Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχουν πληγεί από σοβαρές πλημμύρες. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Οι πολιτικοί της ΕΕ, εν τω μεταξύ, ζητούν περισσότερη στήριξη.
Δεν διαφαίνεται ακόμη ανακούφιση στις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης που επλήγησαν από σφοδρές καταιγίδες. Στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία, οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους. Η Κεντρική Ελλάδα και η πόλη-λιμάνι του Βόλου έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Εκεί, περίπου 400 άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν σε ένα πλοίο επειδή δεν μπορούσε να δέσει.
Η καταιγίδα συνεχίζει να μαίνεται: Δεν διαφαίνεται ανακούφιση
Ο Έλληνας γεωλόγος Ευθύμης Λέκκας δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να εξαχθεί τελικό συμπέρασμα για τον αριθμό των νεκρών. Πολλά χωριά στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταιγίδες δεν μπορούσαν να προσεγγιστούν προς το παρόν λόγω κατολισθήσεων, ενώ ορισμένα από αυτά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και διαδίκτυο.
Ειδικά στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει τεταμένη. Οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν για νέες καταιγίδες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η καταιγίδα “Δανιήλ” αναμένεται επίσης να συνεχίσει να μαίνεται στην κεντρική Ελλάδα. Μόνο στη Βουλγαρία η κατάσταση φαίνεται να χαλαρώνει – εκεί δεν προβλέπεται να βρέξει άλλο προς το παρόν.
Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αρκετοί πολιτικοί της ΕΕ ζήτησαν ταχύτερη βοήθεια για τις πληγείσες χώρες και καλύτερη προετοιμασία. “Όπως και σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση”, δήλωσε η Katarina Barley, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Redaktionsnetzwerk Deutschland. Θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι πρόκειται για συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα, τόνισε η πολιτικός του SPD. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει πιο αποφασιστικά, δήλωσε η Barley.
Ο Βέμπερ ζητά περισσότερα χρήματα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU) ζήτησε περισσότερα χρήματα για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία. “Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες προκαλούν όλες τις χώρες μας να επενδύσουν περισσότερα στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε.
Είπε ότι είναι σαφές ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία χρειάζονται επείγουσα βοήθεια και κονδύλια για την ανασυγκρότηση. “Ακριβώς όπως η ΕΕ στήριξε τη Γερμανία με περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ μετά τις πλημμύρες του 2021, θα στηρίξει κάθε χώρα που είναι θύμα ακραίων καιρικών συνθηκών”, δήλωσε ο Weber.
Ο Rasmus Andresen, εκπρόσωπος των Γερμανών Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε επίσης ότι η πολιτική προστασία και η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να χρηματοδοτηθούν καλύτερα. “Τα 2,15 δισεκατομμύρια ευρώ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετά”, δήλωσε ο Andresen.
Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Erik Marquardt δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αγοράσει περισσότερο εξοπλισμό, όπως πυροσβεστικά αεροσκάφη, μεταφορικά ελικόπτερα ή αντλίες, κεντρικά, ώστε να είναι σε θέση να τα αναπτύσσει γρήγορα σε περιοχές καταστροφών.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Σεπτέμβριος 23: 8 αλλαγές που αφορούν τους ομογενείς στη Γερμανία
- Αυτά θα αλλάξουν για τους οδηγούς την 1η Σεπτεμβρίου 2023…
- Φορολογία στη Γερμανία: Πληρωμές φόρων – Πόσο και για ποιο λόγο;
- Γιατί η γερμανική σημαία είναι μαύρη, κόκκινη και χρυσή;
- Νέα ψηφιακή ταξινόμηση οχημάτων στη Γερμανία: Πώς λειτουργεί;