Οι γερμανικές εταιρείες δοκιμάζουν την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε απεγνωσμένη αναζήτηση εργαζομένων – και ορισμένες γερμανικές εταιρείες προχωρούν σε συντομότερη εβδομάδα εργασίας σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τους καλύτερους και εξυπνότερους.
Το Σαββατοκύριακο του Maximilian Hermann ξεκινά την Παρασκευή το πρωί, όταν φοράει το κράνος της μοτοσικλέτας του και παίρνει τη μηχανή του για μια βόλτα στις νότιες γερμανικές Άλπεις.
Όπως όλοι οι συνάδελφοί του, ο 29χρονος υπεύθυνος έργων μεταπήδησε σε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας στις αρχές του έτους και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο.
Το νέο, βραχύτερο ωράριό του αποτελεί μέρος μιας τάσης που κερδίζει έδαφος στη Γερμανία, όπου οι εταιρείες προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της έλλειψης εργαζομένων και της ανάγκης να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Μεταξύ των πρωτοπόρων της τετραήμερης εβδομάδας είναι ο εργοδότης του Hermann, η KlimaShop, ένας προμηθευτής αντλιών θερμότητας και συστημάτων κλιματισμού που εδρεύει κοντά στο Άουγκσμπουργκ στη νότια Γερμανία.
Αντί να εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα σε πέντε ημέρες, ο Hermann περνάει τώρα συνολικά 38 ώρες στην εργασία του σε τέσσερις εργάσιμες ημέρες.
Με άλλα λόγια, κάθε ένας από τους 30 υπαλλήλους της KlimaShop εργάζεται μιάμιση ώρα περισσότερο για κάθε ημέρα που βρίσκεται στο γραφείο, ενώ έχει μια επιπλέον ημέρα για τον εαυτό του κάθε εβδομάδα.
Ο συνάδελφος του Hermann, Michael Pankoke, βλέπει την αλλαγή βάρδιας ως “μεγάλη πρόοδο”.
“Εργάζεσαι πολύ πιο εντατικά, ό,τι κάνεις είναι πιο ακριβές”, δήλωσε στο AFP ο 58χρονος σύμβουλος πελατών.
Δοκιμαστική λειτουργία
Η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Intraprenör ηγείται του πρώτου πειράματος μεγάλης κλίμακας με το συντομότερο πρόγραμμα στη Γερμανία μαζί με την οργάνωση 4 Day Week Global, η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει παρόμοιες δοκιμές σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από το 2024, έως και 50 εταιρείες διαφορετικού μεγέθους θα δοκιμάσουν το νέο ωράριο, με στόχο να αποφευχθεί η πτώση της παραγωγικότητας.
Η Intraprenoer, η οποία έχει ήδη “καταργήσει την Παρασκευή” για τους εργαζομένους της το 2016, δήλωσε ότι έχει 33 ενδιαφερόμενους υποψήφιους για τη δοκιμή.
Όμως όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχουν ήδη κάνει το άλμα.
Ο Βόλφγκανγκ Σμιντ, ιδρυτής μιας μεταποιητικής επιχείρησης κοντά στο Αμβούργο, στα βόρεια, δήλωσε ότι γύρισε το προσωπικό του σε τετραήμερη εβδομάδα στα τέλη του 2022 για να εξοικονομήσει στους υπαλλήλους του, ορισμένοι από τους οποίους μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, “καύσιμα και χρήματα”.
Στο κοντινό Wedel, η διοίκηση της πόλης εισήγαγε την τετραήμερη εβδομάδα για να προσελκύσει περισσότερους “ικανούς και με κίνητρα” εργαζόμενους.
Κατά τη διάρκεια του ετήσιου κύκλου μισθολογικών διαπραγματεύσεων στη χαλυβουργία, που αρχίζει τον Νοέμβριο, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας IG Metall θα ζητήσει την καθιέρωση τετραήμερης εβδομάδας με μειωμένο ωράριο από 35 σε 32 ώρες, με την ίδια αμοιβή.
Πέρα από την καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την αύξηση της παραγωγικότητας, η κίνηση αυτή θα μειώσει “ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων μερικής απασχόλησης στην Ευρώπη”, δήλωσε η Sophie Jaenicke, επικεφαλής του χρόνου εργασίας στο IG Metall.
Σύμφωνα με μια μελέτη του ιδρύματος Hans-Böckler, το 81% των Γερμανών θα υποστήριζε πλήρως τη μετάβαση στην τετραήμερη εβδομάδα.
Υποτονικό ενδιαφέρον
Ενώ στο Βέλγιο οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τετραήμερη εβδομάδα με τον ίδιο αριθμό ωρών από το τέλος του 2022, στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες συμφωνούν οι ίδιοι το χρόνο εργασίας τους με ανώτατο όριο τις 48 ώρες την εβδομάδα.
Ωστόσο, ο ενθουσιασμός για την ιδέα μιας μικρότερης εβδομάδας είναι χλιαρός μεταξύ πολλών διευθυντών και οικονομολόγων. Μια μείωση των ωρών εργασίας κατά 20% θα είχε “καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις”, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Holger Schäfer.
Ενώ ο “περιορισμός των μη παραγωγικών δραστηριοτήτων και η συμπύκνωση της εργασίας” είναι ακόμη εφικτή στο γραφείο, όλες οι επιλογές για την αύξηση της παραγωγικότητας στη βιομηχανία έχουν ήδη εξαντληθεί, δήλωσε ο Schäfer από το οικονομικό ινστιτούτο IW της Κολωνίας.
Με την προσφορά εργατικού δυναμικού να είναι ήδη περιορισμένη λόγω της αποχώρησης της γενιάς των baby-boomers από το εργασιακό σώμα, η μείωση των ωρών εργασίας θα οδηγούσε “αναπόφευκτα σε μείωση της ποσότητας των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών”, προειδοποίησε.
Μια μικρότερη εβδομάδα ήταν, εν ολίγοις, ένα “μη ρεαλιστικό όνειρο”, δήλωσε ο Michael Hüther, επίσης από το οικονομικό ινστιτούτο IW της Κολωνίας.
Αντίθετα, η λύση στην έλλειψη εργατικού δυναμικού θα ήταν οι περισσότερες και όχι οι λιγότερες ώρες εργασίας, είπε.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Γερμανία: Ποιες βρισιές κοστίζουν πολύ ακριβά στους οδηγούς;
- Αργίες στη Γερμανία το 2024: Οι γερμανικές αργίες με μια ματιά
- 10 Super εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2023
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2023
- Ποια είναι τα καλύτερα αμειβόμενα επαγγέλματα στη Γερμανία
- Ποιος θα πάρει περισσότερα χρήματα το 2024 στη Γερμανία;
- Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας: «Να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο»
- Έλληνας εξηγεί πώς έγινε οδηγός στη Γερμανία και πόσα βγάζει(Vid)