Τηλεργασία στη Γερμανία
Στον αγώνα κατά της πανδημίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να υποχρεώσει τις εταιρείες να επιτρέψουν περισσότερο την τηλεργασία.
Μετά από μακρές συζητήσεις, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD) παρουσίασε ένα αντίστοιχο διάταγμα για την υγεία και την ασφάλεια κατά την πανδημία στο υπουργικό συμβούλιο. Οι κανόνες έχουν ισχύ έως τις 15 Μαρτίου.
Κριτική προέρχεται κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο. Αλλά τι ισχύει τώρα, τι πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες; Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις συνοπτικά:
Τηλεργασία: Τι προβλέπει ο κανονισμός του ομοσπονδιακού υπουργού Εργασίας Hubertus Heil;
Το διάταγμα υποχρεώνει ουσιαστικά τους εργοδότες να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, όπου αυτό είναι δυνατόν. Ωστόσο, εάν η παρουσία υπαλλήλων είναι απαραίτητη, οι εταιρείες πρέπει να λάβουν προφυλάξεις. Για παράδειγμα, στα γραφεία πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δέκα τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο. Εάν δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις, οι εταιρείες πρέπει να παρέχουν στους υπαλλήλους τους μάσκες FFP-2.
Τηλεργασία: Γιατί ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εργασίας βλέπει την ανάγκη μίας τέτοιας ρύθμισης;
Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για αυτό. Πρώτον, επειδή σε άλλους τομείς, όπως καταστήματα, σχολεία ή εγκαταστάσεις αναψυχής, οι δυνατότητες προστασίας από λοιμώξεις έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό, “πρόσθετα και χρονικά περιορισμένα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία είναι απαραίτητα ως συμβολή στην προστασία της υγείας”. Επιπλέον, σύμφωνα με μια επισκόπηση του Ιδρύματος Hans Böckler που σχετίζεται με την ένωση, το ποσοστό των εργαζομένων από το σπίτι μειώθηκε σημαντικά πρόσφατα. Ενώ το πρώτο lockdown την περασμένη άνοιξη περίπου το 27% των εργαζομένων εργάστηκαν κυρίως ή αποκλειστικά μέσω τηλεργασίας, η αντίστοιχη τιμή σύγκρισης τον Νοέμβριο ήταν 14%.
Μπορεί το αφεντικό να αναγκάσει τον υπάλληλο να έρθει στο γραφείο;
Όχι. Σύμφωνα με το διάταγμα, οι εργοδότες υποχρεούνται να επιτρέπουν στους εργαζομένους να εργάζονται από το σπίτι, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν επιτακτικοί επιχειρησιακοί λόγοι για το αντίθετο. Ωστόσο, ο όρος επιτακτικοί επιχειρησιακοί λόγοι δεν περιγράφεται περαιτέρω στο σχετικό διάταγμα. Επομένως, ο εργοδότης χρειάζεται έναν σημαντικό λόγο για να αρνηθεί την τηλεργασία στη Γερμανία. Αυτό μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ότι ο υπάλληλος δεν έχει πρόσβαση στο δίκτυο της εταιρείας, για παράδειγμα επειδή δεν διαθέτει υπολογιστή.
Τηλεργασία: Μπορεί ο υπάλληλος να μείνει απλά στο σπίτι, ακόμη και αν το αφεντικό επιμένει να είναι παρών;
Όχι. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι μπορούν να διαμαρτυρηθούν για τον εργοδότη τους στο συμβούλιο εργαζομένων, στην αρχή υγείας και ασφάλειας στην εργασία ή στον υπεύθυνο φορέα ασφάλισης ατυχημάτων, εάν τους δοθεί η ευκαιρία να εργαστούν από το σπίτι. Ωστόσο, έχει πάντα νόημα να μιλάμε πρώτα στον εργοδότη.
Αντίθετα, μπορεί ένας υπάλληλος να επιμείνει στο να μπορεί να εργάζεται στο γραφείο;
Πολλοί υπάλληλοι μπορούν να εργάζονται μόνο από το σπίτι σε περιορισμένο βαθμό, για παράδειγμα επειδή δεν έχουν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο ή επειδή δεν έχουν σωστό γραφείο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί υπάλληλοι συνεχίζουν να προτιμούν τον χώρο εργασίας τους στο γραφείο. Αν θέλετε πραγματικά να πηγαίνετε στο γραφείο, μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε. Ο εργοδότης δεν μπορεί να αναγκάσει τον υπάλληλό του να εργαστεί από το σπίτι.
Τηλεργασία: Μπορεί ένας εργαζόμενος να εργαστεί από το σπίτι χωρίς να ρωτήσει τον εργοδότη;
Όχι. Ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι φοβούνται τη μόλυνση, δεν μπορούν απλώς να μείνουν στο σπίτι. Εάν εργάζεστε από το σπίτι χωρίς να ρωτήσετε τον εργοδότη σας, διατρέχετε κίνδυνο απόλυσης. Επομένως, το ίδιο ισχύει και εδώ: Είναι καλύτερο να μιλήσετε πρώτα με τον εργοδότη. Οι περισσότερες εταιρείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των υπαλλήλων τους και προσπαθούν να βρουν μια καλή λύση.
Οι εργαζόμενοι που παραμένουν στην εταιρεία πρέπει τώρα να πηγαίνουν μόνοι στην καντίνα;
Όχι. Στο πλαίσιο της απόφασης σχετικά με την υποχρέωση τηλεργασίας, υπήρχε επίσης το ενδεχόμενο να απαγορευτεί εντελώς η κοινή επίσκεψη στην καντίνα ή στο καφέ της εταιρίας. Στο τέλος, ωστόσο, ο Υπουργός Εργασίας δεν έβγαλε σχετικό κανονισμό. Δεδομένου ότι οι περισσότερες κουζίνες των εταιρειών προσφέρουν τα πιάτα τους ως γεύματα to go και τα τραπέζια σε πολλά κυλικεία είναι κλειστά, ένας τέτοιος κανονισμός δεν ήταν απαραίτητος.
Τηλεργασία: Τι κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την περαιτέρω προώθηση της τηλεργασίας;
Ο κανονισμός για την τηλεργασία στη Γερμανία προβλέπει επίσης, μεταξύ άλλων, ειδικό φορολογικό κανονισμό. Ο απαραίτητος εξοπλισμός για το σπίτι, όπως υπολογιστές ή απαραίτητο λογισμικό, μπορεί να αποσβεστεί πλήρως κατά το τρέχον έτος αναδρομικά μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021. Μέχρι τώρα, η περίοδος απόσβεσης ήταν τρία χρόνια.
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: