Καλωσορίζουμε την κα. Κατερίνα Βενιέρη ως νέο μέλος στην ομάδα του GRland.info. Αν θέλεις και εσύ να γίνεις μέλος της ομάδας μας, επικοινώνησε μαζί μας.
Η ιστορία του ρολογιού «Κούκος» από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Προς τα τέλη του 17ου αιώνα οι άνθρωποι στο Μέλανα Δρυμό κέρδιζαν το ψωμί τους μέσα από χειρωνακτικές εργασίες όπως με το να φτιάχνουν κουτάλια, σωλήνες ή κουβάδες ή ακόμα και με το να υφαίνουν άχυρο.
Ωστόσο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, οι μικρότεροι αγρότες έψαχναν κι άλλους τρόπους, συνήθως δύσκολους, για να βγάλουν τα προς το ζην.
Η αρχή: Ξύλινα στρογγυλά ρολόγια τοίχου
Ένας φτωχός αγρότης, ο Φραντς Κέτερερ (Franz Ketterer) από το Schönwald (1676-1749), κι ένας τορναδόρος, ο Simon Dilger από το Schollach (1671-1750), ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν να κατασκευάζουν ξύλινα στρογγυλά ρολόγια τοίχου.
Έτσι σε πολύ λίγο καιρό ξεκίνησαν να φτιάχνονται στο Μέλανα Δρυμό ξύλινα ρολόγια που ρυθμίζονταν από μια ζυγαριά.
Στη Γαλλία τα ρολόγια αυτά ήταν ήδη ευρέως γνωστά για το πόσο εκλεκτά και περίτεχνα ήταν.
Ο Friedrich Dilger, από την περιοχή Urach, μετακόμισε για το λόγο αυτό το 1712 για έναν ολόκληρο χρόνο στη Γαλλία για να μαθητεύσει δίπλα σε Γάλλους ωρολογοποιούς.
Η πρώην σχολή Ωρολογοποιίας με τη σειρά της, άνοιξε το δρόμο για το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Furtwagen, το οποίο ακόμα και σήμερα είναι ξακουστό σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Η πρώτη ιδέα για τα ρολόγια «Κούκος» του Μέλανα Δρυμού
«Κούκου! Κούκου!» – αυτό το μικρό αναιδές πουλί μας ανακοινώνει τι ώρα είναι. Η ιδέα για τον «Κούκο» του Μέλανα Δρυμού κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από υαλομεταφορείς από το Στρασβούργο.
Στο περίφημο ρολόι – έργο τέχνης του Καθεδρικού ναού του Στρασβούργου, την ώρα την ανακοινώνει ένας κόκορας ο οποίος κακαρίζει δυνατά.
Γύρω στο 1750 ενσωματώνεται κι ένας κούκος στο λεγόμενο Schottenuhr με εκκρεμές μία ουρά αγελάδας. Αυτά ήταν πολυπόθητα, ακριβά και σπάνια.
Σύντομα προστέθηκαν από μια άλλη παραλλαγή, το σκαλιστό ρολόι κούκος με μια καστανόχρωμη πινακίδα από βελανιδιά σε σχήμα αγροτόσπιτου.
Η ανάπτυξη της Ωρολογοποιίας
Ο Friedrich Dilger έφερε από τη Γαλλία χρήσιμα εργαλεία καθώς και βελτιώσεις κατασκευής. Τα ρολόγια, που αρχικά πωλούνταν μέσω των υαλομεταφορέων, κατασκευάζονταν το χειμώνα σε πιο εντατικό βαθμό.
Με την πάροδο του χρόνου η εξειδίκευση γινόταν όλο και πιο σημαντική. Αναπτύχθηκαν ωστόσο και άλλα συναφή επαγγέλματα όπως κατασκευαστής πλαισίων, ξυλουργός ρολογιού, κατασκευαστής πινακίδων και ζωγράφος, κατασκευαστής αλυσίδων και ελατηρίων, κατασκευαστής γκονγκ και χαράκτης.
Η σημασία της ωρολογοποιίας έγινε τόσο μεγάλη, που το 1808 στο Triberg και σε δέκα γειτονικές κοινότητες, περίπου 790 άτομα κέρδιζαν τα προς το ζην από την κατασκευή των ρολογιών αυτών.
Μόνο στο Gütenbach υπήρχα 96 ωρολογοποιίες, 10 κατασκευαστές οργάνων, 14 ζωγράφοι για πινακίδες, χυτήρια και 61 έμποροι ρολογιών ανάμεσα σε 833 κατοίκους.
Το 1850 ιδρύθηκε στο Furtwangen η μεγάλη σχολή Ωρολογοποιίας, “Grand Ducal Badische Uhrmacherschule”. Ο πρώτος Διευθυντής της σχολής και μετέπειτα δημιουργός των σιδηροδρομικών γραμμών του Μέλανα Δρυμού και Gotthard, ήταν ο Robert Gerwig.
Το ρολόι «Κούκος» στη νέα χιλιετία
Το ρολόι κούκου του Black Forest στη νέα χιλιετία. Αυτό το παγκοσμίου φήμης σκαλιστό ρολόι «Κούκος» του Μέλανα Δρυμού παράγεται ακόμα και σήμερα σχεδόν απαράλλακτο.
Τα σκαλιστά μοτίβα ποικίλλουν μεταξύ τους από μοτίβα φύλλων, σπιτιών και κυνηγιού. Η επταήμερη αδιάκοπη λειτουργία, η προσωρινή παύση του ήχου και η εγκατάσταση ενός πρόσθετου μουσικού τυμπάνου, είναι μερικά από τα πολυάριθμα πρόσθετα που μπορούν να προσφερθούν πια.
Από τους αδέξιους και τολμηρούς εμπόρους μέσα από το πέρασμα των γενεών έχουν αναδυθεί διεθνώς μεγάλες εταιρίες και μαζί τους νέοι κλάδοι κατασκευής στον κάδο της μηχανικής ακριβείας και μηχανημάτων.
Το ρολόι του Μέλανα Δρυμού είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα όμορφο αναμνηστικό. Είναι το αντικείμενο που έχει διαμορφώσει καθοριστικά την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.
Γράφει η Κατερίνα Βενιέρη
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Κίνητρο: Η μηχανή της επιτυχίας.
Θέληση: Το όπλο της διάνοιας.
Έμπνευση: Το χρώμα της επιτυχίας.
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση, και πάντα σε ελληνική γλώσσα. Γίνε μέλος στην σελίδα μας, ΕΔΩ
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: