Ένα φανάρι, όχι με ένα αλλά με δύο κόκκινους «Σταμάτηδες», αποτελεί τη σπαζοκεφαλιά των δρόμων, προκαλώντας την εύλογη απορία πολλών πεζών που δεν έχουν συνηθίσει την παρουσία του, για τον λόγο της ύπαρξής του.
Η ανάπτυξη-εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικότερα εκείνης που σχετίζεται με την αυτόνομη κίνηση των οχημάτων στην άσφαλτο, πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το οδικό δίκτυο και τις υποδομές που καλούνται να υποστηρίξουν την ομαλή συμβίωση οχημάτων και πεζών, δημιουργώντας νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις ακόμα και για τους γνωστούς σε όλους μας φωτεινούς σηματοδότες.
Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια δεν έχουμε να κάνουμε με έναν hi-tech σύστημα φωτεινής σηματοδότησης, το οποίο επιχειρεί να μας εισάγει σε μια νέα, τεχνολογική τάξη πραγμάτων αλλά για ένα παραδοσιακό φανάρι με μία και μοναδική ιδιομορφία.
Η τελευταία σχετίζεται με τον αριθμό των… Σταμάτηδων που ενσωματώνει το συγκεκριμένο φανάρι, προκαλώντας όχι μόνον την απορία αλλά και τα σχόλια των πεζών που το συναντούν στον δρόμο τους.
Ο συγκεκριμένος τύπος σηματοδότη, ο οποίος… ευδοκιμεί στη Γερμανία και ειδικότερα στην πόλη του Αμβούργου διαθέτει δύο «Σταμάτηδες» για τους πεζούς ή αν προτιμάτε δύο κόκκινα φανάρια που αποτρέπουν τους πεζούς από το να περάσουν στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι γιατί το φανάρι δεν αρκέστηκε ώστε στον έναν «Σταμάτη» αλλά διαθέτει και έναν δεύτερο, με τον ίδιο ακριβώς προσανατολισμό και τις ίδιες προδιαγραφές.
Αναζητώντας την απάντηση στον μαγικό κόσμο του Διαδικτύου, οι ερμηνείες που έχουν δοθεί γι’ αυτήν την αλλόκοτη επιλογή είναι πολλές και διαφορετικές.
Ας ξεκινήσουμε από την επίσημη απάντηση των τοπικών αρχών του Αμβούργου, οι οποίες θέλησαν να δικαιολογήσουν την απόφασή τους με το πρόσχημα της ασφάλειας.
Αν λοιπόν ο ένας από τους δύο ερυθρούς σηματοδότες καεί, ο δεύτερος θα συνεχίσει να λειτουργεί και να ενημερώνει τους πεζούς.
Με αυτή τη λογική, ωστόσο, οι φωτεινοί σηματοδότες θα έπρεπε να διαθέτουν, ως δικλείδα ασφαλείας, όλες τις ενδείξεις τους σε ζεύγη, ώστε σε περίπτωση δυσλειτουργίας να εξασφαλιστεί η συνέχεια του έργου τους.
Μία ακόμα ερμηνεία αυτής της κατασκευαστικής ιδιαιτερότητας είναι ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το κατασκευαστικό και το διαχειριστικό κόστος, καθώς η τριπλή διάταξη χρησιμοποιείται τόσο για τα οχήματα όσο και για τους πεζούς, μειώνοντας έτσι την ανάγκη διαφοροποίησης στη γραμμή της παραγωγής.
Από την άλλη βέβαια, οφείλει να συνυπολογίσει κανείς τα πρόσθετα κατασκευαστικά υλικά που απαιτούνται για την τριπλή διάταξη και την επιπλέον ενέργεια που χρειάζεται για τη λειτουργία του έξτρα σηματοδότη.
Ίσως οι πιο πειστική απάντηση έρχεται από τους Σκανδιναβούς, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υιοθετήσει μια παρόμοια πρακτική.
Σύμφωνα με μία έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στην πόλη της Κοπεγχάγη είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το διπλό, κόκκινο φανάρι για τους πεζούς καθιστά πιο… πειστική την επιβολή της απαγόρευσης διέλευσης και ως εκ τούτου μειώνει τον αριθμό των ατυχημάτων στις διαβάσεις.
Πηγή: CAR&MOTOR
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 5 πόλεις εκτός Γερμανίας για να επισκεφθείτε με το εισιτήριο 49€
- Επιτρέπεται να καπνίζετε στο μπαλκόνι σας στη Γερμανία;
- Εξερευνήστε 10 μονοπάτια πεζοπορίας της Γερμανίας
- Τι να κάνω αν χάσω την δουλειά μου στη Γερμανία;
- 8 σημάδια ότι το καλοκαίρι έφτασε στη Γερμανία
- Επιτρέπεται η καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας στη Γερμανία;
- Γίνε εθελοντής στο Euro 2024 που θα γίνει στη Γερμανία
- e-Rezept: Έρχεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη Γερμανία
- Επιβίωση από ζόμπι στη Γερμανία: Σε ποια πόλη να πάτε;
- Τα πέντε πιο υποτιμημένα πράγματα στη Γερμανία