Είναι γεγονός: Η Γερμανία υπέγραψε την 1η σύμβαση προμήθειας πράσινου υδρογόνου
Η Γερμανία σύναψε με καθυστέρηση την πρώτη σύμβαση αγοράς για την εισαγωγή υδρογόνου. Από το 2027 έως το 2032, πάνω από 259.000 τόνοι αμμωνίας πρόκειται να παραδοθούν με πλοία από την Αίγυπτο…
Η Γερμανία θα εισάγει περισσότερους από 250.000 τόνους “πράσινης” αμμωνίας τα επόμενα χρόνια για την παραγωγή υδρογόνου φιλικότερου προς το κλίμα.
Από το 2027 έως το 2032, τουλάχιστον 259.000 τόνοι του παραγώγου του υδρογόνου πρόκειται να παραδοθούν με πλοία από την Αίγυπτο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Στο πλαίσιο της αντίστοιχης συμφωνίας προμήθειας, η εταιρεία Fertiglobe από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα παράγει αμμωνία στην Αίγυπτο χρησιμοποιώντας αιολική και ηλιακή ενέργεια, η οποία τελικά θα μετατραπεί σε “πράσινο” υδρογόνο στη Γερμανία – “πράσινο” επειδή η παραγωγή θα γίνεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Για το σκοπό αυτό κατασκευάζονται στην Αίγυπτο νέες μονάδες ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
Πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης
Η κυβέρνηση αρχικά ήλπιζε ότι οι πρώτες παραδόσεις θα γίνονταν μέχρι το τέλος του 2024.
Η αμμωνία μεταφέρεται ευκολότερα από το υδρογόνο, αλλά στη συνέχεια πρέπει να μετατραπεί ξανά σε υδρογόνο στη Γερμανία.
Η τιμή παραγωγής της αμμωνίας αναμένεται να είναι 800 ευρώ ανά τόνο, συν τα έξοδα μεταφοράς.
Η αξία της παράδοσης είναι επομένως πιθανό να ανέλθει σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.
Η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα ενός αρχικού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε στα τέλη του 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης “H2Global”, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας λειτουργικής διεθνούς αγοράς “πράσινου” υδρογόνου.
Ως θεμέλιο, το “H2Global” λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των χωρών παραγωγής, ιδίως στο νότιο ημισφαίριο, και των βιομηχανικών χωρών ως πελατών.
Τα εν λόγω προϊόντα υδρογόνου αγοράζονται όσο το δυνατόν φθηνότερα και πωλούνται σε εταιρείες στη Γερμανία ή την ΕΕ με την υψηλότερη προσφορά.
Με τον πιλοτικό διαγωνισμό, η κυβέρνηση έχει τώρα για πρώτη φορά μια συγκεκριμένη ένδειξη του κόστους της “πράσινης” παραγωγής υδρογόνου.
Με βάση την τιμή της αμμωνίας, το κόστος παραγωγής ανά κιλό υδρογόνου είναι περίπου 4,50 ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο.
Όταν χρησιμοποιείται φυσικό αέριο, το λεγόμενο “γκρίζο” υδρογόνο, το κόστος είναι περίπου τρία με τέσσερα ευρώ.
Οι πιθανές απώλειες από τη μεταπώληση αντισταθμίζονται από τις κρατικές επιδοτήσεις. Μια τιμή 4,40 ευρώ ανά κιλό θεωρείται σήμερα ανταγωνιστική.
Η Γερμανία θέλει να γίνει ηγέτιδα αγορά
Το έργο αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για το υδρογόνο, η οποία θα συμπληρωθεί από μια στρατηγική εισαγωγών.
Η σύμβαση προμήθειας που συμφωνήθηκε τώρα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη μετατροπή της Γερμανίας σε βιομηχανικό κέντρο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι).
“Η διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτής πράσινης ενέργειας – τώρα και με τη μορφή υδρογόνου – θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα εγκατάστασης για τη βιομηχανία στο μέλλον”.
Η Γερμανία επιθυμεί να καταστεί ηγετική αγορά για την οικονομία του υδρογόνου.
Η κυβέρνηση δρομολογεί έργα με διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Το υδρογόνο θεωρείται το κλειδί για να καταστεί η βιομηχανία βασικών υλικών στη Γερμανία ιδιαίτερα κλιματικά ουδέτερη.
Ωστόσο, πρόκειται επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου για να αντισταθμίσει την αυξανόμενη αλλά ιδιαίτερα κυμαινόμενη παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Το υδρογόνο είναι επίσης απαραίτητο στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές.
Υποτίθεται ότι η Γερμανία θα είναι σε θέση να παράγει μακροπρόθεσμα το ένα τρίτο περίπου των αναγκών της μόνη της, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει να εισάγεται.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Ποια πόλη της Γερμανίας έχει τις περισσότερες γυναίκες αφεντικά;
- Το νόμισμα των δύο ευρώ της Κολωνίας αξίζει τώρα 100 φορές περισσότερο
- Μετά από έρευνα: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη Γερμανία;
- 15 ευρώ την ώρα για αρχή: Η Lidl υπόσχεται αύξηση μισθών
- Θέλετε να πάτε Ελλάδα νωρίτερα; Δείτε τι πρόστιμα σας περιμένουν αν σας πιάσουν
- Μέχρι 46 βαθμούς! Ακραίος καύσωνας πλήττει την Ευρώπη με συνέπειες στη Γερμανία
- Ανησυχητικές τιμές: Το πόσιμο νερό στη Γερμανία είναι βαριά μολυσμένο
- Γερμανική εταιρεία με πάνω από 200 χρόνια ιστορίας βάζει λουκέτο
- Συναγερμός στη Γαλλία: Φόβοι για εισαγωγή ιού στους Ολυμπιακούς Αγώνες
- Σε ποιες περιοχές της Γερμανίας τα σκυλιά πληρώνουν περισσότερο φόρο;