Γερμανία: Τι μπορείτε να κάνετε σε συκοφαντία ή δυσφήμιση;
Προσβολή, συκοφαντία ή δυσφήμιση – η αξιολόγηση εξαρτάται πάντα από τις περιστάσεις της κάθε υπόθεσης στη Γερμανία.
Προσβολή
Σε περίπτωση σοβαρής προσβολής, το θύμα δικαιούται αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης και ψυχικής οδύνης.
Οι προσβολές δεν λαμβάνουν χώρα μόνο στο Διαδίκτυο. Ακόμα και στο δρόμο ή στην καθημερινή εργασία σημειώνονται εξυβρίσεις.
Σύμφωνα με την εγκληματολογική στατιστική, αναφέρονται ετησίως πάνω από 240.000 περιπτώσεις προσβολής στη Γερμανία.
Εάν υπάρξουν νομικές διαδικασίες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον εκάστοτε δράστη.
Υπάρχει κίνδυνος φυλάκισης έως ενός έτους ή πρόστιμο βάσει του εισοδήματος του δράστη. Αλλά πότε είναι μια δήλωση προσβλητική;
Η προσβολή είναι μια δήλωση ή πράξη που προσβάλλει την τιμή ενός άλλου ατόμου.
Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, ο δράστης μπορεί να αναμένει ποινή φυλάκισης έως δύο ετών εάν αυτή η πράξη συνδυάζεται με επίθεση όπως κλοτσιές ή φτύσιμο.
“Το ύψος του προστίμου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της προσβολής – και από το εάν αυτή κοινοποιήθηκε σε συνομιλία απέναντι σε ένα άτομο ή σε μεγαλύτερη ομάδα”, εξηγεί ο δικηγόρος ποινικής υπεράσπισης του Αμβούργου Jes Meyer-Lohkamp.
Ισχύουν τα ακόλουθα: Εάν ένα αδίκημα της τιμής του ατόμου προκαλεί σοβαρή προσβολή της προσωπικότητας, το θύμα μπορεί επίσης να ζητήσει αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης και ψυχικής οδύνης, όπως αποφάσισε το Περιφερειακό Δικαστήριο της Βόννης (αρ. πρωτ.: 6 T 17/10).
Το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης καταδίκασε μια γυναίκα για επανειλημμένη προσβολή ενός γείτονα («ηλίθια αγελάδα, αντικοινωνική, μάγισσα») σε καταβολή αποζημίωσης 700 ευρώ (αρ. πρωτ.: 16 U 15/09).
Στην καθημερινή ζωή, υπάρχουν συχνά αμοιβαίες προσβολές σε μια διαμάχη. Εάν ένας από τα συμβαλλόμενα μέρη υποβάλλει αίτηση ποινικής δίωξης, οι ερευνητές πρέπει να ζυγίσουν την κατάσταση. Οι διαδικασίες τότε συχνά διακόπτονται.
Αλλά εξαρτάται πάντα από τις περιστάσεις. “Η απόφαση για το κατά πόσον μια δήλωση ή μια πράξη τιμωρείται, εναπόκειται στα δικαστήρια και πρέπει να λαμβάνεται εκεί για κάθε μεμονωμένη υπόθεση”, λέει εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Δυσφήμιση
Εκτός από την προσβολή, υπάρχει επίσης και η δυσφήμιση. Σε αυτή την περίπτωση, κάποιος ισχυρίζεται ταπεινωτικά γεγονότα για ένα άλλο που δεν μπορούν να αποδειχθούν ως αληθινά. Ο δράστης αντιμετωπίζει τότε ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών ή πρόστιμο.
“Η δυσφήμιση προϋποθέτει επίθεση στην τιμή ενός ατόμου μέσω ψευδούς ισχυρισμού γεγονότων εναντίον του”, λέει ο Meyer-Lohkamp.
Συκοφαντία
Εάν ο δράστης γνωρίζει ότι ο δυσφημιστικός ισχυρισμός δεν είναι αληθινός, τότε μιλάμε για συκοφαντία. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν κάποιος λέει αναληθώς την ημέρα του γάμου ενός ατόμου, “είδα τον γαμπρό να πηγαίνει σε ένα πορνείο το προηγούμενο βράδυ”.
Όποιος θέλει να ασκηθεί ποινική δίωξη για προσβολή, δυσφήμιση ή συκοφαντία εναντίον κάποιου τρίτου στη Γερμανία, πρέπει να υποβάλει αίτηση ποινικής δίωξης. Αυτή μπορεί να υποβληθεί προφορικά ή γραπτώς σε αστυνομικό τμήμα ή στην εισαγγελία.
Τα γεγονότα πρέπει να περιγραφούν με ακρίβεια. Στη συνέχεια εξετάζονται οι ισχυρισμοί. Στη συνέχεια, οι αιτούντες ενημερώνονται εάν οι ισχυρισμοί είναι δικαιολογημένοι και αν κινούνται διαδικασίες ή εάν δεν υπάρχει λόγος για συνέχιση της διαδικασίας.
Η αίτηση ποινικής δίωξης πρέπει να υποβληθεί εντός τριών μηνών. Η περίοδος ξεκινά από τη στιγμή που ο αιτών λαμβάνει γνώση του περιστατικού και του εκάστοτε δράστη.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.