Μια νέα συζήτηση έχει αναζωπυρωθεί στη Γερμανία σχετικά με το επίδομα του πολίτη για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Το FDP τάσσεται τώρα υπέρ της περικοπής του επιδόματος.
Ο γενικός γραμματέας του FDP, Bijan Djir-Sarai, δήλωσε στη BILD: “Οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία δεν θα πρέπει να λαμβάνουν πλέον στο μέλλον επίδομα πολίτη, αλλά να καλύπτονται από τον νόμο για τις παροχές στους αιτούντες άσυλο”.
Οι επικριτές είχαν επικρίνει το γεγονός ότι το επίδομα του πολίτη (563 ευρώ μηνιαίως) αποθαρρύνει πολλούς Ουκρανούς πρόσφυγες να αναλάβουν εργασία. Οι αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες λαμβάνουν 460 ευρώ.
Ο Djir-Sarai θέλει να δημιουργήσει κίνητρα εργασίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες καταργώντας το επίδομα του πολίτη: “Έχουμε παντού ελλείψεις εργατικού δυναμικού – για παράδειγμα στους τομείς της εστίασης, των κατασκευών και της περίθαλψης. Δεν πρέπει πλέον να χρησιμοποιούμε τα χρήματα των φορολογουμένων για να χρηματοδοτούμε την ανεργία, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα βρουν δουλειά”.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου Michael Stübgen είχε επίσης επικρίνει προηγουμένως το εισόδημα των πολιτών.
“Δεν έχει νόημα να μιλάμε για στήριξη της Ουκρανίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ταυτόχρονα να επιδοτούμε Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα”, δήλωσε στο RedaktionsNetzwerk Deutschland.
“Ανεξάρτητα από αυτό, η απόφαση να καταβληθεί άμεσα στους πρόσφυγες από την Ουκρανία επίδομα πολίτη αποδείχθηκε θεμελιώδες λάθος”. Πρόκειται για ένα “παπούτσι φρένο για την ανάληψη εργασίας”.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Joachim Herrmann επιβεβαίωσε σε ερώτηση της BILD: “Η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να καταβάλει αμέσως το πλήρες επίδομα πολιτών απέδειξε ότι εδώ τίθενται εντελώς λάθος κίνητρα”.
Ο χειρισμός των “φοροφυγάδων από την Ουκρανία” πρέπει επίσης να αλλάξει.
Η Γερμανία δεν μπορεί να στηρίζει την Ουκρανία κατά του ρωσικού πολέμου, αλλά ταυτόχρονα “να προσελκύει τους στρατεύσιμους στη Γερμανία με κοινωνικές παροχές άνευ όρων”.
Ο Martin Rosemann (47), εκπρόσωπος για την πολιτική της αγοράς εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στη Bundestag, επέκρινε ωστόσο τη συζήτηση στη BILD: “Ο ισχυρισμός ότι το επίδομα των πολιτών εμποδίζει τους Ουκρανούς να αναλάβουν εργασία είναι ψευδής”.
Μόνο μέσω του επιδόματος του πολίτη και του έργου των κέντρων απασχόλησης οι Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε στήριξη της αγοράς εργασίας.
“Παρεμπιπτόντως, δεν μπορεί να είναι καθήκον των γερμανικών κοινωνικών αρχών να κρίνουν αν κάποιος είναι λιποτάκτης”.
Περίπου 1,25 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες ζουν στη Γερμανία. Η πλειονότητα από αυτούς δικαιούται επίδομα πολίτη.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- 7 φανταστικοί προορισμοί για να επισκεφθείτε στη Γερμανία
- Δείτε τους 7 νέους κανονισμούς που ενέκρινε η Γερμανική Κυβέρνηση