Η Γερμανία δεν ήταν ποτέ τόσο άρρωστη! Οι μισοί από τους ασφαλισμένους δήλωσαν τουλάχιστον μία φορά άρρωστοι στη δουλειά τους μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, αναφέρει η DAK..
Τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά το 2019. Μόλις το 34,5 τοις εκατό δήλωσε ασθένεια το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τώρα τα ποσοστά φαίνεται να εκτοξεύονται σε σχέση με το έτος πριν από την πανδημία.
Μετά το ρεκόρ 10ετίας του 2023 (5,5%), το ποσοστό ασθενείας αυξήθηκε και φέτος στο 5,7%! Σύμφωνα με τον επικεφαλής της DAK, Andreas Storm, δεν υπάρχει “ορατός ορατός κίνδυνος”.
Περισσότερες ημέρες ασθένειας λόγω κατάθλιψης
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του ταμείου ασφάλισης ασθενείας, κάθε ασφαλισμένος του θα πάρει κατά μέσο όρο περίπου δέκα ημέρες απουσίας από την εργασία του το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία ή οίκους ευγηρίας είναι οι πιο ευάλωτοι. Με μέσο όρο 13,7 ημέρες ασθένειας, δεν υπάρχει άλλη επαγγελματική ομάδα που να απουσιάζει τόσο συχνά.
Συγκριτικά, οι επιστήμονες πληροφορικής είχαν κατά μέσο όρο μόνο 6,6 ημέρες απουσίας ανά άτομο.
Ανησυχητικό: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αναρρωτική άδεια λόγω κατάθλιψης και διαταραχών προσαρμογής! Ο διευθύνων σύμβουλος της DAK Andreas Storm προειδοποιεί: “Η περαιτέρω αύξηση των ημερών απουσίας λόγω ψυχικών ασθενειών είναι ανησυχητική”.
Ο Dr. Markus Beier, πρόεδρος της Ένωσης Γενικών Ιατρών, δήλωσε στη BILD: “Οι παρατεταμένες, συχνά ψυχικές ασθένειες ειδικότερα, αυξάνονται εδώ και χρόνια”.
Πολλοί ασθενείς παραπονιούνται για “άγχος και πίεση στην εργασία”.
Ο εργασιακός ψυχολόγος Dr. Florian Schweden από την Ένωση Ψυχολόγων βλέπει όχι μόνο μια μεγαλύτερη ευαισθησία στις ψυχικές ασθένειες αλλά και την αύξηση της πυκνότητας της εργασίας, την αυξημένη πίεση για απόδοση και τον μη ρεαλιστικό φόρτο εργασίας λόγω έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων ως εκλυτικά αίτια.
“Παρατηρείται μια γενική αύξηση των ψυχικών απαιτήσεων της εργασίας και πολύ σπάνια υπάρχει μια απάντηση σε αυτό από την πλευρά του εργοδότη με τη μορφή συνθηκών εργασίας.
Αυτό με τη σειρά του ενθαρρύνει τους ανθρώπους να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην εργασία χρησιμοποιώντας τους δικούς τους πόρους”, λέει ο Dr. Florian Schweden. Αυτό αυξάνει την ευαισθησία σε κάθε είδους ασθένειες.
Ωστόσο, ο επικεφαλής γενικών ιατρών Δρ Beier προσθέτει επίσης: “Μέρος της αύξησης οφείλεται επίσης στην εισαγωγή ηλεκτρονικών πιστοποιητικών ανικανότητας για εργασία, τώρα κάθε σημείωμα ασθενείας λαμβάνεται πραγματικά από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Και: μετά την πανδημία, οι εργαζόμενοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά την προστασία των άλλων από τη μόλυνση.
Ως εκ τούτου, προτιμούν να μένουν στο σπίτι, ακόμη και αν είναι κρυωμένοι.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- GRland: Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2024
- Καλά νέα: Η Amazon αυξάνει τον αρχικό μισθό και δίνει bonus στους υπαλλήλους
- ΕΚΤΑΚΤΗ ανάκληση: Προϊόν του σούπερ μάρκετ LIDL είναι μολυσμένo με λιστέρια
- Επιτέλους: Η Γερμανική αστυνομία θα δηλώνει την εθνικότητα των υπόπτων
- Το RKI ενημερώνει: Αυτός ο κίνδυνος καραδοκεί αν κάνετε διακοπές στη Γερμανία
- Καταστροφή για οδηγούς: Πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα απειλούνται με ακινητοποίηση
- Μποτιλιάρισμα: Μεγάλο κυκλοφοριακό χάος έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο
- Από 30 σε 19 βαθμούς: Μυστηριώδης πτώση της θερμοκρασίας στη θάλασσα
- Η Γερμανία στα σχοινιά: Η βιομηχανία μπύρας συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα
- Το Email στη Γερμανία γίνεται 40 ετών: Τι έγραφε το πρώτο μήνυμα;
- 62 εκ. ευρώ ανά χιλιόμετρο: Αυτός είναι ο πιο ακριβός δρόμος στη Γερμανία