Από τον Ιανουάριο, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης παύει να ισχύει για τους περισσότερους στη Γερμανία και το επίδομα τέκνων αυξάνεται.
Τι οικονομική ανακούφιση σημαίνει αυτό για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους άγαμους και τις οικογένειες με παιδιά;
Μετά από μία δύσκολη χρονιά με πανδημία, το τελικό Brexit και μια αλλαγής ισχύος στις ΗΠΑ, οι φορολογούμενοι πολίτες της Γερμανίας έχουν λόγο να προσμένουν τη λήξη αυτού του έτους. Το 2021 θα φέρει την έως τώρα μεγαλύτερη οικονομική ανακούφιση.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW), η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Υπολογίζει τα αποτελέσματα διαφόρων φορολογικών αλλαγών που θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο.
Η επιβάρυνση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης δεν ισχύει πλέον για περίπου το 90 τοις εκατό των φορολογούμενων πολιτών· ένα επιπλέον 6,5 τοις εκατό θα πρέπει να πληρώσει μόνο μέρος αυτού. Αμετάβλητα, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται μόνο σε πολίτες με πολύ υψηλά εισοδήματα.
Ταυτόχρονα, απαιτούνται υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, καθώς αυξάνεται η πρόσθετη εισφορά στη νόμιμη ασφάλιση υγείας και αυξάνονται τα ανώτατα όρια αξιολόγησης εισφορών.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση αντισταθμίζει τη λεγόμενη „kalte Progression“. Αυτό σημαίνει πως η βασική αποζημίωση και ο φορολογικός συντελεστής προσαρμόζονται στον πληθωρισμό, έτσι ώστε η αύξηση των τιμών να μην οδηγεί σε αυξημένη φορολογική επιβάρυνση.
Η προσαρμογή είναι συγκριτικά γενναιόδωρη. Επειδή τη στιγμή της πρότασής της η κυβέρνηση εξακολουθούσε να υποθέτει ποσοστό πληθωρισμού 1,5%, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, τώρα αναμένονται μόνο περίπου 0,5%.
Το επίδομα τέκνων και το αφορολόγητο ποσό για τα τέκνα θα αυξηθούν επίσης σημαντικά το νέο έτος σε σχέση με πριν. Ενώ το επίδομα τέκνων αυξήθηκε συνολικά κατά 12 ευρώ ανά μήνα μεταξύ του 2017 και του 2020, τώρα προστίθενται επιπλέον 15 ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό για μεμονωμένους φορολογούμενους;
Οι ερευνητές του IW, Martin Beznoska και Tobias Hentze, το υπολόγισαν για διαφορετικές ομάδες πληθυσμού και εισοδήματα. Κατά συνέπεια, οι άγαμοι μπορούν να περιμένουν οικονομική ανακούφιση έως και 1.000 ευρώ στο τέλος της χρονιάς.
Ωστόσο, λόγω του προοδευτικού φορολογικού συντελεστή, η τιμή αυτή επιτυγχάνεται μόνο με ακαθάριστο εισόδημα 6.500 ευρώ το μήνα, μετά την οποία η απαλλαγή μειώνεται. Αυτό οφείλεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η εισφορά αλληλεγγύης στη συνέχεια αυξάνεται σταδιακά.
Οι μονογονεϊκές οικογένειες με ένα παιδί εξοικονομούν έως και 1.200 ευρώ κατά το νέο έτος. Με τη μέγιστη ανακούφιση λόγω του επιδόματος τέκνου να επιτυγχάνεται μόνο με ακαθάριστο εισόδημα 7.000 ευρώ. Ήδη κατά το τρέχον έτος, είναι επίσης αισθητή η αύξηση της εισφοράς για την αρωγή για τους μονογονείς.
Αυτή η πρόσθετη αποζημίωση είναι συνήθως 1.908 ευρώ ετησίως. Αλλά θα αυξηθεί σε 4.008 ευρώ για το 2020 και το 2021 στο πλαίσιο της ενίσχυσης λόγω του κορωνοϊού.
Η οικονομική ανακούφιση
Η οικονομική ανακούφιση στον υπολογισμό του μοντέλου είναι σαφώς υψηλότερη για παντρεμένους γονείς με δύο παιδιά. Μπορείτε να εξοικονομήσετε 2.500 ευρώ, εφόσον το κοινό εισόδημα είναι 14.000 ευρώ. Όσοι βγάζουν τα μισά, εξοικονομούν επιπλέον περίπου 1.000 ευρώ. Ο υπολογισμός προϋποθέτει ότι ένας σύντροφος συνεισφέρει τα δύο τρίτα. Και ο άλλος το ένα τρίτο στο ακαθάριστο εισόδημα του νοικοκυριού.
Η οικονομική ανακούφιση είναι υψηλότερη για τους μονογονείς με χαμηλό ακαθάριστο εισόδημα κατά πέντε τοις εκατό. Εκεί, η αύξηση του επιδόματος τέκνων έχει τη μεγαλύτερη επίδραση, η οποία στη συνέχεια μειώνεται με την αύξηση του εισοδήματος.
Στην περίπτωση άγαμων με υψηλά εισοδήματα, το αποτέλεσμα μειώνεται σημαντικά επειδή υποχρεούνται να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης. Για τις οικογένειες με παιδιά, οι αποταμιεύσεις παραμένουν σχετικά σταθερές, αλλά με υψηλά εισοδήματα η επίδραση της αύξησης του επιδόματος τέκνων μειώνεται.
Οι ερευνητές του IW υπολόγισαν επίσης την οικονομική ανακούφιση από το 2017, το έτος των τελευταίων ομοσπονδιακών εκλογών. Καταλήγουν στο ότι ότι ο μεγάλος συνασπισμός „εκπλήρωσε τους αυτοεκτιθέμενους στόχους του από τη συμφωνία συνασπισμού“ όσον αφορά τη φορολογική πολιτική. Συνολικά, υπάρχει „μια πραγματική ανακούφιση σε σύγκριση με την έναρξη της νομοθετικής περιόδου“.
Σε σύγκριση με το 2017, οι άγαμοι θα πληρώσουν έως και 2.000 ευρώ λιγότερο σε φόρους και δασμούς το επόμενο έτος, για τους μονογονεϊκούς γονείς το αποτέλεσμα είναι έως 3.000 ευρώ και για οικογένειες με δύο παιδιά έως 4.500 ευρώ.
Η εκτεταμένη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ήταν, ωστόσο, η μεγαλύτερη αλλαγή που επέφεραν η Union και η SPD. Για ακόμα μία φορά, δεν επιτεύχθηκε μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση σε αυτή τη νομοθετική περίοδο.
Αυτό αφήνει το πρόβλημα της λεγόμενης „κοιλιάς μεσαίας τάξης“, η οποία περιγράφει μια ιδιαίτερα απότομη αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο χαμηλότερο εύρος μισθών. „Μετά τις εκλογές του επόμενου έτους, h νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τολμήσει να πραγματοποιήσει συστηματική μεταρρύθμιση“. Αυτό προτείνουν οι συγγραφείς της IW.
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info