Οι Ελβετοί εργολάβοι κηδειών δηλώνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Γερμανών ζητούν να σταλούν οι στάχτες των αποθανόντων αγαπημένων τους προσώπων στην Ελβετία.
Τι συμβαίνει;
Τα ελβετικά γραφεία τελετών αναλαμβάνουν όλο και συχνότερα εργασίες για οικογένειες που πενθούν από τη Γερμανία – ιδίως εκείνες που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές, ανέφερε ο ελβετικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός SRF.
Ο Berto Biaggi, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης γραφείου τελετών στο Gipf-Oberfrick, Aargau, 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από τα γερμανικά σύνορα, είπε πως συχνά του ανατίθεται από οικογένειες που πενθούν στη Γερμανία να ζητήσει τις τεφροδόχους με τις στάχτες των αποθανόντων από τους Γερμανούς συναδέλφους του.
Οι τεφροδόχοι μπορούν στη συνέχεια να παραδοθούν πίσω στην οικογένεια στην Ελβετία.
“Αυτό έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια”, δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.
Ο Biaggi δήλωσε ότι αναλαμβάνει αυτό το έργο σήμερα έξι φορές πιο συχνά από ό,τι παλαιότερα.
Και δέχεται ακόμη και αιτήματα από τη βόρεια Γερμανία.
Γιατί οι γερμανικές οικογένειες αναζητούν την Ελβετία μετά το θάνατο;
Αυτό το φαινόμενο να στέλνουν οι Γερμανοί τις στάχτες των νεκρών τους στην Ελβετία οφείλεται σε έναν γερμανικό νόμο περί ταφής, γνωστό ως “Friedhofszwang” ή υποχρέωση νεκροταφείου.
Ο 200 ετών κανόνας απαγορεύει τα φέρετρα και τις τεφροδόχους να ενταφιάζονται οπουδήποτε αλλού εκτός από ένα νεκροταφείο. Ψηφίστηκε αρχικά για να αποτρέψει την εμφάνιση επιδημιών.
Οι συγγενείς στη Γερμανία δεν παραλαμβάνουν, για παράδειγμα, συνήθως την τεφροδόχο μετά την αποτέφρωση – παραδίδεται απευθείας στη διαχείριση του νεκροταφείου.
Ορισμένα γερμανικά κρατίδια έχουν τροποποιήσει ελαφρώς αυτόν τον νόμο, οπότε μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η διατήρηση μιας τεφροδόχου στο σπίτι απαγορεύεται αυστηρά.
Ωστόσο, στην Ελβετία υπάρχει λίγη περισσότερη ελευθερία.
“Νομικά, η κηδεία στην Ελβετία ολοκληρώνεται με την αποτέφρωση”, δήλωσε ο Biaggi. “Το κράτος δεν ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί στη συνέχεια με τις στάχτες”.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιτρέπεται στα γραφεία τελετών να παραδίδουν τις τεφροδόχους που έχουν ζητήσει από τα γερμανικά γραφεία τελετών πίσω στις οικογένειες των πενθούντων, οι οποίες ταξιδεύουν στην Ελβετία από τη Γερμανία.
“Τις παραδίδω μαζί με ένα μικρό λουλούδι – και αυτό είναι όλο”, δήλωσε ο Biaggi. Η υπηρεσία αυτή, η οποία καθιστά δυνατή την ταφή εκτός νεκροταφείου, κοστίζει 200 ελβετικά φράγκα.
Τι συμβαίνει λοιπόν με τις τεφροδόχους;
Θεωρητικά, αν οι Γερμανοί ήθελαν να θάψουν τους αγαπημένους τους εκτός νεκροταφείου, αυτό θα έπρεπε να γίνει στην Ελβετία (ή κάπου αλλού εκτός Γερμανίας) λόγω της “υποχρέωσης νεκροταφείου” στη Γερμανία.
Αλλά ο Biaggi ανέφερε: “Το τι κάνουν οι συγγενείς με την τεφροδόχο είναι σε μεγάλο βαθμό πέρα από τις γνώσεις μου. Δεν είμαι εκεί όταν την θάβουν στην Ελβετία”.
Πολλοί από τους ενδιαφερόμενους είναι πιθανό να πάρουν την τεφροδόχο πίσω στη Γερμανία μετά την παράδοσή της.
Δεν είναι σαφές πόσο συχνά οι οικογένειες που πενθούν στη Γερμανία χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των γραφείων τελετών στην Ελβετία. Ούτε η Ένωση Ελβετικών Γραφείων Τελετών ούτε το ελβετικό ταχυδρομείο διαθέτουν στοιχεία.
Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Γερμανίας δήλωσε ότι, σε αντίθεση με τις στάχτες, οι τεφροδόχοι πρέπει να “εκτελωνίζονται” -δηλαδή να δηλώνονται- όταν επανεισάγονται στη Γερμανία. Χάρη σε μια φορολογική απαλλαγή, δεν υπάρχει κανένα κόστος.
Ωστόσο, οι γερμανικές τελωνειακές αρχές δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν τους ανθρώπους με τους αποτεφρωμένους αγαπημένους τους, των οποίων το τελευταίο ταξίδι τους έχει περάσει τα ελβετικά σύνορα, και αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους που μεταφέρουν την τεφροδόχο ιδιωτικά.
Η επιβολή της υποχρέωσης κοιμητηρίου είναι θέμα των ομόσπονδων κρατιδίων, είπαν.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2023
- Έρχονται αλλαγές στο επίδομα τέκνων της Γερμανίας
- Γερμανία: Γνωρίζετε αυτή τη μυστηριώδη πινακίδα κυκλοφορίας;
- Γερμανία: 7 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτόν τον Μάρτιο
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Βάδη-Βυρτεμβέργη: Το πρώτο παγωτό με έντομα είναι γεγονός
- Τα μεγαλύτερα, πιο περίεργα και πιο αστεία γερμανικά επώνυμα
- Ο έμπειρος Έλληνας σταθμάρχης στη Γερμανία που τον έκοψε ο ΟΣΕ
- Γερμανία: Εταιρεία με ποντικοπαγίδες βγάζει εκατομμύρια
- Γερμανία: Φορτηγό φορτωμένο με κιβώτια μπύρας ανατρέπεται
- Ρεκόρ αναρρωτικών αδειών στη Γερμανία το 2022
- 400 υποκαταστήματα: Μεγάλες εταιρείες υπό εξαφάνιση στη Γερμανία
- Έρευνα: Το αργό ίντερνετ βλάπτει τη γερμανική οικονομία
- 09.03.23: Δοκιμαστικός συναγερμός σε όλη τη Βαυαρία
- Σχολικό λεωφορείο χτυπά 8χρονο και το τραυματίζει θανάσιμα