Αν είστε άνω των 25 ετών, δεν έχετε τίποτα να κερδίσετε από αυτό. Αλλά οι νέοι ενοχλούνται – και φεύγουν από τη συσκευή για την οποία μια κοινότητα είναι περήφανη…
Ηχούν και υποτίθεται ότι διώχνουν τους νέους: οι πομποί θορύβου χρησιμοποιούνται σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε γερμανικές πόλεις.
Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής, το ηχητικό σήμα που εκπέμπουν οι συσκευές κυμαίνεται μεταξύ 16 και 18 kilohertz.
Σύμφωνα με την εταιρεία, μόνο οι νέοι και οι ενήλικες μέχρι περίπου 25 ετών μπορούν να το ακούσουν. Πρόκειται για μια αρχή που είναι γνωστή από τον φόβο του κουνελιού.
Το “ZDF Magazin Royale” είχε κάνει πρόσφατα τις συσκευές αντικείμενο ενός ρεπορτάζ και είχε προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση.
Στο Freiberg am Neckar κοντά στη Στουτγάρδη, δύο τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται από τον Μάρτιο του 2021. Βρίσκονται στο χώρο του δημοτικού σχολείου Kasteneck, ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος στο κοινό.
“Οι συσκευές εγκαταστάθηκαν εκεί επειδή νεαροί απέκτησαν επανειλημμένα πρόσβαση στους χώρους, οι οποίοι δεν είναι ανοιχτοί στο κοινό, τα βράδια και τη νύχτα χωρίς άδεια και υπήρξαν επανειλημμένες, σημαντικές υλικές ζημιές λόγω βανδαλισμών”, εξηγεί εκπρόσωπος της πόλης.
Ο δήμος καταγγέλλει περιπτώσεις βανδαλισμών
Εκεί είχαν σημειωθεί τέσσερις περιπτώσεις μαζικών βανδαλισμών μεταξύ Μαΐου 2020 και Μαρτίου 2021. Από τότε που τέθηκαν σε λειτουργία οι εγκαταστάσεις, τα περιστατικά στην περιοχή της εισόδου είχαν μειωθεί σημαντικά.
Όμως: “Ακόμη και μετά την εγκατάσταση του εξοπλισμού, εξακολουθούν να υπάρχουν σκουπίδια και περιπτώσεις βανδαλισμού στον εκτεταμένο χώρο του σχολείου”, λέει ο εκπρόσωπος.
Στο Freiberg am Neckar, οι συσκευές θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και στο μέλλον.
Στην περιφέρεια του Reutlingen, σύμφωνα με το γραφείο διοίκησης της περιφέρειας, ένα σύστημα του γνωστού πλέον προϊόντος “Mosquito” εγκαταστάθηκε στην αυλή ενός επαγγελματικού σχολείου.
Στα τέλη Μαρτίου, αποσυναρμολογήθηκε μετά από αίτημα της ZDF. Σύμφωνα με τη διοίκηση της περιοχής, η εγκατάσταση οφείλεται σε βανδαλισμούς.
Οι εργάτες επικρίνουν τη διαδικασία
Κριτική σε τέτοια μέτρα ασκείται, για παράδειγμα, από την κρατική ομάδα εργασίας για την κινητή εργασία νέων/εργασία στο δρόμο που εδρεύει στη Στουτγάρδη.
“Κοινωνικά, είναι εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι οι νέοι -ιδιαίτερα στους τόπους συνάντησής τους- αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα”, λέει η Christiane Hillig, εκτελεστική υπεύθυνη.
Είναι εξίσου προβληματικό το γεγονός ότι οι νέοι αναφέρονται στην ίδια πρόταση με τους βανδαλισμούς.
“Εδώ διαμορφώνεται μια εικόνα που πιθανώς οδηγεί στο γεγονός ότι δεν αναζητούνται λύσεις μαζί με τους νέους στο χώρο, αλλά ότι πρέπει να απομακρυνθούν αποκλειστικά από τους χώρους”.
Σύμφωνα με την κρατική ομάδα εργασίας, οι πομποί θορύβου δεν αποτελούν την κατάλληλη απάντηση στις αντιλαμβανόμενες ενοχλήσεις σε δημόσιους χώρους.
Η Ένωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη Νεολαία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις της Βάδης-Βυρτεμβέργης (KVJS) έχει παρόμοια άποψη.
“Από την άποψη του κρατικού γραφείου πρόνοιας νέων KVJS, οι μέθοδοι εκφοβισμού και εκτόπισης δεν θεωρούνται λογικές από παιδαγωγική άποψη, αλλά μάλλον αντιπαραγωγικές, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις στους νέους λόγω του αισθήματος απόρριψης”, εξηγεί εκπρόσωπος.
Μια λογική προσέγγιση κατά του βανδαλισμού είναι η αποδοχή και η ένταξη των νέων στον δημόσιο χώρο.
Η ίδια αναφέρει ως παράδειγμα το γενικό σχέδιο για τους χώρους για τη νεολαία στην πόλη της Στουτγάρδης. Εξυπηρετεί την ανάπτυξη δημόσιων χώρων για τους νέους.
Ο Donald van der Laan, από την άλλη πλευρά, βλέπει τον σταθμό θορύβου “Mosquito” ως λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα των κατοίκων της περιοχής.
Ο διευθυντής υπερασπίζεται τον εαυτό του
“Η ηχορύπανση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Rhine Consulting Group BV.
Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στην Ολλανδία, δηλώνει ότι έχει αναλάβει την αποκλειστική διανομή των συσκευών στις γερμανόφωνες χώρες.
Στη Γερμανία, η εταιρεία έχει πουλήσει “αρκετές εκατοντάδες” από τις συσκευές από το 2016, λέει ο van der Laan.
Στους πελάτες περιλαμβάνονται δήμοι, σχολεία και τράπεζες. Στις Κάτω Χώρες, οι συσκευές είναι πολύ πιο διαδεδομένες.
Σε όλες τις αγορές, η ζήτηση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέει ο διευθύνων σύμβουλος.
Ένα σύστημα “Mosquito”, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης, κοστίζει περίπου 1.300 ευρώ.
Η συσκευή αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 2005. Έκτοτε, έχει αναπτυχθεί περαιτέρω, λέει ο van der Laan.
Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε με χρονοδιακόπτη, όπως στην περιοχή του Reutlingen. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ανιχνευτές κίνησης που ενεργοποιούν το σήμα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Συντάξεις και ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία
- 10 ταινίες και σειρές για να βελτιώσετε τα γερμανικά σας
- Lufthansa: Φαγητό ως ειδική προσφορά της τελευταίας στιγμής
- 7 πράγματα για την μπύρα: Αν είστε λάτρης πρέπει να ξέρετε
- 9 πράγματα που πρέπει να κάνετε μετά τη γέννα στη Γερμανία
- Μισούν πραγματικά οι Γερμανοί την ψιλοκουβέντα;
- Έλληνας της Γερμανίας: Ο Λευτέρης χρειάζεται την βοήθεια όλων μας
- Έρευνα: Οι καλύτεροι εργοδότες στη Γερμανία
- 5 τρόποι με τους οποίους η ζωή στη Γερμανία σε αλλάζει ως άνθρωπο
- 5 πόλεις εκτός Γερμανίας για να επισκεφθείτε με το εισιτήριο 49€