Το γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι δίκαιο – αλλά ακριβώς επειδή είναι δίκαιο, καταλήγει να είναι άνισο ως προς το τι λαμβάνουν οι συνταξιούχοι άνδρες και γυναίκες στα συνταξιοδοτικά τους πακέτα.
Ο Seamus Wolf, συνιδρυτής του συμβούλου συνταξιοδότησης Horizon65, εξηγεί την αιτία της ανισότητας.
Η κρατική σύνταξη είναι ουσιαστικά ουδέτερη ως προς το φύλο. Δεν έχει σημασία αν είστε άνδρας, γυναίκα – όλοι αντιμετωπίζονται ισότιμα από τη γερμανική κρατική σύνταξη.
Ωστόσο, η αρχή αυτή ισχύει μόνο εάν όλοι κερδίζουν το ίδιο ποσό χρημάτων και εργάζονται τον ίδιο αριθμό ετών κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Αυτή η πολύ λογική και δίκαιη αφετηρία δυστυχώς δεν λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες ανισότητες, όπως το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να διακόψουν την εργασία τους – και μερικές φορές να μην επιστρέψουν ποτέ στην πλήρη απασχόληση – όταν μεγαλώνουν οικογένεια.
Το αποτέλεσμα είναι μια άνιση κατανομή του εισοδήματος που αποκτούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, η οποία οδηγεί άμεσα σε άνιση κατανομή του εισοδήματος στη σύνταξη.
Για να καταλάβετε το γιατί, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς υπολογίζονται οι κρατικές συνταξιοδοτικές παροχές σας στη Γερμανία.
Πώς προκύπτει η κρατική σύνταξη στη Γερμανία;
Κάθε άτομο που έχει εγγραφεί στο κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα στη Γερμανία πρέπει να καταβάλλει ένα μέρος του μηνιαίου μισθού του για συνταξιοδοτικές εισφορές και σε αντάλλαγμα λαμβάνει ένσημα που προσμετρώνται στη σύνταξή του.
Όταν έρθει η ώρα και πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις (συνήθως όταν το άτομο έχει συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών, αλλά αυτό μπορεί να γίνει ήδη από την ηλικία των 62 ετών), τότε το άτομο ανταλλάσσει τα συνταξιοδοτικά του με μια μηνιαία συνταξιοδοτική παροχή.
Όσο περισσότερους συνταξιοδοτικούς πόντους αποκτήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του, τόσο υψηλότερη θα είναι η συνταξιοδοτική του πληρωμή όταν συνταξιοδοτηθεί. Αυτό μας φέρνει στην ουσία του προβλήματος.
Λόγω του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες αποκτούν κατά μέσο όρο μικρότερο εισόδημα και, ως εκ τούτου, συνεισφέρουν λιγότερα στην κρατική σύνταξη κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων μπορεί αρχικά να είναι μικρό, αλλά συσσωρευμένο σε μια επαγγελματική σταδιοδρομία 40 ετών αθροίζεται.
Η ανισότητα είναι χειρότερη αν η γυναίκα εγκαταλείψει την εργασία της, καθώς τότε δεν συνεισφέρει καθόλου στη σύνταξή της.
Και αν δεν επιστρέψει στην εργασία της με πλήρη απασχόληση, το εισόδημά της δεν θα ανακάμψει ποτέ πλήρως και οι εισφορές της θα υστερούν, με αποτέλεσμα χαμηλότερες συνταξιοδοτικές πληρωμές.
Κατά συνέπεια, σε πολλές οικογένειες που ακολουθούν το “παραδοσιακό” οικογενειακό μοντέλο, η σύνταξη της γυναίκας θα είναι πολύ μικρή και δύσκολα θα επαρκεί για να καλύψει το κόστος διαβίωσης στα γηρατειά.
Αυτό οδηγεί σε μια οικονομική παγίδα για τις ηλικιωμένες γυναίκες, όπου εξαρτώνται πλήρως από τη σύνταξη του συζύγου τους.
