Μετά από μήνες συζητήσεων σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του πληθυσμού των περιστεριών της, μια μικρή πόλη στην Έσση διεξήγαγε δημοψήφισμα με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα.
Μαζί με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για το τοπικό περιφερειακό συμβούλιο, οι ψηφοφόροι στην πόλη Limburg an der Lahn, αποφάσισαν και για την τύχη των περίπου 700 περιστεριών που κατοικούν εκεί.
Το δημοψήφισμα διεξήχθη για να αποφασιστεί εάν ο τοπικός πληθυσμός των περιστεριών της πόλης θα πρέπει να μειωθεί τα επόμενα δύο χρόνια.
Εκατοντάδες ντόπια περιστέρια πρόκειται να θανατωθούν από έναν εκπαιδευτή γερακιών, ο οποίος θα παρασύρει τα πουλιά σε παγίδα και στη συνέχεια θα τους σπάσει το λαιμό.
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Limburg an der Lahn είχε αποφασίσει τον Νοέμβριο του 2023 να θανατώσει με αυτόν τον τρόπο τα περιστέρια που κατοικούν στην πόλη, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις από οργανώσεις για την προστασία των ζώων.
Έτσι, το ερώτημα τέθηκε στους ψηφοφόρους της πόλης.
Λίγο πάνω από το 53% των κατοίκων που ψήφισαν στο δημοψήφισμα ενέκριναν τη θανάτωση των περιστεριών – με συνολικά 7.530 θετικές ψήφους.
“Το σημερινό αποτέλεσμα ήταν απρόβλεπτο για εμάς. Οι πολίτες έκαναν χρήση του δικαιώματός τους και αποφάσισαν ότι τα ζώα πρέπει να μειωθούν”, δήλωσε ο δήμαρχος Μάριους Χαν (SPD) στο Der Spiegel σχετικά με την ψηφοφορία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η θανάτωση των περιστεριών μειώνει τελικά τους πληθυσμούς;
Οι έρευνες δείχνουν ότι η θανάτωση των περιστεριών δεν είναι αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση των αστικών πληθυσμών, επειδή τα πουλιά θα αναπαραχθούν περισσότερο και θα αναπληρώσουν τον πληθυσμό.
Στην πραγματικότητα, έχει παρατηρηθεί ότι οι πληθυσμοί αυξάνονται πάνω από τους αριθμούς που υπήρχαν πριν από τη θανάτωση των περιστεριών τις εβδομάδες που ακολουθούν τη θανάτωση των περιστεριών.
Ένα καλά τεκμηριωμένο παράδειγμα αυτού προέρχεται από τη Βασιλεία της Ελβετίας, η οποία είχε πληθυσμό περιστεριών περίπου 20.000.
Από το 1961 έως το 1985, η πόλη θανάτωσε περίπου 100.000 περιστέρια κάθε χρόνο, αλλά ο πληθυσμός παρέμεινε σταθερός.
Τελικά ιδρύθηκε μια ομάδα με την ονομασία Pigeon Action για την προώθηση μιας μακροπρόθεσμης λύσης στο ζήτημα.
Η ομάδα επινόησε ένα πρόγραμμα – που έκτοτε αναφέρεται ως “μοντέλο της Βασιλείας” – το οποίο περιελάμβανε την προειδοποίηση των κατοίκων να μην ταΐζουν τα περιστέρια και την εγκατάσταση περιστεριώνων από τους οποίους αφαιρούνται τα αυγά.
Μέσω αυτών των μεθόδων, ο πληθυσμός μειώθηκε στο μισό μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Μια παρόμοια μέθοδος ελέγχου των περιστεριών προέρχεται από τη βαυαρική πόλη Άουγκσμπουργκ. Εδώ η πόλη λειτουργεί αρκετούς ελεγχόμενους περιστεριώνες όπου τα περιστέρια φροντίζονται από μια τοπική οργάνωση για την προστασία των ζώων.
Αυτό επιτρέπει την ανταλλαγή νέων αυγών με ομοιώματα και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι συλλέγονται σε ένα μέρος αρκετές ποσότητες περιττωμάτων περιστεριών.
Άλλες πόλεις έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν τον πληθυσμό των περιστεριών με απαγορεύσεις σίτισης, επειδή η αύξηση του πληθυσμού των περιστεριών συνδέεται άμεσα με την άφθονη παροχή τροφής.
Αλλά το 2021, ο κρατικός υπεύθυνος για την προστασία των ζώων του Βερολίνου εξέδωσε νομική γνωμοδότηση ότι οι απαγορεύσεις σίτισης κατά των πτηνών είναι παράνομες.
Η γνωμοδότηση υποστήριζε ότι τα περιστέρια της πόλης είναι απόγονοι παραμελημένων οικόσιτων περιστεριών και επίσης ότι οι απαγορεύσεις σίτισης “δεν οδηγούν σε συρρίκνωση των πληθυσμών, αλλά μόνο σε εξαθλίωση”.
Πώς διαχειρίζονται άλλες γερμανικές πόλεις τους πληθυσμούς των περιστεριών;
Το Limburg an der Lahn, το οποίο βρίσκεται στο δυτικό άκρο του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης, δεν είναι η μόνη πόλη με πρόβλημα περιστεριών.
Ορισμένες κοντινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών στο γειτονικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, δοκιμάζουν διάφορες τακτικές για να ελέγξουν τον τοπικό αριθμό περιστεριών.
Σύμφωνα με το Südwestrundfunk (SWR), οι πόλεις Neustadt (Weinstraße) και Grünstadt έχουν θέσει σε εφαρμογή απαγόρευση της σίτισης των περιστεριών.
Η πόλη Καϊζερσλάουτερν δοκιμάζει το λεγόμενο μοντέλο του Άουγκσμπουργκ, έχοντας κατασκευάσει πύργους περιστεριών όπου τα πουλιά μετεγκαθίστανται και όπου τα αυγά τους ανταλλάσσονται με πλαστικά αντίγραφα.
Οι πύργοι συντηρούνται και λειτουργούν από εθελοντές.
Παρόμοιοι περιστεριώνες βρίσκονται στο Μάιντς και στο Πίρμασενς. Υπάρχουν επίσης ελεγχόμενοι χώροι για φωλιές στο Ludwigshafen και ένας εσωτερικός περιστεριώνας στο Zweibrücken.
Επίσης, στο Koblenz και στο Neuwied, τα αυγά περιστεριών συλλέγονται και αντικαθίστανται.
Δυστυχώς για τα περιστέρια στο Limburg an der Lahn, αυτές οι εναλλακτικές επιλογές δεν συμπεριλήφθηκαν στην ψηφοφορία.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Πρόστιμο 1000Ε σε οικογένεια που ανάρτησε γερμανική σημαία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
- Πώς η στροφή των επιτοκίων κάνει τους Γερμανούς πλουσιότερους;
- Μεγάλη μελέτη: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη Γερμανία;
- Είναι οι Γερμανοί πλούσιοι; Έρευνα της ΕΚΤ φέρνει την ανατροπή
- Προς κατάργηση το Ehegattensplitting για παντρεμένα ζευγάρια στη Γερμανία;
- 2024: Ποιος είναι ο μέσος μισθός ανά κλάδο στη Γερμανία;
- Γερμανικά ΜΜΕ: Έχει διαψευστεί το γερμανικό κλισέ των “τεμπέληδων Ελλήνων”
- 2024: Ποιος είναι ο μέσος μισθός ανά κλάδο στη Γερμανία;