Το τέλος του ροζ δελτίου και ενδεχομένως η αρχή της νομιμοποίησης της κάνναβης; Το νέο έτος θα δούμε κάποιες αλλαγές στα ιατρεία και τις αίθουσες αναμονής των γιατρών – πάνω απ’ όλα θα γίνουν πιο ψηφιακές.
Ενώ ορισμένα θέματα υγειονομικής περίθαλψης, όπως η μεταρρύθμιση των νοσοκομείων και η νομιμοποίηση της κάνναβης, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, άλλες αλλαγές για το επόμενο έτος έχουν ήδη αποφασιστεί σε μεγάλο βαθμό.
Αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ιατρεία και τη λεγόμενη ταυτότητα υγείας.
Οι ηλεκτρονικές συνταγές θα είναι υποχρεωτικές για τα ιατρεία
Από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν ηλεκτρονικές συνταγές.
Οι ασθενείς με υποχρεωτική ασφάλιση υγείας μπορούν να εξαργυρώνουν ηλεκτρονικές συνταγές από τον Ιούλιο του 2023.
Αυτό απαιτεί μια ειδική εφαρμογή για smartphone ή μια κάρτα υγείας.
Αλλά από το νέο έτος, θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα ιατρεία να προσφέρουν την υπηρεσία.
Οι περισσότεροι ιδιωτικά ασφαλισμένοι ασθενείς θα μπορούν τότε επίσης να εξαργυρώνουν τις ηλεκτρονικές συνταγές τους.
Αυτό θα αλλάξει τα εξής για τους ασθενείς: Δεν θα εκδίδεται πλέον το γνωστό ροζ χαρτάκι. Αντ’ αυτού, η ηλεκτρονική συνταγή θα μπορεί να εξαργυρώνεται στο φαρμακείο χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική κάρτα υγείας, κοινώς γνωστή ως κάρτα ασφάλισης υγείας.
Η ηλεκτρονική συνταγή μπορεί επίσης να υποβληθεί ψηφιακά χρησιμοποιώντας ένα smartphone.
Εναλλακτικά, ο κωδικός διατίθεται και σε έντυπη μορφή.
Η ηλεκτρονική συνταγή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα που χρειάζονται συχνά νέα φάρμακα ή δεν είναι ιδιαίτερα κινητικά.
Χρειάζεται να πηγαίνουν στο ιατρείο μόνο μία φορά το τρίμηνο για να σκανάρουν την κάρτα τους και στη συνέχεια μπορούν να εκδίδουν τις επόμενες συνταγές τους με τηλεφωνική κλήση.
Ωστόσο: ειδικές συνταγές, όπως ιδιαίτερα ισχυρά παυσίπονα ή παρόμοια, θα εξακολουθούν να διατίθενται μόνο σε έντυπη μορφή.
Η ταυτότητα υγείας θα συμπληρώνει την ηλεκτρονική κάρτα υγείας
Και κάτι άλλο ψηφιοποιείται στα ιατρεία της Γερμανίας. Η λεγόμενη ταυτότητα υγείας θα εισαχθεί την 1η Ιανουαρίου 2024.
Η ταυτότητα υγείας προορίζεται να συμπληρώσει την ηλεκτρονική κάρτα υγείας και μακροπρόθεσμα να την αντικαταστήσει.
Από τις αρχές του έτους, τα άτομα με δημόσια ασφάλιση υγείας θα μπορούν να αποκτήσουν μια ψηφιακή ταυτότητα από τον πάροχο ασφάλισης υγείας τους με τη μορφή ταυτότητας υγείας.
Αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση σε εφαρμογές υγείας – για παράδειγμα για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συνταγές ή ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών (ePA).
Ωστόσο, η χρήση της θα παραμείνει αρχικά προαιρετική για τους χρήστες. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων αποσκοπεί στην προστασία της ψηφιακής ταυτότητας.
Οι ιδιωτικοί ασφαλιστές υγείας θα παρέχουν επίσης σταδιακά στους ασφαλισμένους τους ψηφιακές ταυτότητες ή ταυτότητες υγείας.
Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς: Ένσταση δυνατή στο τέλος του 2024
Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς (ePA) πρόκειται να εισαχθεί σε ευρεία κλίμακα στη Γερμανία από τις αρχές του 2025. Θα πρέπει να προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα για τους ασφαλισμένους: Πρώτα απ’ όλα, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, όπως τα ιατρεία, τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία και οι οίκοι ευγηρίας, θα μπορούν να δικτυωθούν καλύτερα.
Αυτό αναμένεται να αποτρέψει τις πολλαπλές εξετάσεις και τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.
Τα άτομα με δημόσια ασφάλιση υγείας θα ενημερωθούν για την ePA στα τέλη του 2024 και στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να αντιταχθούν σε αυτήν με τον πάροχο ασφάλισης υγείας τους (opt-out).
Εάν δεν έχει υποβληθεί αντίρρηση μέχρι το τέλος της περιόδου αντίρρησης, θα δημιουργηθεί αυτόματα ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς για τον ασφαλισμένο.
Θα αυξηθεί το ανώτατο όριο υπολογισμού των εισφορών
Την 1η Ιανουαρίου 2024, το όριο υπολογισμού των εισφορών για την υποχρεωτική ασφάλιση υγείας θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω. Το ίδιο ισχύει και για την δημόσια ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης.
Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί το ανώτατο ακαθάριστο εισόδημα μέχρι του οποίου εισπράττονται εισφορές τόσο για την δημόσια ασφάλιση υγείας όσο και για την ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης. Κάθε εισόδημα πάνω από αυτό το επίπεδο απαλλάσσεται από τις εισφορές.
Στις αρχές του έτους, το ανώτατο όριο επιβολής εισφορών για τη δημόσια ασφάλιση υγείας αυξάνεται σε 62.100 ευρώ ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί σε μηνιαίο εισόδημα 5.175 ευρώ.
Το όριο υποχρεωτικής ασφάλισης για την δημόσια ασφάλιση ασθένειας θα αυξηθεί επίσης. Το 2024, θα είναι 69.300 ευρώ (5.775 ευρώ μηνιαίως).
Όποιος κερδίζει περισσότερα από αυτό το ποσό μπορεί να συνάψει ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Ταυτόχρονα, πολλές ασφαλιστικές εισφορές υγείας θα αυξηθούν επίσης – κατά μέσο όρο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.