Για παράδειγμα, στα παλαιά (δυτικά) ομόσπονδα κρατίδια, οι άνδρες έχουν μέση σύνταξη 1.210 ευρώ το μήνα, αλλά οι γυναίκες έχουν μόνο 730 ευρώ.
Αυτό είναι ένα μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων της τάξης του 40%. Και αυτό αγνοεί το ζήτημα ότι οι άνδρες έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τις γυναίκες.
Τι θα συμβεί αν ζήσετε περισσότερο από τον σύντροφό σας;
Αυτό είναι επίσης ένα σενάριο που η γερμανική κρατική σύνταξη αντιμετωπίζει με ουδέτερο ως προς το φύλο τρόπο. Εάν λαμβάνετε νόμιμη σύνταξη, έχετε δύο επιλογές:
Σύνταξη χηρείας στη Γερμανία
- Διαχωρισμός της σύνταξης
- Η μικρή και η μεγάλη σύνταξη χηρείας
Οι χήροι δικαιούνται ένα μέρος της σύνταξης από τον αποβιώσαντα σύντροφό τους. Ωστόσο, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Ο γάμος ή η συμβίωση πρέπει να έχει διαρκέσει τουλάχιστον ένα έτος. Και ο θανών σύντροφος πρέπει να έχει ήδη συνεισφέρει στο κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε έτη. Η μόνη εξαίρεση στις προϋποθέσεις αυτές είναι εάν ο θάνατος προκλήθηκε από ατύχημα.
Το ύψος της σύνταξης χηρείας εξαρτάται από τις περιστάσεις και γενικά εμπίπτει σε μία από τις δύο κύριες κατηγορίες: τη μικρή σύνταξη χηρείας και τη μεγάλη σύνταξη χηρείας.
Η μικρή σύνταξη χηρείας
Εάν ο/η χήρος/α είναι νεότερος/η των 47 ετών, είναι ικανός/ή να εργαστεί και μεγαλώνει ανήλικο, συνήθως λαμβάνει μικρή σύνταξη χηρείας. Αυτή είναι γενικά το 25% της σύνταξης που λάμβανε ή θα λάμβανε ο/η θανών.
Η σύνταξη αυτή καταβάλλεται το πολύ για δύο χρόνια και έχει σχεδιαστεί για να σταθεί ξανά στα πόδια του/της μετά τον θάνατο.
Η μεγάλη σύνταξη χηρείας
Εάν ο/η χήρος/α είναι νεότερος/η είναι ηλικίας 47 ετών και άνω ή μεγαλώνει ανήλικο, θα λάβει γενικά μεγάλη σύνταξη χηρείας. Αυτή είναι συνήθως το 55% της (προβλεπόμενης) σύνταξης και είναι απεριόριστη χρονικά.
Μπορείτε επίσης να λάβετε τη μεγάλη σύνταξη χηρείας σε οποιαδήποτε ηλικία, εάν φροντίζετε ανάπηρο τέκνο ηλικίας άνω των 18 ετών. Καταβάλλεται για όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού.
Διαχωρισμός της σύνταξης
Η άλλη επιλογή είναι να υποβάλει ο/η χήρος/α αίτηση για διαχωρισμό της σύνταξης, ο οποίος είναι ένας μηχανισμός όπου τα ένσημα σύνταξης που απέκτησε ένα ζευγάρι κατά τα έτη που ήταν παντρεμένο συνδυάζονται και στη συνέχεια μειώνονται στο μισό.
Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για το πότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για τον μηχανισμό αυτό, και μπορείτε γενικά να τον λάβετε επιπλέον των συντάξεων χηρείας που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Έτσι, εάν λαμβάνετε διετή μικρή σύνταξη χηρείας, συχνά αξίζει να περιμένετε μέχρι να λήξει η διετής περίοδος προτού υποβάλετε αίτηση για τη διάσπαση της σύνταξης.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εάν επιθυμείτε να ξαναπαντρευτείτε, καθώς θα χάσετε τη σύνταξη χηρείας σας εάν πάρετε νέο σύζυγο.
