Γιατί οι Γερμανοί γίνονται εντελώς «λιώμα» την ημέρα της Αναλήψεως
Στη Γερμανία, κατά την Christi Himmelfahrt (Ανάληψη του Ιησού) δεν τιμάται μόνο η άνοδος του Κυρίου στον ουρανό – είναι επίσης η Ημέρα του Πατέρα, ενώ τριπλασιάζονται τα ατυχήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Την 40ή ημέρα του Πάσχα, η καθολική παράδοση λέει ότι ο Ιησούς Χριστός ανέβηκε στον ουρανό, γι’ αυτό και η Ημέρα της Ανάληψης πέφτει πάντα Πέμπτη – και εμείς στη Γερμανία απολαμβάνουμε μια ωραία αργία από τη δουλειά. Το 2024 η ημέρα πέφτει την Πέμπτη 09 Μαΐου.
Όμως στη Γερμανία είναι πιο πιθανό να δείτε μια ημερήσια κραιπάλη κατανάλωσης αλκοόλ παρά ένα ευλαβικό κλίμα για τη γιορτή (εκτός αν βρίσκεστε στη Βαυαρία) και αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι που δεν εργάζονται.
Γερμανία: Ημέρα της Αναλήψεως και Ημέρα του Πατέρα
Η Ανάληψη στη Γερμανία είναι επίσης η Ημέρα του Πατέρα (Vatertag) ή η Ημέρα των Ανδρών (Männertag), όπως λέγεται σε ορισμένα μέρη, και ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο οι Γερμανοί θέλουν να τιμούν τον αγαπημένο τους μπαμπά είναι με καλή παλιά μπύρα, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εντοπίσετε ομάδες ανδρών να πίνουν μπύρα την Πέμπτη – ή οι μπαμπάδες θα έχουν μια μέρα για να χαλαρώσουν μπροστά στην τηλεόραση στο σπίτι.
Αυτό μπορεί να εκπλήξει τους πρωτάρηδες που βλέπουν την Ημέρα του Πατέρα ως μια μέρα για κιτς κούπες “Ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου” και άσχημες γραβάτες.
Αλλά ο γερμανικός τρόπος είναι κυρίως να γιορτάζετε βγαίνοντας στη φύση σε “πάρτι κυρίων” (Herrenpartien), ενώ σέρνετε μαζί σας διακοσμημένα Bollerwagen (χειροκίνητα βαγόνια) γεμάτα με φαγητό και ποτό.
Η παράδοση χρονολογείται από τον 18ο αιώνα ως ένας τρόπος για να γιορτάσουν την επιστροφή του Ιησού στον Άγιο Πατέρα. Οι άνδρες έρχονταν στην πόλη με κάρα ή άμαξες και όποιος είχε γεννήσει τα περισσότερα παιδιά ανταμείβονταν με μια μεγάλη φέτα ζαμπόν, σύμφωνα με το Spiegel.
Μέχρι τον 19ο αιώνα, όμως, η θρησκεία έγινε λιγότερο σημαντική και η ημέρα έγινε όλο και περισσότερο για το “να είσαι άντρας” μέσω του ποτού, του καπνίσματος και της πεζοπορίας, ειδικά στην πρώην πλέον κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, όπου η θρησκευτική αργία καταργήθηκε και οι πρόθυμοι να πέσουν με τα μούτρα στο ποτό αποφάσισαν να πάρουν ούτως ή άλλως ρεπό για να επιδοθούν στην παράδοση.
Σήμερα, αυτές οι συχνά απαγορευμένες σε γυναίκες ομάδες φορούν ταιριαστά παρόμοια κοστούμια και κάνουν βόλτες με ποδήλατα, πεζοπορίες και περιπάτους με τα γεμάτα αλκοόλ Bollerwagen κάρα τους.
Αυτό έχει οδηγήσει σε ετήσιο τριπλασιασμό των τροχαίων ατυχημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, καθιστώντας την μία από τις κορυφαίες εποχές του έτους για απερίσκεπτη μέθη, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Η κατάσταση ξέφυγε τόσο πολύ που το 2008, η σημερινή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τότε υπουργός Οικογένειας της Γερμανίας) Ursula von der Leyen, παρακάλεσε αγανακτισμένη να μπει ένα τέλος στις μεθυσμένες συνήθειες των συμπατριωτών της, λέγοντας ότι οι πανάρχαιες συνήθειές τους είναι “απαίσιες” και ζητώντας επανάσταση.
“Οι άνδρες που θέλουν να είναι μακριά από τα παιδιά τους είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”, είπε.
“Ένας πατέρας δεν πρέπει να είναι μεθυσμένος μπροστά στα παιδιά του… Είμαι υπέρ της επανίδρυσης της ημέρας των πατεράδων ως μια μέρα που παίζουν με ενθουσιασμό με τα παιδιά τους”.
Δυστυχώς, οι εκκλήσεις της δεν έχουν εισακουστεί ακόμη.
Αυτό βέβαια ισχύει μέχρι να πάτε νοτιότερα σε πιο καθολικές περιοχές όπως η Βαυαρία, όπου οι πόλεις συνεχίζουν τις θρησκευτικές παρελάσεις που στην πραγματικότητα τιμούν τον Ιησού Χριστό την ιερή αυτή ημέρα – και δίνουν στους ντόπιους έναν ακόμη λόγο για να φορούν Lederhosen (δερμάτινο παντελόνια) με αστεία καπέλα.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.