Ένα ποτήρι κρασί το βράδυ δεν βλάπτει, έτσι δεν είναι; Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής λέει ναι και συνιστά να κόψουμε εντελώς το αλκοόλ. Αυτό αποτελεί εδώ και καιρό μια τάση μεταξύ των νεότερων ανθρώπων – με αντίκτυπο στη βαυαρική αγορά ποτών…
Η πρώτη γιορτή κρασιού χωρίς αλκοόλ γιορτάστηκε πρόσφατα στο Schweinfurt στην Κάτω Φραγκονία και η πρώτη μπυραρία χωρίς αλκοόλ στο Μόναχο.
Υπήρξε επίσης διαφημιστικός θόρυβος εδώ και μήνες για την πρώτη μη αλκοολούχα ανοιχτή μπύρα από την Augustiner, η οποία συχνά εξαντλείται.
Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE) θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη με τέτοια νέα, καθώς αντικατοπτρίζουν την τελευταία της σύσταση για την πλήρη αποφυγή του αλκοόλ.
Όσοι εξακολουθούν να πίνουν θα πρέπει να αποφεύγουν τις μεγάλες ποσότητες και τη λεγόμενη κραιπάλη – αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους.
Ωστόσο, ιδίως οι νεότεροι άνθρωποι πίνουν όλο και λιγότερο από το υπ’ αριθμόν ένα ναρκωτικό εδώ και αρκετό καιρό.
Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται εδώ και δεκαετίες
Συνολικά, η κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται στη Γερμανία και επίσης στη Βαυαρία.
Οι έρευνες που διεξάγει το Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας (BZgA) δείχνουν ότι υπάρχουν σαφείς διαφορές ιδίως μεταξύ των γενεών.
Ενώ το 1976 το 70% των 18-25 ετών έπιναν αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις το μισό πριν από 20 χρόνια και μόνο το ένα τρίτο το 2021.
Ειδικά η γενιά Z, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2005, φαίνεται να ενδιαφέρεται όλο και λιγότερο για το αλκοόλ.
Ένα βασικό εύρημα πρόσφατης μελέτης της YouGov δείχνει ότι σχεδόν το 40% των νέων 18 έως 24 ετών δεν καταναλώνουν πλέον καθόλου αλκοόλ.
Ταυτόχρονα, είναι αυτοί που στρέφονται συχνότερα σε μη αλκοολούχες εναλλακτικές λύσεις.
Περισσότερη γυμναστική, περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περισσότερη υπευθυνότητα, λιγότερο αλκοόλ
Σύμφωνα με την BZgA, ένας από τους λόγους αυτής της αλλαγής είναι ότι οι κίνδυνοι της κατανάλωσης αλκοόλ συζητούνται όλο και πιο ανοιχτά μεταξύ των φίλων.
Οι νέοι σήμερα δείχνουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν ασχολούνται με το αλκοόλ.
Ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής και η διαθεσιμότητα μη αλκοολούχων εναλλακτικών λύσεων παίζουν επίσης ρόλο.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι δίνουν μεγάλη σημασία στην εικόνα τους στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Instagram ή το Snapchat, ιδίως όταν πρόκειται να θεωρηθούν υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι ως προς την υγεία.
Μια ενοχλητική εμφάνιση υπό την επήρεια αλκοόλ μπορεί γρήγορα να γίνει viral.
Κάτω από hashtags όπως #sober ή #soberlife, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δημοσιεύουν μαρτυρίες που δείχνουν ότι είναι «κουλ» να μην πίνει κανείς αλκοόλ.
Χαρές και λύπες για τη βιομηχανία ποτών
Ενώ η παραγωγή μπύρας στη Γερμανία έχει μειωθεί συνολικά κατά 14% τα τελευταία δέκα χρόνια, ο όγκος της μη αλκοολούχου μπύρας έχει διπλασιαστεί την ίδια περίοδο. Ο
ι μη αλκοολούχες μπύρες βρίσκονται επίσης σε άνοδο στη Βαυαρία.
