Γιατί γίνονται τόσες πολλές απεργίες στη Γερμανία αυτή τη στιγμή;
Καθώς οι εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε όλη τη Γερμανία, μιλήσαμε με έναν εμπειρογνώμονα για να μάθουμε τους λόγους που τις προκαλούν.
Τι συμβαίνει με τις απεργίες στη Γερμανία;
Είτε έχετε συσσωρεύσει σκουπίδια στους κάδους σας, είτε ακυρώθηκε μια πτήση σας, είτε έπρεπε να αυτοσχεδιάσετε τη φροντίδα των παιδιών σας λόγω κλειστού Kita – αν ζείτε στη Γερμανία, το πιθανότερο είναι ότι έχετε επηρεαστεί από κάποια μορφή απεργίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διάφορα συνδικάτα διαπραγματεύονται επί του παρόντος αυξήσεις μισθών για τους υπαλλήλους τους.
Το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας – το Verdi – διαπραγματεύεται την αύξηση των μισθών για περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους του δημόσιου τομέα σε ολόκληρη τη χώρα και χρησιμοποιεί μια σειρά από λεγόμενες “προειδοποιητικές απεργίες” για να ασκήσει πίεση στους εργοδότες και στην κυβέρνηση.
Τα μέλη του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας – της Βιομηχανικής Ένωσης Μεταλλουργών (IG Metall) – απεργούν επίσης πρόσφατα και οι απεργίες μεταξύ του προσωπικού των σιδηροδρόμων θα μπορούσαν επίσης να είναι στον ορίζοντα, καθώς το συνδικάτο σιδηροδρόμων και μεταφορών (EVG) διαπραγματεύεται επί του παρόντος για αυξήσεις μισθών για τους υπαλλήλους της Deutsche Bahn.
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στη Γερμανία;
Η Verdi επιθυμεί αύξηση μισθών κατά 10,5%, ή τουλάχιστον 500 ευρώ περισσότερα το μήνα, για τα μέλη της.
Ζητούν επίσης αύξηση μισθών κατά 200 ευρώ μηνιαίως για τους εκπαιδευόμενους, τους φοιτητές και τους ασκούμενους και να προσφέρεται στους μαθητευόμενους μόνιμη απασχόληση μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους.
Το συνδικάτο έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις αφορολόγητες, εφάπαξ πληρωμές, οι οποίες είχαν γίνει δεκτές σε άλλες μισθολογικές διευθετήσεις πέρυσι.
Η EVG, η οποία διαπραγματεύεται για περίπου 180.000 εργαζόμενους στην Deutsche Bahn, ζητά 12 τοις εκατό αύξηση του μισθού, ή τουλάχιστον 650 ευρώ περισσότερα το μήνα.
Για το κατώτερο προσωπικό, ζητούν τουλάχιστον 325 ευρώ περισσότερα το μήνα για περίοδο δώδεκα μηνών.
Η IG Metall, εν τω μεταξύ, ζητά αύξηση μισθών κατά 8% ή τουλάχιστον 200 ευρώ περισσότερα το μήνα.
Πριν από την επίτευξη συμβιβασμού, οι εργαζόμενοι της Deutsche Post ζητούσαν αύξηση μισθών κατά 15% για τους περίπου 160.000 εργαζόμενους.
Ο καθηγητής Dr. Thorsten Schulten, επικεφαλής του Αρχείου Συλλογικών Συμβάσεων στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (WSI) του Ιδρύματος Hans Böckler, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός είναι ο κύριος μοχλός των σημερινών αιτημάτων.
“Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία βρίσκονται αντιμέτωποι με ιστορικά υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και απώλειες στους πραγματικούς μισθούς.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τρέχων γύρος συλλογικών διαπραγματεύσεων επικεντρώνεται σε σημαντικές αυξήσεις μισθών και στη διασφάλιση της αγοραστικής δύναμης”.
Είναι αυτού του είδους οι εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σύνηθες φαινόμενο στη Γερμανία;
Σύμφωνα με τον Dr. Schulten, σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Γερμανία τείνει να βρίσκεται “στο χαμηλότερο μέσο όρο όσον αφορά τον αριθμό των απεργιών”.
“Η εντύπωση των πολλών απεργιών δημιουργείται πάντα όταν υπάρχουν απεργίες στις δημόσιες υπηρεσίες και στον τομέα των δημόσιων μεταφορών με λεωφορεία και τρένα, επειδή επηρεάζονται σχετικά πολλοί πολίτες.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο αριθμός των απεργιών είναι μάλλον περιορισμένος”.
Πόσο ισχυρά είναι τα συνδικάτα στη Γερμανία;
Ο Dr. Schulten μας εξήγησε ότι, στη Γερμανία, περίπου το 16% του συνόλου των εργαζομένων είναι σήμερα μέλη μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης και, ενώ ο βαθμός συνδικαλισμού εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερος σε ορισμένους βιομηχανικούς και δημόσιους τομείς, είναι πολύ χαμηλότερος σε άλλους – ιδίως σε πολλούς ιδιωτικούς τομείς παροχής υπηρεσιών.
“Ωστόσο, καθώς οι εταιρείες διαμαρτύρονται για ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων σε πολλούς τομείς, η διαπραγματευτική θέση των συνδικάτων έχει πρόσφατα ενισχυθεί και πάλι”, δήλωσε.
