Γερμανός ιολόγος: Υπάρχει ανοσία μετά από ασθένεια με τον COVID;
Ανοσοποιούνται οι άνθρωποι μετά την ανάρρωση από τη νόσο Covid 19; Αυτή η υπόθεση δεν φαίνεται να ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις. Ένας Γερμανός ιολόγος εξηγεί γιατί απειλούν επίσης νέες μολύνσεις με τον κορωνοϊό.
Ανοσοποιείται ο άνθρωπος στον ιό μετά την τη μόλυνση; Η επιστήμη ασχολείται σήμερα πολύ με αυτό το ζήτημα.
Υπάρχουν ακόμη λίγες αξιόπιστες μελέτες σχετικά με τον κίνδυνο νέας μόλυνσης μετά από την συγκεκριμένη νόσο.
Αλλά ακόμη και αν είναι γνωστές μόνο λίγες περιπτώσεις δευτερογενών λοιμώξεων, φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης.
Αυτό γίνεται τώρα σαφές στο παράδειγμα του Manaus. Στην πρωτεύουσα της βραζιλιάνικης πολιτείας βρέθηκαν αντισώματα στον κορωνοϊό σε περίπου τρία τέταρτα του πληθυσμού (76%), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.
Ωστόσο, η σχετική ελπίδα της ανοσίας της αγέλης δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το Manaus επλήγη τόσο βίαια από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού όσο και από το πρώτο.
Καθοριστικό όριο για την ανοσία της αγέλης το 67%
Το καθοριστικό όριο για την ανοσία της αγέλης καθορίζεται γενικά στο 67% από την επιστήμη. Το Manaus έχει ξεπεράσει αυτό το όριο.
Γιατί μπορεί ακόμη να υπάρξει ένα δεύτερο ξέσπασμα του ιού; Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτήν την ερώτηση.
Οι εξηγήσεις πηγαίνουν από την αμφισβήτηση της ανοσίας της αγέλης καθαυτή σε μια μεγαλύτερη επιθετικότητα των μεταλλάξεων του ιού, οι οποίες είναι επίσης αχαλίνωτες στο Manaus, και σε μια γενική μείωση της ανοσίας. Ίσως λοιπόν οι άνθρωποι μολύνθηκαν για δεύτερη φορά; Σύμφωνα με διάφορους επιστήμονες, αυτό είναι δυνατόν.
Μια πρόσφατη μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία εξέτασε τα δεδομένα του κλινικού προσωπικού που είχαν δοκιμαστεί αρκετές φορές στον Covid-19 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 44 άτομα από περίπου 6.600 που είχαν θετικά αποτελέσματα στα αντισώματα μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου, σε μία άλλη δοκιμή κατά την περίοδο μολύνθηκαν εκ νέου. Ένα πολύ μικρό ποσοστό, αλλά όχι εκατό τοις εκατό ανοσία.
Μια προηγούμενη μελέτη από το Λονδίνο παρατήρησε ασθενείς με κορωνοϊό σε διάστημα αρκετών μηνών και διαπίστωσε ότι ο αριθμός των αντισωμάτων μειώθηκε κατά περίπου ένα τέταρτο εντός τεσσάρων μηνών. Άλλες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πρώην ασθενείς με κορωνοϊό έχουν ανοσία για περίπου οκτώ μήνες.
Το αποφασιστικό κριτήριο για την ανοσία φαίνεται γενικά να είναι ο αριθμός των αντισωμάτων ή η σοβαρότητα της νόσου, όπως εξηγεί ο ιολόγος Friedemann Weber στο Focus Online: “Όσο πιο σοβαρά είναι τα συμπτώματα, τόσο πιο σοβαρή είναι η ανοσοαπόκριση.
Ή με άλλα λόγια: Εάν κάποιος έχει μόνο ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, μπορεί να έχει αντισώματα, αλλά η ανοσία δεν είναι αρκετά υψηλή για να προστατεύσει από την επανεμφάνιση”. Αυτή η άποψη συμπίπτει με μια μελέτη από το περιοδικό Nature.
Σύμφωνα με τον Weber, η μείωση των αντισωμάτων έπαιξε επίσης ρόλο στην ανανεωμένη εστία στο Manaus.
Οι νεοεμφανιζόμενες μεταλλάξεις του ιού, σε συνδυασμό με ανεπαρκή ανοσία, θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό επαναμολύνσεων.
Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι μεταλλάξεις του ιού δεν είναι απαραίτητα πιο θανατηφόρες, αλλά πιο επιθετικές, δηλαδή πιο μεταδοτικές.
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info