Μια μελέτη δείχνει: Οι ηλικιακές ομάδες αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τα σημειώματα ασθενείας (αναρρωτική). Η ψυχική υγεία παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Ωστόσο, αυτό επιβεβαιώνει μόνο σε περιορισμένο βαθμό τις προκαταλήψεις έναντι της γενιάς Z.
Οι νέοι κάτω των 30 ετών κατηγορούνται ότι δεν είναι πλέον ανθεκτικοί και ότι είναι συνεχώς άρρωστοι, αλλά είναι αλήθεια αυτό;
Με την πρώτη ματιά, θα μπορούσε να το σκεφτεί κανείς, λέει η ψυχολόγος επιχειρήσεων Patrizia Thamm.
“Η γενιά των 18 έως 29 ετών μεγαλώνει σε ασταθείς καιρούς, σε μόνιμη λειτουργία κρίσης, ας πούμε”, λέει η Thamm, η οποία είναι επίσης σύμβουλος στην ασφαλιστική εταιρεία υγείας Pronova BKK.
“Πάνω απ’ όλα, η πανδημία του κοροναϊού μάς δίδαξε όλους, αλλά και αυτή τη νέα γενιά, ότι οι συνθήκες διαβίωσης μπορούν να αλλάξουν απότομα και ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για μόνιμη ασφάλεια και σταθερότητα.”
Η Pronova BKK διεξήγαγε αντιπροσωπευτική έρευνα για να διαπιστώσει πώς οι γενιές αντιμετωπίζουν το άγχος και την ασθένεια.
Συνειδητά στο εδώ και τώρα
“Επειδή δεν βλέπουν το μέλλον τους ανέμελο, η νέα γενιά ζει πολύ πιο συνειδητά στο εδώ και τώρα”, λέει η ψυχολόγος επιχειρήσεων Patrizia Thamm.
Η νεότερη γενιά απαιτεί περισσότερο χώρο για την υγεία της από ό,τι οι παλαιότερες γενιές, δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην ψυχική της ισορροπία και έχει προσδοκίες όπως η καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής από την αρχή της καριέρας της.
“Οι παλαιότεροι έτειναν να δέχονται περισσότερα στο παρελθόν από ό,τι οι νεότεροι είναι διατεθειμένοι να κάνουν σήμερα.
Ήταν πιο σύνηθες να ανέχονται ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και να αμφισβητούν λιγότερο τις αποφάσεις και τις διαδικασίες”, λέει η ψυχολόγος.
Αυτό προκύπτει και από την έρευνα της BKK: Έξι στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν άρρωστοι παρότι είναι ικανοί για εργασία.
Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν ιδιαίτερα καχύποπτοι απέναντι στη γενιά Z: τα τρία τέταρτα υποπτεύονταν ότι οι 18-29χρονοι δήλωναν άρρωστοι παρότι ήταν ικανοί.
Από τη γενιά των baby boomers ηλικίας 59 ετών και άνω, το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν το κάνει ποτέ αυτό.
Όσο νεότεροι είναι, τόσο πιο πιθανό είναι να δηλώνουν μερικές φορές άρρωστοι, ακόμη και αν είναι υγιείς, και τα στοιχεία της Techniker Krankenkasse θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αυτή την εντύπωση με την πρώτη ματιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι νέοι δήλωσαν ασθένεια κατά μέσο όρο τρεις φορές για λίγες ημέρες το 2022, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι ηλικίας 50 ετών και άνω δήλωσαν ασθένεια μόνο 1,57 φορές.
Αλλά αν εξετάσουμε τις ημέρες που απουσιάζουν οι άνθρωποι και όχι τον αριθμό των ημερών ασθένειας, προκύπτει μια ενδιαφέρουσα εικόνα: σύμφωνα με την Techniker Krankenkasse, τα άτομα κάτω των 25 ετών απουσιάζουν κατά μέσο όρο 16 ημέρες το χρόνο.
Τα άτομα άνω των 50 ετών δηλώνουν ασθένεια κατά μέσο όρο 23 ημέρες το χρόνο.