Ωστόσο, το δικαίωμα στην απεργία είναι πολύ πιο περιορισμένο στη Γερμανία από ό,τι, για παράδειγμα, στη Γαλλία, διότι μόνο τα συνδικάτα επιτρέπεται να καλούν τα μέλη τους σε επίσχεση εργασίας, και μόνο στο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, εξήγησε ο Δρ Σούλτεν.
“Πολιτικές απεργίες, όπως αυτές που πραγματοποιούνται επί του παρόντος στη Γαλλία κατά της σχεδιαζόμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, δύσκολα θα ήταν δυνατές στη Γερμανία”, είπε.
Είναι το γερμανικό κοινό σύμφωνο με τις απεργιακές κινητοποιήσεις;
“Σε γενικές γραμμές, υπάρχει μεγάλη συναίνεση του γερμανικού κοινού για τη βιομηχανική δράση των συνδικάτων”, δήλωσε ο Δρ Schulten.
“Ο κόσμος πιστεύει ότι για καλές δημόσιες υπηρεσίες – π.χ. στην υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες – οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται καλά”.
Κατά την άποψή του, η συμπαράσταση του κοινού αντέχει μέσα από τα τρέχοντα κύματα απεργιακών κινητοποιήσεων.
“Πολλοί εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα έκαναν πολύ καλή δουλειά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid και χειροκροτήθηκαν από όλες τις πλευρές”, είπε.
“Τώρα είναι σημαντικό αυτό να αναγνωριστεί και από πλευράς αμοιβών και οι εργαζόμενοι να λάβουν τουλάχιστον αποζημίωση με πραγματικούς μισθούς”.
Θα ακολουθήσουν κι άλλες απεργίες στη Γερμανία;
Όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, τόσο, όπως φαίνεται, θα μπορούσαν να συνεχιστούν και οι απεργίες.
Ωστόσο, οι απεργιακές κινητοποιήσεις ανοικτής διάρκειας από την Deutsche Post θα αποφευχθούν τώρα, καθώς ο οργανισμός έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη Verdi για αύξηση των μισθών κατά 11,5% για τους εργαζόμενους από τον Απρίλιο του 2024, καθώς και για διάφορα επιδόματα αντιστάθμισης του πληθωρισμού στο μεσοδιάστημα.
Η συμφωνία επετεύχθη αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ταχυδρομικών υπαλλήλων ψήφισε υπέρ της απεργίας αορίστου χρόνου.
Ενδέχεται και άλλα συνδικάτα να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα και να ψηφίσουν για απεργία μακράς διάρκειας για να φέρουν σε πέρας τις διαπραγματεύσεις.
Ο Hagen Lesch, εμπειρογνώμονας σε θέματα συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW), δήλωσε πρόσφατα στον γερμανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο RND ότι, προς το παρόν βλέπει τα συνδικάτα πρόθυμα να εμπλακούν σε σύγκρουση.
“Όσο υψηλότερη είναι η απαίτηση των συνδικάτων, τόσο πιο πιθανό είναι να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις”, δήλωσε ο Lesch. “Μπορούμε ήδη να δούμε ότι αντιμετωπίζουμε περισσότερες συγκρούσεις στο εγγύς μέλλον”.
Ωστόσο, όπως μας επεσήμανε ο Δρ Schulten, οι περισσότερες απεργίες στη Γερμανία είναι προσωρινές “προειδοποιητικές απεργίες”, οι οποίες έχουν τη λειτουργία να επιδεικνύουν στον εργοδότη ότι οι εργαζόμενοι είναι ικανοί να απεργήσουν, αλλά στην πραγματικότητα αποσκοπούν στην αποτροπή μιας “πραγματικής” απεργίας.
“Το παράδειγμα των Γερμανικών Ταχυδρομείων μόλις το κατέστησε αυτό σαφές”, είπε.
“Μόνο αφού η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων είχε ψηφίσει υπέρ μιας απεργίας επ’ αόριστον, οι εργοδότες ήταν διατεθειμένοι να κάνουν μια προσφορά, βάσει της οποίας θα μπορούσε τελικά να βρεθεί ένας συμβιβασμός”.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Έτοιμή η νέα εφαρμογή για το εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας
- Γερμανία: Τα πιο παράξενα ονόματα μωρών (υπάρχουν και ελληνικά)
- Είναι οι Γερμανοί τσιγκούνηδες στο φιλοδώρημα;
- Γερμανία: Τι συμβαίνει αν πέσει πινακίδα στο αυτοκίνητό σας;
- Το πρωινό είναι το αγαπημένο γεύμα των Γερμανών
- 7 ξεκαρδιστικά μεγάλες γερμανικές λέξεις
- 2 γερμανικά πιάτα ψηφίστηκαν μεταξύ των χειρότερων στον κόσμο
- Κίνδυνος νεφρικών παθήσεων: Η Aldi ανακαλεί φιστίκια
- Σε ποια κρατίδια της Γερμανίας ζούνε τα “μεγάλα” ποτήρια;
- Φρανκφούρτη: Πλοίο έπεσε στην γέφυρα με την ελληνική επιγραφή
- Γερμανία: Η αστυνομία σταμάτησε αυτοκίνητο γεμάτο σκουπίδια
- Γερμανία: Εταιρεία που ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα χρεοκόπησε
- Βίαιο έγκλημα 12χρονου κοριτσιού: Την μαχαίρωσαν συνομήλικες της!