Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων απειλεί τη γερμανική οικονομία, αλλά μια νέα ανάλυση δείχνει ότι η λύση δεν βρίσκεται μόνο στην κινητοποίηση περισσότερων εργαζομένων.
Ενόψει της αυξανόμενης έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία, η συνήθης απάντηση των πολιτικών φαίνεται σαφής: προώθηση της μετανάστευσης και δημιουργία κινήτρων για περισσότερη εργασία.
Όμως, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Εργασιακών Μελετών (Ifaa), υπάρχει και μια άλλη λύση που έχει λάβει λιγότερη προσοχή μέχρι σήμερα: οι αποτελεσματικότερες διαδικασίες και η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν εκατομμύρια εργαζόμενους.
Έλλειψη δεξιοτήτων: η αυτοματοποίηση και η ψηφιοποίηση ως το κλειδί
Ενώ πολλές εταιρείες προσπαθούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού με την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού, η μελέτη του Ifaa επισημαίνει μια εναλλακτική επιλογή.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία είναι στη διάθεση της F.A.Z., περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν μόνο μέσω λιτότερων διαδικασιών παραγωγής, της αυξημένης χρήσης ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης και της μείωσης της γραφειοκρατίας.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
- 600 ευρώ από το κράτος: Αυτό είναι το νέο σχέδιο για τις συντάξεις
- Σκάνδαλο αστυνομίας στο Μόναχο: Αστυνομικοί διέπραξαν συνολικά 271 αδικήματα
- Πλημμύρες στην Ευρώπη: Οι υδάτινες μάζες απειλούν τώρα και περιοχές στη Γερμανία
- Τεράστια απώλεια για τη Γερμανία: Η Intel σταματά την κατασκευή του τεράστιου εργοστασίου
- Το βαρομετρικό υψηλό Σερκάν έρχεται και φέρνει υψηλές θερμοκρασίες
- Κινηματογράφος: 111 χρόνια ιστορίας του Μονάχου φτάνουν στο τέλος τους
- Αλλάζουν οι καιροί: Τι οδηγεί στην υπερχρέωση των Γερμανών;
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εξοικονομήσεις αυτές δεν θα οδηγούσαν σε λιγότερες θέσεις εργασίας, αλλά μάλλον θα απελευθέρωναν δυναμικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για καθήκοντα που προσδίδουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.
«Λιτή παραγωγή»: Πώς οι εταιρείες θα μπορούσαν να εργάζονται πιο αποτελεσματικά
Μια άλλη επιλογή για τις εταιρείες είναι η «λιτή παραγωγή».
Αναφέρεται στην αποτελεσματική και εξοικονόμηση πόρων, προσωπικού, υλικών, σχεδιασμού και οργάνωσης σε όλους τους τομείς μιας εταιρείας.
Στόχος είναι η βελτιστοποίηση της χρήσης του χρόνου και των πόρων.
Οι ειδικοί του Ifaa ανέλυσαν διεθνείς μελέτες και χρησιμοποίησαν το παράδειγμα της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota για να δείξουν πώς οι μέθοδοι λιτής παραγωγής μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες.
Στη δεκαετία του 1990, ένας υπάλληλος της Toyota παρήγαγε 64 οχήματα ετησίως χρησιμοποιώντας την έννοια της «λιτής παραγωγής», ενώ η Volkswagen παρήγαγε μόνο 13 και η General Motors μόνο εννέα αυτοκίνητα ανά υπάλληλο.
Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι αρχές αυτές θα μπορούσαν να απελευθερώσουν ακόμη και σήμερα ανεκμετάλλευτο δυναμικό αποδοτικότητας σε πολλούς τομείς της γερμανικής βιομηχανίας.
Ευκαιρίες μέσω της αυξημένης χρήσης βιομηχανικών ρομπότ
Οι ερευνητές βλέπουν επίσης μεγάλες δυνατότητες στη χρήση βιομηχανικών ρομπότ.
Παρόλο που η πυκνότητα των ρομπότ στη Γερμανία είναι ήδη υψηλή – σε 415 ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους – υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης σε διεθνή σύγκριση.
Στη Νότια Κορέα, για παράδειγμα, ο αριθμός αυτός είναι πάνω από 1.000 ρομπότ.
Εάν η Γερμανία ακολουθούσε αυτό το επίπεδο, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν επιπλέον 900.000 εργαζόμενοι, αναφέρει η F.A.Z.
Εκτός από την αυτοματοποίηση, η μελέτη εστιάζει επίσης στη μείωση της γραφειοκρατίας.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ρυθμιστικού Ελέγχου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το γραφειοκρατικό βάρος κοστίζει στη γερμανική οικονομία περίπου 65 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Αυτές οι αναποτελεσματικές διαδικασίες δεσμεύουν την εργασία περίπου 1,1 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η μείωση αυτού του φόρτου θα μπορούσε επομένως να συμβάλει και στην επίλυση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Οι επιχειρήσεις και οι αρχές ζητούν όλο και περισσότερο τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Κίνητρα για αλλοδαπούς ειδικευμένους εργαζόμενους: φορολογικές ελαφρύνσεις και οικογενειακή επανένωση
Αλλά σε ποιο βαθμό αυτό συμβάλλει πραγματικά στην επίλυση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού;
Αν και οι μέθοδοι αποσκοπούν στη βελτίωση της αποδοτικότητας των εργαζομένων και στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του χρόνου, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας, δεν θα προσελκύσουν νέους εργαζόμενους.
Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού – μόνο πέρυσι δεν καλύφθηκαν 570.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW).
Επομένως, η ανεργία θα μπορούσε ακόμη και να επιδεινωθεί από τις διαδικασίες αυτοματοποίησης.
Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει την πρόσληψη περισσότερων ξένων ειδικευμένων εργατών στο πλαίσιο της αναπτυξιακής της πρωτοβουλίας.
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι απλουστευμένες δυνατότητες οικογενειακής επανένωσης έχουν ως στόχο να τους προσελκύσουν στη Γερμανία ως τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων.
Οι λύσεις αυτές αποτελούν αντικείμενο έντονης συζήτησης. Υπάρχει οργή από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα ειδικότερα.
Πολλοί θεωρούν ότι είναι άδικες, καθώς οι ελαφρύνσεις αυτές δεν ισχύουν για τους Γερμανούς εργαζόμενους.
Ζητούν λύσεις για την εργαζόμενη μεσαία τάξη και επισημαίνουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης στο εργατικό δίκαιο.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Μπορώ να λάβω επίδομα ανεργίας αν παραιτηθώ από τη δουλειά μου;
- Τίτλοι τέλους: Γερμανική ζυθοποιία κλείνει μετά από 334 χρόνια
- ΣΟΚ: Εκατομμύρια αντιμετωπίζουν διπλό κόστος σε κρατήσεις ασφαλιστικών-συντάξεων
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ: Μην πίνετε αυτό το νερό που πωλείται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ
- Πολύ καλά νέα: Η θέρμανση γίνεται σημαντικά φθηνότερη