Η ψυχική υγεία είναι σημαντική
Ο Alexander Spermann είναι ερευνητής της αγοράς εργασίας και οικονομολόγος.
“Παρατηρούμε μια τάση προς μια νέα γενιά που ανησυχεί όλο και περισσότερο για την υγεία της”, λέει ο Alexander Spermann.
“Το θέμα της ψυχικής υγείας παίζει σημαντικό ρόλο για τα άτομα κάτω των 30.”
“Παρόλο που ζούμε σε μια εποχή μετά τον κοροναϊό, οι συνέπειες είναι πολύ παρούσες στην αγορά εργασίας.
“Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε με τους φοιτητές, αλλά και με τη γενιά που εισήλθε στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της εποχής του κοροναϊού. Πέρασαν δύο χρόνια δουλεύοντας από το σπίτι και αυτό δεν είναι χωρίς συνέπειες”.
Η γενιά των baby boomers είναι πιο προχωρημένη στην καριέρα της και απλώς αντιμετωπίζει διαφορετικά την ασθένεια και το ψυχικό στρες.
Δεν υπάρχει έλλειψη κινήτρων “Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με έλλειψη κινήτρων. Αυτές είναι αντικειμενικές συνέπειες για τους νέους”, λέει ο ερευνητής της αγοράς εργασίας.
Αν η νεότερη γενιά απαιτεί εργασιακά μοντέλα και επιτύχει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ελευθερίας, όλοι θα επωφεληθούν.” Ο Spermann ανέλυσε λεπτομερώς την τετραήμερη εβδομάδα.
“Ακόμη και όταν εξετάζουμε την τετραήμερη εβδομάδα, έχουμε σημαντικά λιγότερες ημέρες ασθένειας.
Τελικά, υπάρχουν λιγότερα έξοδα για τους εργοδότες”, λέει ο Spermann. “Αυτό οδηγεί σε ένα πιο υγιές και πιο κινητοποιημένο εργατικό δυναμικό”.
Έμφαση περισσότερο στην ψυχική υγεία
Όταν πρόκειται την εργασία παρά την ασθένεια, υπάρχει σαφώς μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες: Σύμφωνα με την έρευνα της Pronova BKK, σημαντικά λιγότεροι εργαζόμενοι πηγαίνουν πλέον στην εργασία τους με ήπιες λοιμώξεις απ’ ό,τι πριν από την Covid-19.
Ενώ το 50% εξακολουθούσε να το κάνει αυτό το 2018, το ποσοστό ήταν μόνο 34% το 2023 – μια καλή τάση, λέει η Patrizia Thamm. “Είναι σαφές ότι η νεότερη γενιά χαρακτηρίζεται από ένα πιο ευαίσθητο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις δικές της ανάγκες”, λέει η ψυχολόγος.
“Δίνουν προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και την υγεία τους και δεν προωθούν πάση θυσία το φόρτο εργασίας τους, αν έχουν κακή υγεία.”
Η γενιά Z αντιδρά πιο προσεκτικά και στοχαστικά στις συνθήκες εργασίας που δεν είναι συμβατές με τη διατήρηση της υγείας τους. Αυτό είναι και το σωστό για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Η ίδια καλεί τις εταιρείες και τα διευθυντικά στελέχη στη Γερμανία να εστιάσουν περισσότερο στη διαχείριση της επαγγελματικής υγείας και της ψυχικής υγείας. Είτε πρόκειται για νέους είτε για ηλικιωμένους εργαζόμενους.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τι αλλάζει στον νέο νόμο περί γερμανικής υπηκοότητας;
- Πόσο κοστίζει η υποβολή αίτησης για τη γερμανική υπηκοότητα;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2024
- Γερμανία – 4000Ε το δίπλωμα: Σχολές οδήγησης για αυτόματα αμάξια
- 2 Ελληνάκια μαγεύουν στη VfB Stuttgart: Νικητές στο LilienCup 24
- Ομηρία στην πλατεία Münsterplatz της Ουλμ: Συνελήφθη άνδρας