Μόλις υποβάλετε αίτηση για διαχωρισμό της σύνταξης, η επιλογή αυτή είναι μόνιμη και η σύνταξη μπορεί να ληφθεί το νωρίτερο στην ηλικία των 63 ετών.
Σε κάθε περίπτωση, οι μηχανισμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν απώλεια του 25% του οικογενειακού σας εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση, το οποίο μπορεί να μην είναι αρκετό για να διατηρήσετε τον τρόπο ζωής σας.
Τι μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε αυτή την ανισότητα;
Η πιο προφανής λύση θα ήταν να εξασφαλίσετε τη δική σας οικονομική ανεξαρτησία πριν από τη συνταξιοδότηση, αλλά αν αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εσάς, τότε μπορείτε να λάβετε μέτρα για τη διόρθωση του εισοδηματικού χάσματος εκμεταλλευόμενοι τρία πιθανά συστήματα που προσφέρονται στον ιδιωτικό τομέα και υποστηρίζονται από την κυβέρνηση με φορολογικά πλεονεκτήματα.
Το πιο γνωστό είναι η σύνταξη Riester, η οποία είναι μια πολύ περιορισμένη επιλογή, αλλά συχνά έχει νόημα για μια μητέρα που μένει στο σπίτι, καθώς η κυβέρνηση καταβάλλει μια σταθερή εισφορά ανά παιδί.
Ωστόσο, τα συμβόλαια Riester δεν έχουν ιστορικά πολύ καλές επιδόσεις όσον αφορά την απόδοση της επένδυσης, λόγω των επενδυτικών περιορισμών που επιβάλλει η κυβέρνηση.
Οι συντάξεις Riester συγχέονται συχνά με ένα άλλο σύστημα κρατικών παροχών, τη σύνταξη Rürup, το οποίο είναι ένα σύστημα βάσει του οποίου μπορείτε να λάβετε επιστροφή φόρου έως και 45% των εισφορών σας (ανάλογα με το εισόδημά σας).
Αυτό το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα σας επιτρέπει να συνεισφέρετε έως και 25.639 ευρώ (το 2022) από το εισόδημά σας πριν από τη φορολογία ή έως και 51.278 ευρώ εάν είστε παντρεμένο ζευγάρι που υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση.
Εάν δεν είστε σίγουροι ότι θα συνταξιοδοτηθείτε στη Γερμανία, τότε μπορείτε επίσης να υποβάλετε αίτηση για μια ευέλικτη σύνταξη, η οποία φέρει μεν κάποια φορολογικά πλεονεκτήματα, αλλά κυρίως σας επιτρέπει να διορθώσετε αυτή την ανισότητα και, όπως και οι συντάξεις Rürup, σας επιτρέπει πλήρη ευελιξία στις επενδυτικές επιλογές.
Όλες διαθέτουν πρόσθετες ρήτρες για την προστασία του συζύγου με χαμηλότερο εισόδημα και ενδεχομένως των παιδιών σας σε περίπτωση ατυχήματος και, σε αντίθεση με την κρατική σύνταξη, οι συντάξεις αυτές μεταβιβάζονται πλήρως στον επιζώντα σύζυγο.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- 10 σημαντικές εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο!
- Μούχλα σε διαμέρισμα στη Γερμανία; Τι δικαιώματα έχετε;
- Πώς το κόστος ζωής επηρεάζει τους ανθρώπους στη Γερμανία;
- 7 προορισμοί για φθινοπωρινές διακοπές στη Γερμανία
- Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Γερμανία;
- Η Γερμανία ψηφίστηκε ως η δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο
- Γερμανία: Υποχρέωση αναφοράς φόρου ακίνητης περιουσίας
- Άδεια ασθενείας λόγω Covid στη Γερμανία; Τι να κάνετε
- Γερμανία: Το έντυπο που δεν μπορούν να αποφύγουν οι εργαζόμενοι
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Το πετρέλαιο και τα πέλλετ επίσης ακριβότερα στη Γερμανία