Κάθε 6 Δεκεμβρίου, η Γερμανία γιορτάζει την Nikolaustag. Αλλά γιατί ο Άγιος έρχεται τόσο νωρίς; Και ποιος είναι ο “κακός” φίλος του Nikolaus, ο Krampus;
Είναι ο Nikolaus το ίδιο με τον Άγιο Βασίλη;
Αν και έχουν παρόμοιες στολές, ο Nikolaus δεν πρέπει να συγχέεται με τον Άγιο Βασίλη, τον οποίο οι Γερμανοί αποκαλούν Weihnachtsmann ή Άγιο Βασίλη.
Πρόκειται για δύο διαφορετικά πρόσωπα. Στην πραγματικότητα, πολλές θρησκευόμενες οικογένειες προσπαθούν να επικεντρωθούν περισσότερο στον Νικόλαο νωρίτερα τον Δεκέμβριο για να διασφαλίσουν ότι τα Χριστούγεννα αφορούν πραγματικά τη γέννηση του Ιησού και όχι τα δώρα ενός αμερικανοποιημένου και εμπορευματοποιημένου Άγιου Βασίλη.
Ποιος είναι λοιπόν ο Nikolaus;
Κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου, οι Γερμανοί θυμούνται τον θάνατο του Νικολάου των Μύρων (περιοχή της Ανατολίας της σημερινής Τουρκίας), ο οποίος πέθανε εκείνη την ημέρα το 346.
Ήταν ένας Έλληνας χριστιανός επίσκοπος γνωστός για τα θαύματα και την παροχή δώρων, και σήμερα είναι ο προστάτης των μικρών παιδιών, των ναυτικών, των εμπόρων και των φοιτητών.
Γνωστός ως Νικόλαος ο “θαυματουργός” για τα θαύματά του, ταυτίζεται επίσης με τον Άγιο Βασίλη.
Οι πεποιθήσεις και οι παραδόσεις για τον Νικόλαο συνδυάστηκαν πιθανώς με τη γερμανική μυθολογία, ιδίως όσον αφορά τις ιστορίες για τον γενειοφόρο παγανιστικό θεό Οντίν, ο οποίος είχε επίσης γένια και μια τσάντα για να συλλαμβάνει τα άτακτα παιδιά.
Γιατί τα παιδιά βγάζουν τα παπούτσια τους τη νύχτα της 5ης Δεκεμβρίου;
Το έθιμο ξεκίνησε επειδή ο ιστορικός Άγιος Νικόλαος είχε τη φήμη ότι άφηνε μυστικά δώρα, όπως νομίσματα, στα παπούτσια των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα παιδιά παραδοσιακά βγάζουν τις μπότες τους, αν και τα παπούτσια ή οι κάλτσες αρκούν για όσους δεν έχουν μπότες.
Όπως δείχνει το infographic της Statista που βασίζεται σε δεδομένα που συνέλεξε η YouGov, ο Άγιος Νικόλαος επισκέπτεται σχεδόν κάθε γερμανικό σπίτι. 99% των Γερμανών θέλουν οι μπότες τους να γεμίσουν με κεράσματα.
Το 43 τοις εκατό των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσε ότι θέλει τις μπότες του γεμάτες με γλυκά, το 44 τοις εκατό με δώρα και γλυκά και το 10 τοις εκατό με δώρα.
Και γιατί τα υποδήματα πρέπει πρώτα να γυαλιστούν;
Σίγουρα. Τα βρώμικα είναι απαράδεκτα. Τα παιδιά γυαλίζουν τις μπότες τους για να δείξουν ότι ήταν καλά. Συνήθως όμως τοποθετούν μόνο μία μπότα έξω από την πόρτα τους για να μη φαίνονται πολύ άπληστα.
Σύμφωνα με το μύθο, ο Νικόλαος έρχεται μέσα στη νύχτα πάνω σε ένα γαϊδουράκι ή ένα άλογο και αφήνει μικρές λιχουδιές – όπως νομίσματα, σοκολάτες, πορτοκάλια και παιχνίδια – για τα καλά παιδιά.
