναι αρκετή για να ζήσουν.
Σύμφωνα με τον Birkwald, σχεδόν κάθε δεύτερος ηλικιωμένος άνω των 65 ετών στη Γερμανία έχει στη διάθεσή του καθαρό εισόδημα 1.250 ευρώ.
Υπολογισμοί της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας κατόπιν αιτήματος του Κόμματος της Αριστεράς έδειξαν στις αρχές του έτους ότι το 42,3% των συνταξιούχων πρέπει να αρκεστεί σε ένα καθαρό εισόδημα αυτού του ποσού ή και λιγότερο.
Το γεγονός ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων που εργάζονται έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια υποδηλώνει ότι η κρίση του κόστους ζωής θα μπορούσε να αναγκάσει τους ηλικιωμένους να παραμείνουν στην εργασία -ή να επιστρέψουν σε αυτήν- λόγω της αυξανόμενης δυσκολίας διαβίωσης με μια μικρή σύνταξη.
Ωστόσο, η Destatis αναφέρει επίσης μια άλλη ομάδα που τείνει να παραμένει στην εργασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα: τους ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
“Τα υψηλότερα εκπαιδευτικά προσόντα συχνά συμβαδίζουν με μεγαλύτερης διάρκειας συμμετοχή στην αγορά εργασίας”, ανέφεραν.
“Η εργασία σε ηλικία συνταξιοδότησης μπορεί να σημαίνει αφενός ενεργό συμμετοχή στην κοινωνική ζωή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αφετέρου αντιμετώπιση της απειλής της φτώχειας σε μεγάλη ηλικία”.
Για περίπου το 40% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που εργάζονται, η εργασία τους ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος – αλλά για την πλειονότητα, το εισόδημα αυτό ήταν μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος παράλληλα με τη σύνταξη ή τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Ποια είναι η τρέχουσα ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία;
Η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία ορίζεται επί του παρόντος στα 66 έτη, αλλά θα αυξηθεί σταδιακά στα 67 έτη έως το 2031.
Οι άνθρωποι που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα έχουν τη δυνατότητα, αλλά σε κανονικές περιπτώσεις υπόκεινται σε κυρώσεις για κάτι τέτοιο.
Για όσους έχουν καταβάλει τουλάχιστον 45 χρόνια συνταξιοδοτικών εισφορών ωστόσο, υπάρχουν ειδικές εξαιρέσεις.
Παλαιότερα, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 1953 ή πριν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 μετά από 45 χρόνια καταβολής εισφορών.
Από τότε αυτό αυξήθηκε στα 64 έτη και τέσσερις μήνες για όσους γεννήθηκαν το 1960, ενώ για όσους γεννήθηκαν αργότερα, θα αυξηθεί στα 65 έτη μέχρι το 2029.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό των ατόμων ηλικίας 60 έως 64 ετών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα – από 47% το 2012 σε 63% το 2022.
Πέρα από την κανονική συνταξιοδότηση – δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών – το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται αυξήθηκε από 11 τοις εκατό το 2012 σε 19 τοις εκατό το 2022.
Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα;
Όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων, οι απόψεις για τις συντάξεις είναι διχασμένες μεταξύ των διαφόρων κομμάτων του τρικομματικού συνασπισμού του Όλαφ Σολτς: των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ του FDP έχει προηγουμένως ταχθεί μαζί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης CDU και CSU κατά του ισχύοντος καθεστώτος “συνταξιοδότησης στα 63” και έχει ζητήσει την κατάργησή του.
“Γιατί δεν δίνουμε κίνητρα στους ανθρώπους να θέλουν να εργάζονται περισσότερο αντί να χρηματοδοτούμε τη σύνταξη στα 63;”, δήλωσε σε συνέντευξή του. “Πρόκειται για ένα μπόνους συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους που έχουν τα προσόντα”.
Ωστόσο, η επίσημη κυβερνητική πολιτική – με πρωτεργάτη τον υπουργό Εργασίας του SPD Hubertus Heil – είναι να διατηρηθεί το σύστημα πρόωρης συνταξιοδότησης και αντ’ αυτού να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο.
“Όποιος έχει εργαστεί για 45 χρόνια έχει το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα χωρίς μειώσεις”, δήλωσε ο Heil στο DPA, προσθέτοντας ότι δεν θα εφαρμόσει ούτε μεταγενέστερη ηλικία συνταξιοδότησης στα 70 έτη.
Τις επόμενες εβδομάδες, ο Χάιλ σκοπεύει να παρουσιάσει την από καιρό εξαγγελθείσα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Ο υπουργός Εργασίας θέλει να βρει τρόπους να εξισορροπήσει τα δημοσιονομικά, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι από τη γενιά των Baby Boomers βγαίνουν στη σύνταξη.
Για τον εμπειρογνώμονα του Linke σε θέματα συντάξεων Birkwald, ωστόσο, το βάρος θα πρέπει να πέσει στους εργοδότες για να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους στην εργασία.
“Ακούμε συνεχώς εκκλήσεις για αύξηση της τυπικής ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση της “σύνταξης από τα 63″ (…) ή της λεγόμενης ευέλικτης συνταξιοδότησης”, δήλωσε.
Όμως η απασχόληση των ηλικιωμένων αυξάνεται ήδη.
“Οι εργοδότες έχουν καθήκον να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους καλή δουλειά, ώστε να θέλουν να επωφεληθούν εθελοντικά από την ευκαιρία να εργαστούν περισσότερο”, πρόσθεσε ο Μπίρκβαλντ.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Κάρτα αντί για μετρητά; Τι είναι οι girocards στη Γερμανία;
- Τι ισχύει με τη γερμανική σύνταξη αν μετακομίσετε στο εξωτερικό;
- RNV: Γερμανική εταιρεία αστικών συγκοινωνιών αναζητά οδηγούς
- Πόσα μετρητά μπορώ να καταθέσω σε ΑΤΜ στη Γερμανία;
- Πόσα χρήματα μπορείτε να κάνετε ανάληψη στη Γερμανία;
- Πόσο άρρωστη είναι η γερμανική οικονομία και επηρεάζει τον κόσμο;
- Έχετε αυτά τα παιχνίδια; Αξίζουν μια μικρή περιουσία σήμερα…