Είναι οι Γερμανοί πλούσιοι; Έρευνα της ΕΚΤ φέρνει την ανατροπή
Η Γερμανία θεωρείται πλούσια χώρα. Αλλά “οι Γερμανοί” δεν είναι. Μελέτη της ΕΚΤ διαπίστωσε ότι ο μέσος πλούτος των γερμανικών νοικοκυριών είναι δραματικά χαμηλός σε ευρωπαϊκή σύγκριση – 15ος από τους 20.
Παρόλο που η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μία από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο, το ισοζύγιο πλούτου της είναι απογοητευτικό.
Μέσος όρος πλούτου σε σύγκριση με την ΕΕ
Κατάταξη | Χώρα | Πλούτος (μέσος όρος)
- Λουξεμβούργο 739.000 ευρώ
- Μάλτα 333.000 ευρώ
- Ιρλανδία 315.000 ευρώ
- Κύπρος 298.000 ευρώ
- Βέλγιο 277.000 ευρώ
- Ολλανδία 229 000 ευρώ
- Ισπανία 197.000 ευρώ
- Γαλλία 185 000 ευρώ
- Ιταλία 161 000 ευρώ
- Σλοβενία 154 000 ευρώ
- Αυστρία 153 000 ευρώ
- Φινλανδία 134 000 ευρώ
- Πορτογαλία 126 000 ευρώ
- Σλοβακία 116 000 ευρώ
- Γερμανία 106 000 ευρώ
- Ελλάδα 97 000 ευρώ
- Εσθονία 86 000 ευρώ
- Ουγγαρία 69 000 ευρώ
- Λιθουανία 69 000 ευρώ
- Λετονία 37 000 ευρώ
Γιατί οι Γερμανοί έχουν λίγα περιουσιακά στοιχεία;
Πολύ λίγη ιδιοκτησία: μόνο το 42% περίπου των γερμανικών νοικοκυριών ζει στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του.
Το κράτος πρόνοιας είναι καλά ανεπτυγμένο. Η ανάγκη για αποταμίευση είναι χαμηλότερη από ό,τι αλλού
Ο λάθος τρόπος αποταμίευσης. Οι άνθρωποι επενδύουν λιγότερο σε μετοχές ή χρηματιστηριακά προϊόντα και αφήνουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Το κατώτερο μισό του πληθυσμού δεν έχει σχεδόν κανένα περιουσιακό στοιχείο που να αξίζει να αναφερθεί και δεν μπορεί να κάνει καμία πρόοδο σε περίπτωση κακής οικονομικής και μισθολογικής ανάπτυξης
Τι μπορεί να γίνει; Οι εμπειρογνώμονες έχουν ριζοσπαστικά αιτήματα
Ο οικονομικός εμπειρογνώμονας Daniel Stelter (59 ετών, οικονομολόγος) ζητά ένα μείγμα ΛΙΓΟΤΕΡΗΣ επιβάρυνσης, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ εκπαίδευσης και κινήτρων για την αγορά σπιτιών, διαμερισμάτων και μετοχών.
Ο Stelter δήλωσε στη BILD: “Λιγότεροι φόροι και δασμοί, καλύτερη οικονομική εκπαίδευση, διευκόλυνση της αγοράς ακινήτων με την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων”. Επιπλέον, τα κεφαλαιακά κέρδη θα πρέπει να είναι αφορολόγητα εάν οι μετοχές διακρατούνται για πέντε χρόνια.
Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας προχωράει ακόμη παραπέρα. Ζητάει συνταξιοδοτικά περιουσιακά στοιχεία για την καταπολέμηση της φτώχειας στα γηρατειά “Σε κάθε πολίτη κάτω των 65 ετών θα πρέπει να δοθεί από το κράτος ένας συνταξιοδοτικός λογαριασμός με 25.000 ευρώ”, δήλωσε ο Stelter στη BILD. Τα χρήματα “θα επενδύονταν κατά τα πρότυπα του νορβηγικού κρατικού ταμείου” – και θα καταβάλλονταν σε ηλικία συνταξιοδότησης.
Ο οικονομολόγος Marcel Fratzscher (53), πρόεδρος του Ινστιτούτου DIW, επιθυμεί να προωθηθούν περισσότερες ιδρύσεις επιχειρήσεων και να διασφαλιστεί ότι οι Γερμανοί έχουν πρόσβαση σε χρήματα σε νεαρή ηλικία.
Οι προτάσεις του Fratzscher: “Για να καταστεί δυνατή η δημιουργία περισσότερης επιχειρηματικότητας και πλούτου, ακόμη και για τους νέους που δεν έχουν οικονομική υποστήριξη από τους γονείς τους, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός ευκαιρίας 20.000 ευρώ”. Με άλλα λόγια: μια αρχική περιουσία για όλους τους πολίτες.
Από πού θα προέλθουν τα χρήματα; “Αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί με τη μείωση των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών για κληρονομιές και δωρεές άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ”, λέει ο εμπειρογνώμονας.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Μπορείς να βοηθήσεις; Αγνοείται 9χρονο ελληνόπουλο στη Γερμανία (Φώτο)
- Αυτοκίνητο πήρε φωτιά: 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους αναμεσά τους 5 παιδιά
- Πρόστιμο 1000Ε σε οικογένεια που ανάρτησε γερμανική σημαία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
- Η Amazon συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια στη Γερμανία
- Αξιολόγηση Pisa: Ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα των μαθητών της Γερμανίας;
- Πώς η στροφή των επιτοκίων κάνει τους Γερμανούς πλουσιότερους;
- Μεγάλη μελέτη: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη Γερμανία;