Εάν έχετε εργαστεί για μερικά χρόνια στη Γερμανία, πιθανότατα έχετε συνεισφέρει ένα αξιοπρεπές ποσό στο συνταξιοδοτικό σας ταμείο. Αν όμως σκοπεύετε να εγκαταλείψετε τη χώρα, το αν μπορείτε να πάρετε μαζί σας αυτό το κομπόδεμα εξαρτάται από μερικούς παράγοντες.
Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στη Γερμανία είναι γενικά υποχρεωμένοι να συνεισφέρουν σχεδόν το ένα πέμπτο του εισοδήματός τους σε ένα συνταξιοδοτικό ταμείο.
Οι απαιτούμενες εισφορές συνταξιοδότησης έχουν ως στόχο να σας στηρίξουν αργότερα στη ζωή σας, και αν σκοπεύετε να συνταξιοδοτηθείτε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, πιθανότατα θα το κάνουν.
Αλλά για όσους εγκαταλείπουν τη Γερμανία πριν από τη συνταξιοδότηση, η διεκδίκηση των συνταξιοδοτικών κεφαλαίων μπορεί να γίνει λίγο περίπλοκη.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ οι συντάξεις συνδυάζονται αυτόματα
Η μετακίνηση των συντάξεων είναι πιο εύκολη μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Οι εργαζόμενοι που μετακινούνται από τη Γερμανία σε άλλη χώρα της ΕΕ θα μπορούν να συνδυάσουν τις γερμανικές συνταξιοδοτικές εισφορές τους με αυτές που καταβάλλουν στη νέα χώρα, όπως ορίζει η νομοθεσία της ΕΕ.
Για παράδειγμα, αν εργαστήκατε και καταβάλατε συνταξιοδοτικές εισφορές στη Γερμανία για δύο χρόνια και στη συνέχεια μετακομίσατε στην Πολωνία και εργαστήκατε για άλλα τρία χρόνια, η συνολική σύνταξή σας θα ισούται με τις εισφορές πέντε ετών.
Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα, για εργαζόμενους από άλλες χώρες της ΕΕ που μετακομίζουν στη Γερμανία.
Η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Ελβετία εφαρμόζουν επίσης αυτούς τους κανόνες.
Η ελάχιστη απαίτηση που ισχύει εδώ είναι ότι πρέπει να έχετε εργαστεί για τουλάχιστον ένα έτος σε κάθε χώρα για να μπορούν να μεταφερθούν αυτές οι εισφορές.
Μπορείτε να μεταφέρετε τις συνταξιοδοτικές σας αποταμιεύσεις σε μια χώρα εκτός Ευρώπης;
Για τους αλλοδαπούς υπηκόους εκτός Ευρώπης, οι κανόνες γίνονται λίγο πιο περίπλοκοι.
Ορισμένες χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες με τη Γερμανία που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να εισπράττουν ολόκληρη τη σύνταξή τους όταν εγκαταλείπουν τη χώρα.
Επί του παρόντος, η Γερμανία διατηρεί αυτές τις λεγόμενες συμφωνίες κοινωνικής ασφάλισης με 21 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. Πλήρης κατάλογος των χωρών παρέχεται στον ιστότοπο της Γερμανικής Συνταξιοδοτικής Ασφάλισης (Deutsche Rentenversicherung).
Επιπλέον, η Deutsche Rentenversicherung σημειώνει ότι “το γερμανικό σύστημα συνταξιοδοτικής ασφάλισης προστατεύεται προς το παρόν από τη συμφωνία για το Brexit μέσω της συμφωνίας αποχώρησης”.
Έτσι, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν ακόμη να διεκδικήσουν τις γερμανικές συντάξεις τους εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Για να λάβει κάποιος την πλήρη σύνταξή του -δηλαδή το σύνολο των δικών του εισφορών καθώς και των εισφορών του εργοδότη του- πρέπει να έχει εργαστεί και να έχει καταβάλει εισφορές για τη σύνταξή του για συνολικά 60 μήνες (πέντε χρόνια).
Ωστόσο, σύμφωνα με την προαναφερθείσα νομοθεσία της ΕΕ, ο χρόνος εργασίας σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ μπορεί να συνδυαστεί.
Έτσι, αν εργαστήκατε δύο χρόνια στην Ιταλία και τρία χρόνια στη Γερμανία, εξακολουθείτε να έχετε υπερβεί το όριο των πέντε ετών για την απονομή σύνταξης.
Οι πολίτες τρίτων χωρών που εργάστηκαν λιγότερο από 60 μήνες στη Γερμανία ενδέχεται να εξακολουθούν να δικαιούνται τις γερμανικές συνταξιοδοτικές εισφορές τους.
Σε αυτή την περίπτωση, αφού ζήσετε δύο χρόνια εκτός Γερμανίας, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στην Deutsche Rentenversicherung για να λάβετε τις συνταξιοδοτικές εισφορές εργαζομένων που έχετε καταβάλει, ακόμη και πριν από την ηλικία συνταξιοδότησης.
Δεν θα μπορείτε όμως να διεκδικήσετε τις εισφορές του εργοδότη σας.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συντάξεις και την εφαρμογή για την υποβολή αίτησης μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση Deutsche Rentenversicherung.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.