«Η αγορά της μη αλκοολούχου μπύρας στη Βαυαρία είναι η αχτίδα της ελπίδας μας», λέει ο Walter König, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Ζυθοποιών της Βαυαρίας.
Ο ίδιος παρατηρεί αυτή την τάση εδώ και αρκετό καιρό.
Φέτος, η Ένωση Ζυθοποιών αναμένει ότι η μη αλκοολούχα μπύρα θα αντιπροσωπεύει για πρώτη φορά πάνω από το δέκα τοις εκατό της συνολικής αγοράς μπύρας.
Όχι μόνο η μπύρα, αλλά και η αγορά του μη αλκοολούχου κρασιού αναπτύσσεται ραγδαία, εξηγεί ο Ralf Schwarz, εκπρόσωπος της Ένωσης Οινοπαραγωγών της Φραγκονίας.
Σχεδόν όλοι οι οινοπαραγωγοί προσφέρουν πλέον κρασιά χωρίς αλκοόλ. «Παίρνουμε το θέμα πολύ σοβαρά», λέει ο Schwarz.
Η Γερμανία παραμένει χώρα υψηλής κατανάλωσης
Παρόλο που όλο και περισσότεροι άνθρωποι κόβουν το αλκοόλ, η Γερμανία παραμένει μια χώρα υψηλής κατανάλωσης: κατά μέσο όρο, κάθε άτομο στη Γερμανία πίνει 13,4 λίτρα καθαρό αλκοόλ ετησίως.
Ακόμη και σε ευρωπαϊκή σύγκριση, όπου οι άνθρωποι γενικά πίνουν πολύ, αυτό είναι πάνω από τον μέσο όρο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στη Γερμανία καταναλώνεται υπερδιπλάσια ποσότητα αλκοόλ σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Οι συνέπειες είναι σοβαρές: περίπου 74.000 θάνατοι ετησίως στη Γερμανία οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με το αλκοόλ, σύμφωνα με το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο.
Οι ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως ο καρκίνος, το λιπώδες ήπαρ και η κίρρωση του ήπατος, προκάλεσαν ιατρικές δαπάνες συνολικού ύψους περίπου 57 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις στην υγεία και οι οικονομικές συνέπειες είναι τεράστιες.
Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους τα άτομα προτιμούν να απέχουν από το αλκοόλ, όλοι επωφελούμαστε από αυτό κοινωνικά.
Θέλεις να προωθήσεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σε Έλληνες του εξωτερικού; Το GRland είναι το κατάλληλο μέσο για εσένα. Περισσότερα -> ΕΔΩ
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Φθινοπωρινές διακοπές 2024: Πότε τα γερμανικά κρατίδια έχουν διακοπές;
- Πότε είναι η ημερολογιακή και μετεωρολογική έναρξη του φθινοπώρου 2024;
- Νέα υψηλά ασφάλιστρα για εκατομμύρια οδηγούς: Πώς οι γείτονές σας επηρεάζουν την τιμή;
- Τι είναι οι Μπλε ζώνες πού βρίσκονται και πώς δείχνουν τις ηλικίες των ανθρώπων;
- Σημαντικό: Αλλαγή προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις – ισχύει νέα ημερομηνία
- Μεγάλη πόλη δίνει σε μαθητές δωρεάν σιδηροδρομικά εισιτήρια – Τεράστια ζήτηση
- Ανάλυση: Αυτές είναι οι πόλεις όπου οι άνθρωποι έχουν περισσότερο άγχος
- ΦΠΑ: Η κατανάλωση αποτυγχάνει να αποκτήσει δυναμική – τα φορολογικά έσοδα καταρρέουν
- Σκούπα: 304.000 άνθρωποι στη Γερμανία είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα
- Τα μετεωρολογικά μοντέλα ανατρέπονται: Το καλοκαίρι στη Γερμανία τελείωσε;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2024