Γερμανία: Τι γιορτάζουμε την Μεγάλη Πέμπτη; (Gründonnerstag)
Για τους περισσότερους, είναι μόνο η αρχή του Πάσχα. Αλλά τι γιορτάζουμε αλήθεια την Μεγάλη Πέμπτη (Gründonnerstag);
Η Πέμπτη πριν από το Σαββατοκύριακο του Πάσχα είναι η “Μεγάλη Πέμπτη”. Στα γερμανικά, ωστόσο, ονομάζεται Gründonnerstag, που σημαίνει “Πράσινη Πέμπτη”.
Την Μεγάλη Πέμπτη, οι Χριστιανοί εορτάζουν τον Τελευταίο (Μυστικό) Δείπνο
Κατά τον Μυστικό Δείπνο με τους αποστόλους, ο Ιησούς καθιέρωσε το πιο σημαντικό μυστήριο της νέας εκκλησίας του.
Οι Καθολικοί, οι Ορθόδοξοι και οι Αγγλικανοί το αποκαλούν «Ευχαριστία» (Ελληνικά για «Ευχαριστίες»). Ο Υιός του Θεού δίνει στους μαθητές ψωμί και κρασί.
Ο προδότης Ιούδας φεύγει από την αίθουσα, η ιστορία της ταλαιπωρίας αρχίζει με τον Ιησού να παρακολουθεί και να προσεύχεται πριν από τη σύλληψή του στον κήπο της Γεθσημανή.
Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ο Ιησούς πέρασε τη νύχτα με αγωνία ενώ οι μαθητές του κοιμόντουσαν.
Το όνομα Μεγάλη Πέμπτη (Γερμανικά: Gründonnerstag=Πράσινη Πέμπτη) θυμίζει ακριβώς αυτό και πιθανώςδεν προέρχεται από το πράσινο χρώμα, αλλά ίσως από το αρχαίο γερμανικό “Grunen”, το “Greinen” ή “Weinen”.
Πώς γιορτάζεται η Μεγάλη Πέμπτη;
Πολλές εκκλησίες γιορτάζουν τη «Λειτουργία του Μυστικού Δείπνου» στις 8 μ.μ., χωρίς εκκλησιαστικό όργανο και χωρίς καμπανοκρουσίες.
Ο σταυρός είναι σκεπασμένος, τα υφάσματα υποτίθεται ότι θυμίζουν πείνα.
Σε ορισμένες καθολικές εκκλησίες, οι ιερείς πλένουν τα πόδια των πιστών, όπως κάποτε έκανε ο Χριστός ως ένδειξη αγάπης για τους μαθητές του.
Πώς πήρε το όνομά της η Gründonnerstag;
Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτή τη μυστηριώδη λέξη. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Gründonnerstag δεν είναι η μόνη λέξη για την ημέρα αυτή – είναι απλώς η πιο συνηθισμένη.
Άλλες λέξεις είναι Hoher Donnertag (“Μεγάλη Πέμπτη”), heiliger Donnerstag (“Αγία Πέμπτη”) ή ακόμη και weißer Donnerstag (“Λευκή Πέμπτη”).
Αλλά αφού η Gründonnerstag είναι η πιο κοινή λέξη, ας επικεντρωθούμε σε αυτήν.
Η Gründonnerstag είναι η ημέρα που οι εκκλησίες θυμούνται τον Μυστικό Δείπνο, την τελευταία φορά που ο Ιησούς συγκεντρώθηκε με τους δώδεκα αποστόλους του για να δειπνήσουν.
Γιατί ακριβώς αυτή η ημέρα φέρει το πράσινο χρώμα δεν είναι σαφές, αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες για να το εξηγήσουν.
Η πρώτη και πιθανώς πιο κοινή θεωρία είναι η έννοια του Grüne (“Πράσινοι”) ως αμαρτωλοί άνθρωποι.
Μετά την περίοδο νηστείας την εβδομάδα πριν από το Πάσχα, οι αμαρτωλοί που αποκαλύφθηκαν επιτράπηκε να επιστρέψουν στην εκκλησιαστική κοινότητα ως άνθρωποι χωρίς αμαρτία.
Μια δεύτερη θεωρία κρύβεται εδώ – η Gründonnerstag θα μπορούσε επίσης να προέρχεται από την έννοια του grîn donerstac, όπου grînen είναι μια παλαιά γερμανική λέξη για το κλάμα. Ως εκ τούτου, αυτή η θεωρία σημαίνει ότι οι αμαρτωλοί κλαίνε αυτή την ημέρα για να δείξουν τη λύπη τους.
Μήπως στην πραγματικότητα έχει σχέση με το πράσινο χρώμα;
Μια άλλη θεωρία συνδέεται επίσης με το πράσινο, αλλά με τον πιο γνωστό τρόπο – ως λαχανικά. Πιθανότατα από τον 14ο αιώνα, ήταν παράδοση να τρώνε ειδικά πράσινα λαχανικά την Gründonnerstag.
Σε αυτά περιλαμβάνονται για παράδειγμα το λάχανο, η σαλάτα και τα φρέσκα βλαστάρια, τα οποία βρίσκονται παντού την άνοιξη.
Οι λόγοι για αυτή τη διατροφή είναι ότι συνδυάζει τις απαιτήσεις της νηστείας με την πεποίθηση ότι τα ανοιξιάτικα λαχανικά ανεβάζουν την ενέργεια όλων.
Όπως καταλαβαίνετε, η προέλευση της Gründonnerstag είναι μια δύσκολη υπόθεση. Αλλά τουλάχιστον δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να ντύνονται στα πράσινα.
Είναι δημόσια αργία στη Γερμανία;
Όχι, αν και πολλές εταιρείες εξακολουθούν να δίνουν ρεπό στους υπαλλήλους τους, καθώς είναι μια δημοφιλής ημέρα ταξιδιού πριν από το επίσημο τετραήμερο Σαββατοκύριακο.
Είναι επίσης κοινή πρακτική για τα σχολεία και τα Kitas (παιδικοί σταθμοί) να κλείνουν τις πόρτες τους από την Gründonnerstag.
Γιατί το Σαββατοκύριακο του Πάσχα αλλάζει ημερομηνίες;
Από τη Σύνοδο της Νίκαιας το 325, η παλαιότερη γιορτή στα Χριστιανικά χρόνια γιορτάστηκε την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης.
Άρα μερικές φορές το Σαββατοκύριακο του Πάσχα πέφτει τον Μάρτιο, μερικές φορές όμως τον Απρίλιο.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:
- Μεγάλη Παρασκευή (Karfreitag): Η σημασία για τους Καθολικούς
- Τι είναι το Μεγάλο Σάββατο για τους Καθολικούς;
- Το Πάσχα των Καθολικών – Θρησκεία και πασχαλινά λαϊκά έθιμα
- Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα: Γιατί το γιορτάζουμε ξεχωριστά