Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, το κεντροαριστερό SPD της Γερμανίας θέλει να εργαστεί για την καθιέρωση μιας υποχρεωτικής περιόδου κοινωνικής εργασίας για τους νέους, σε μια κίνηση που, όπως λένε, θα αυξήσει τον σεβασμό και τη συντροφικότητα στη χώρα…
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θέλουν να εισαγάγουν μια υποχρεωτική περίοδο κοινωνικής εργασίας για τους νέους στη Γερμανία – με ελάχιστη διάρκεια τριών μηνών – μετά την επιστροφή των βουλευτών από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Εξηγώντας τους λόγους της κίνησης στην περιφερειακή Rheinische Post, ο αντιπρόεδρος του SPD Dirk Wiese δήλωσε: “Χρειαζόμαστε περισσότερο σεβασμό στις συναλλαγές μας και ισχυρότερη συνοχή στη χώρα”.
Είπε ότι και τα δύο αυτά φθίνουν “στην καθημερινή επαφή και ψηφιακά, σε υπαίθριες πισίνες, στη μη δημιουργία λωρίδων διάσωσης, στην καθημερινή ζωή ή με τα τρολ του AfD στο διαδίκτυο”.
Η ιδέα της υποχρεωτικής κοινωνικής εργασίας στην κοινότητα έχει συζητηθεί ευρέως στους κύκλους του SPD και ο πρόεδρος Frank Walter-Steinmeier (SPD) είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα ισχυρός υποστηρικτής της.
Αναπτύχθηκε ως εναλλακτική λύση στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και προβλέπει ότι οι νέοι θα εργάζονται έως και ένα χρόνο στις κοινότητές τους, ενδεχομένως σε οίκο ευγηρίας ή γηροκομείο, σε νοσοκομείο ή σε άλλη κοινωνική ιδιότητα.
Γενικά, οι νέοι λαμβάνουν ένα μικρό ποσό κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους για την κάλυψη των βασικών εξόδων.
Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες ηλικίας 18 ετών ίσχυε στη Γερμανία μεταξύ 1956 και 2011, με μια εναλλακτική επιλογή “Zivildienst” ή πολιτική υπηρεσία για όσους δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να καταταγούν στο στρατό.
Και τα δύο συστήματα καταργήθηκαν από την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (CDU) το 2011, αλλά οι διαφωνίες σχετικά με την επαναφορά κάποιου είδους κοινωνικής ή στρατιωτικής θητείας συνεχίζονται έκτοτε.
Ο Wiese ζήτησε να διεξαχθεί δημόσιος διάλογος σχετικά με τα ζητήματα που έθεσε ο Walter-Steinmeier τα τελευταία χρόνια: ειδικότερα, ποιος θα πρέπει να είναι επιλέξιμος για την υποχρεωτική κοινωνική θητεία και πότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί.
Ωστόσο, τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα θα είναι πιο ευέλικτο από ό,τι στο παρελθόν.
“Μια περίοδος υποχρεωτικής κοινωνικής υπηρεσίας δεν χρειάζεται να διαρκεί ένα ολόκληρο έτος – αλλά τουλάχιστον τρεις μήνες”, δήλωσε στην Rheinische Post.
Πεδία μάχης
Αν και το SPD ακούγεται αισιόδοξο για την υποχρεωτική κοινωνική υπηρεσία, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τους ίδιους τους εταίρους του συνασπισμού – καθώς και από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – εάν προχωρήσει με τα σχέδια για την καθιέρωσή της.
Επί του παρόντος, το κόμμα είναι το μεγαλύτερο σε έναν συνασπισμό τριών κομμάτων μαζί με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) – και οι δύο από τους οποίους έχουν επικρίνει τις προτάσεις για υποχρεωτική κοινωνική εργασία στο παρελθόν.
Μια υπόσχεση του SPD στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, η πρόταση δεν μπήκε στο σύμφωνο συνασπισμού μετά από εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων.
Εν τω μεταξύ, τα συντηρητικά κόμματα CDU/CSU ζήτησαν ένα πλήρες υποχρεωτικό κοινωνικό έτος που θα πρέπει να κάνουν οι νέοι μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο.
Τα σχέδια για την υποχρεωτική κοινωνική εργασία αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης διαφωνίας, με τους επικριτές να επισημαίνουν ότι η υποχρεωτική εργασία κάθε είδους θα μπορούσε να παραβιάζει το Σύνταγμα της Γερμανίας.
Αντιθέτως, οι κοινωνικές οργανώσεις ζητούν την ενίσχυση της εθελοντικής εργασίας γενικά και την επέκταση των σημερινών συστημάτων εθελοντικού κοινωνικού και οικολογικού έτους, για τα οποία υπάρχουν πολύ λίγες θέσεις.
Επισημαίνουν επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν δαπανηρές υποδομές για την επιβολή ενός υποχρεωτικού έτους για όλους.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Η Ελληνική Κυβέρνηση κλείνει ελληνικό σχολείο στη Γερμανία
- Δικαίωμα μερικής απασχόλησης στη Γερμανία: Αυτοί είναι οι κανόνες
- Γερμανία: Ελληνίδα πέθανε κατά τη διάρκεια επέμβασης στη μύτη
- Τι πρέπει να ξέρετε για την εφαρμογή πιστοληπτικής ικανότητας;
- Siemens Mobility: Δείτε το νέο εκπληκτικό S-Bahn του Μονάχου
- Αυτή τη στιγμή χιονίζει σε αυτό το μέρος στη Γερμανία…
- Ντίσελντορφ: 40+ βαθμοί και χάος σε αεροπλάνο ελληνικής εταιρείας
- Όλα όσα αλλάζουν τον Αύγουστο του 2023 στη Γερμανία
- Καλοκαιρινές διακοπές 2023: Πού να βάλετε φθηνότερα καύσιμα
- “Φρικτό” έθιμο; Τι πρέπει να πιει κάθε Καγκελάριος της Γερμανίας;
- Μοναδικό στην Ευρώπη: Γνωρίστε το γερμανικό ιππήλατο τραμ
- Έρευνα: Είναι δίκαιος ο μισθός που λαμβάνετε στη Γερμανία;
- Απάτη στις τραπεζικές συναλλαγές: Ποιος πληρώνει τη ζημία;