Πώς είναι η στολή του του Nikolaus;
Συνήθως εμφανίζεται με μακριά λευκή γενειάδα, επισκοπικό καπέλο και κόκκινο μανδύα, μερικές φορές με ένα σάκο στον ώμο του και μια ράβδο στο χέρι.
Ο Νικόλαος έρχεται ξανά την παραμονή των Χριστουγέννων;
Όχι. Ο Άγιος Βασίλης, ή ο Weihnachtsmann, έρχεται συνήθως στα γερμανικά σπίτια -συχνά αυτοπροσώπως- το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων.
Ποιος είναι λοιπόν ο Κράμπους; Είναι διαφορετικός από τον Nikolaus;
Σε πολλές περιοχές της νότιας Γερμανίας, η σατανική φιγούρα του Krampus βγαίνει για να τιμωρήσει τα άτακτα παιδιά το βράδυ πριν από την Nikolaustag.
Σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις διοργανώνεται ένα Krampuslauf – μία παρέλαση Krampus – κατά το οποίο καλλιτέχνες ντυμένοι με τρομακτικές στολές με σκαλιστές ξύλινες μάσκες, τεράστια κέρατα και μακριά μαλλιά παρελαύνουν στους δρόμους.
Ανάλογα με το αν τα παιδιά ήταν άτακτα ή καλά – μπορεί να ξυπνήσουν στις 6 Δεκεμβρίου και να διαπιστώσουν ότι ο Nikolaus τους έχει αφήσει λιχουδιές στα παπούτσια τους – ή μπορεί αντίθετα να τιμωρηθούν από τον Κράμπους στις 5 Δεκεμβρίου, τη νύχτα που παραδοσιακά έρχονται να τα επισκεφθούν τόσο ο Nikolaus όσο και ο Κράμπους.
Ενώ ο Nikolaus είναι ένας Άγιος, καλός γέρος που μοιάζει πολύ με τον Άγιο Βασίλη, ο Krampus είναι ένα τρομακτικό ανθρωπόμορφο διαβολικό πλάσμα που επισκέπτεται τα σπίτια των Αυστριακών και τρομάζει τα παιδιά που δεν ήταν καλά παιδιά κατά τη διάρκεια του έτους.
Περιγράφεται ως μισός δαίμονας, μισός κατσίκι σε ορισμένους θρύλους, ο Krampus λέγεται επίσης ότι διώχνει τα σκοτεινά πνεύματα του χειμώνα και αποτελεί ένα πολύ παραδοσιακό μέρος των τοπικών λαϊκών εθίμων.
Τι παίρνουν τα άτακτα παιδιά στη Γερμανία;
Αυτό εξαρτάται από τις διάφορες οικογενειακές παραδόσεις. Μερικές φορές τους αφήνουν ένα κομμάτι ξύλο στην μπότα.
Θεέ μου. Αυτό χαλάει λίγο τη διασκέδαση, έτσι δεν είναι;
Βεβαίως! Παραδοσιακά, τα παιδιά συχνά φοβόντουσαν αρκετά να ερωτηθούν για τη συμπεριφορά τους, επειδή τους έλεγαν ότι ο Άγιος Νικόλαος ή ο Κράμπους θα τα πληγώσει με το ραβδί του ή ακόμα και θα τα βάλει σε ένα σάκο και θα τα πάρει μακριά αν ήταν άτακτα.
Παρόλο που το έθιμο βρίσκεται σε παρακμή, στις πιο καθολικές περιοχές, οι γονείς ενημερώνουν έναν τοπικό ιερέα για την άτακτη συμπεριφορά.
Στη συνέχεια, ο ιερέας επισκέπτεται προσωπικά τους μικρούς κακοποιούς φορώντας την παραδοσιακή χριστιανική ενδυμασία για να τους απειλήσει.
Ωστόσο, ας ελπίσουμε ότι τα παιδιά στη Γερμανία ξυπνούν όλα με λίγη σοκολάτα!
Frohen Nikolaus!
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.