Πάνω από 16 εκατομμύρια τόνοι σκραπ και απορριμμάτων εξήχθησαν από τα γερμανικά σύνορα το 2023
Το 2023 η Γερμανία εισήγαγε πάνω από 13 εκατομμύρια τόνους μεταλλικών απορριμμάτων, κυρίως «σκραπ» – δηλαδή διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά – αξίας σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως λέει ο Μπέρναρντ Σοντρόβσκι, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Ένωσης για τη Διαχείριση Απορριμμάτων (BDE), τα σκραπ και κάποια άλλα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια, αλλά πρώτες ύλες.
«Πρόκειται για απολύτως κανονικό εμπόρευμα, όπως τα σιτηρά, για να το πω ωμά», εξηγεί.
Κομμάτια αυτοκινήτων, αεροσκαφών, ακόμη και οικοδομικά υλικά και φυσικά χάρτινα σκευάσματα, είναι περιζήτητα. Το αλουμίνιο είναι από τα βασικά μέταλλα που εισάγει η Γερμανία.
«Κατά την ανακύκλωση του αλουμινίου δεν υπάρχει απώλεια ποιότητας», αναφέρει.
Επομένως, δεν χρειάζεται να γίνει διάκριση μεταξύ πρωτογενούς και ανακυκλωμένου υλικού κατά την παραγωγή αυτού του υλικού.
«Το σύνθημα όσον αφορά τα υλικά πρέπει να είναι: Μην τα πετάτε, χρησιμοποιήστε τα και διατηρήστε τα σε κυκλοφορία», λέει ο εκπρόσωπος της BDE.
«Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε ενέργεια, εξοικονομούμε πόρους και προστατεύουμε το κλίμα».
Το γιατί τα απορρίμματα μετάλλων είναι τόσο δημοφιλή οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα εξοικονόμησης εκπομπών αερίων, αλλά και κόστους: Σύμφωνα με τον Σοντρόβσκι, για να παραχθεί ένας τόνος αλουμινίου απαιτούνται περίπου 14.700 κιλοβατώρες ενέργειας στην πρωτογενή παραγωγή.
«Κατά την ανακύκλωση, απαιτείται περίπου το 5% αυτής της ενεργειακής δαπάνης», λέει ο εκπρόσωπος της BDE.
Δεν του προκαλεί έκπληξη άλλωστε το γεγονός ότι η Γερμανία εισήγαγε και εξήγαγε πέρυσι εκατομμύρια τόνους από τα υποτιθέμενα απορρίμματα.
Για την ακρίβεια, πάνω από 16 εκατομμύρια τόνοι σκραπ και απορριμμάτων εξήχθησαν από τα γερμανικά σύνορα το 2023. Κατά την ίδια περίοδο εισήχθησαν εκ νέου περίπου 13 εκατομμύρια τόνοι.
Οι εξαγωγές απέφεραν πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Τα υπολείμματα μετάλλων αντιπροσωπεύουν πάνω από το 55% των εξαγωγών και περίπου το ένα τρίτο των εισαγωγών.
Εξαγωγή σκουριάς
Η σκωρία και η τέφρα, που παράγονται επίσης κατά την επεξεργασία των μετάλλων, διακινούνται σε μεγάλο βαθμό ως εξαγώγιμα προϊόντα: Σχεδόν τρία εκατομμύρια τόνοι από αυτά τα υλικά, αξίας περίπου 405 εκατομμυρίων ευρώ, εξήχθησαν συνολικά το 2023.
Το χαρτί και το χαρτόνι κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με περίπου 1,6 εκατομμύρια τόνους και πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.
Το «άχρηστο χαρτί» χρησιμοποιείται ως βάση για νέο χαρτί και εισάγεται προκειμένου να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα αντίστοιχα συστήματα στη Γερμανία.
«Η αξία των απορριμμάτων είναι αδιαμφισβήτητη και μέρος μιας λειτουργικής κυκλικής οικονομίας», λέει ο Σοντρόβσκι.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, περισσότερο από το 90% των απορριμμάτων αυτών και του σκραπ διακινούνται εντός της Ευρώπης.
Οι περισσότερες εξαγωγές κατευθύνθηκαν στην Ολλανδία με περίπου τρία εκατομμύρια τόνους, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Βέλγιο, τρίτη η Ιταλία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της BDE, οι εξαγωγές προέρχονται κυρίως από χώρες που δεν έχουν δική τους βιομηχανία ανακύκλωσης, όπως η Μάλτα.
Η Ολλανδία προηγείται επίσης στον πίνακα όσον αφορά τις εισαγωγές σκραπ, πέρυσι. Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια τόνοι μεταλλικών απορριμμάτων εισήχθησαν πέρυσι στη χώρα. Ακολουθούν η Πολωνία και η Τσεχία.
Η δεύτερη πιο σημαντική αγορά για τις γερμανικές εξαγωγές σκραπ το 2023 ήταν η Ασία.
Αν και οι εισαγωγές και οι εξαγωγές μειώθηκαν τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η Γερμανία εξήγαγε περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνους σκραπ αξίας σχεδόν 900 εκατομμυρίων ευρώ μόνο τον Ιανουάριο του 2024 – που σημαίνει ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν σχεδόν 8% σε όγκο, σε σύγκριση με το τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Πηγή: naftemporiki
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.