Πώς η Γερμανία θέλει να ενισχύσει τα δικαιώματα των μεταναστών;
Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (SPD) προωθούν σχέδιο νόμου που στοχεύει στην αύξηση της εκπροσώπησης των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη δημόσια διοίκηση και ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή αλλοδαπών, που δεν προέρχονται από χώρες της ΕΕ, στις τοπικές εκλογές.
Με την πρόταση του ομοσπονδιακού νόμου για τη συμμετοχή, το SPD, το οποίο ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), επιδιώκει να ενισχύσει την ποικιλομορφία στις δημόσιες διοικήσεις της Γερμανίας.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
- Γνωστό αρτοποιείο κλείνει όλα τα υποκαταστήματα μετά από 125 χρόνια
- Γερμανία: Οικογένεια από τη Βουλγαρία λαμβάνει επίδομα διαβίωσης 18.000 ευρώ τον μήνα!
- Κλέβει μέχρι και χαρτιά τουαλέτας ενώ είναι πλούσιος: Γερμανός αύξησε την περιουσία του
- Μετεωρολόγος θορυβημένος: Σενάριο τρόμου λόγω πλημμυρών και ακραίας ζέστης
- Πού και πότε έγινε η πρώτη επίθεση με ισλαμιστικά κίνητρα και θύματα στη Γερμανία;
- Πάνω από 7,000 ευρώ: Η Volswagen ρίχνει τις τιμές στα αυτοκίνητά της
- Η μεγαλύτερη γερμανική αεροπορική εταιρεία ακυρώνει πτήσεις
Ο νόμος θα προβλέπει την καθιέρωση ποσοστώσεων για άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο σε θέσεις εργασίας, όπως σε δικαστήρια και άλλες ομοσπονδιακές αρχές. Παρόλα αυτά, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί συγκεκριμένοι αριθμοί για αυτές τις ποσοστώσεις.
Όπως αναφέρεται σε προκαταρκτικό σχέδιο της Ομοσπονδιακής Διάσκεψης Μεταναστευτικών Οργανώσεων (BKMO), το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την επέκταση του δικαιώματος ψήφου για πολίτες εκτός ΕΕ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ψηφίζουν σε δημοτικό επίπεδο.
Ο στόχος του νόμου είναι να αντικατοπτρίζει την κοινωνική ποικιλομορφία στη δημόσια διοίκηση και να ενισχύσει τη συμμετοχή των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη γερμανική κοινωνία.
Σύμφωνα με τη «Bild», η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD σκοπεύει να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου πριν από τα Χριστούγεννα.
Στόχοι και προτάσεις του ομοσπονδιακού νόμου συμμετοχής
Η BKMO παρουσίασε τον Αύγουστο στο Βερολίνο το προσχέδιο της πρότασής της για έναν ομοσπονδιακό νόμο συμμετοχής.
Το νομοσχέδιο αυτό, εκτός από την καθιέρωση ποσοστώσεων στη δημόσια διοίκηση, επιδιώκει την τροποποίηση του Βασικού Νόμου της Γερμανίας (Grundgesetz) για να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο.
Ένα από τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου είναι η χορήγηση δικαιώματος ψήφου σε δημοτικό επίπεδο για πολίτες εκτός ΕΕ.
Σήμερα, μόνο οι Γερμανοί πολίτες και οι υπήκοοι της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.
Το σχέδιο νόμου επιδιώκει να προωθήσει την ένταξη μέσα από την καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου σε τοπικό επίπεδο, την εφαρμογή εκπαιδευτικών μέτρων και την ενθάρρυνση των μεταναστών να αποκτήσουν την γερμανική ιθαγένεια.
Ο νομικός Thomas Groß δήλωσε στη «Süddeutsche Zeitung» (SZ): «Ο Βασικός Νόμος της Γερμανίας δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στις ανάγκες μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας».
Πρόσθεσε ότι η πολυμορφία του πληθυσμού πρέπει να αναγνωριστεί από τις ομοσπονδιακές αρχές, προωθώντας έτσι την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών.
Το σύστημα ποσοστώσεων επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο εκπροσωπούνται στη δημόσια διοίκηση σε ποσοστό που αντανακλά τη σύνθεση του πληθυσμού.
Επί του παρόντος, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γερμανίας έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο, αλλά η εκπροσώπηση στη δημόσια διοίκηση είναι πολύ μικρότερη.
Η ιστοσελίδα «The Local» ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας για να διευκρινίσει ποιες ομοσπονδιακές αρχές θα υπόκεινται στις ποσοστώσεις και ποια θα είναι τα κριτήρια για την απόκτηση του δικαιώματος ψήφου από πολίτες τρίτων χωρών.
Αναμένεται ενημέρωση μόλις υπάρξουν νέες πληροφορίες.
Αντιδράσεις και επικρίσεις
Παρά το γεγονός ότι το SPD σχεδιάζει να παρουσιάσει το νομοσχέδιο τους επόμενους μήνες, ορισμένες λεπτομέρειες, όπως οι συγκεκριμένοι αριθμοί ποσοστώσεων, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.
Όπως αναμενόταν, το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.
Ο συνταγματολόγος Christian Hillgruber δήλωσε στην «Bild» ότι «χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική ομοσπονδιακή διοίκηση και όχι μια διοίκηση που καθοδηγείται από την αναλογική εκπροσώπηση του μεταναστευτικού υποβάθρου όπως συμβαίνει με το φύλο».
Άλλοι επικριτές, όπως ο ερευνητής μετανάστευσης Stefan Luft, θεωρούν ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργούσε την εντύπωση προνομιακής μεταχείρισης των μεταναστών και θα ενίσχυε την κοινωνική πόλωση.
Ο Luft δήλωσε πως «ο Ομοσπονδιακός Νόμος Συμμετοχής θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διαφημιστική εκστρατεία για το AfD».
Ριζοσπαστικός νέος νόμος ή καθυστερημένη επικαιροποίηση;
Παρά τις αντιδράσεις, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο δεν είναι καινούριες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της SZ, μια πρώτη εκδοχή του νόμου είχε παρουσιαστεί από την τουρκική κοινότητα της Γερμανίας το 2013, ενώ η BKMO υποστηρίζει την υιοθέτησή του από το 2017.
Ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια, όπως το Βερολίνο, έχουν ήδη εφαρμόσει παρόμοιους νόμους περιφερειακής ένταξης.
Το 2010, το Βερολίνο έγινε το πρώτο ομόσπονδο κρατίδιο που θέσπισε νόμο για τη συμμετοχή και ένταξη των μεταναστών, αποσκοπώντας στην καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος των αλλοδαπών, καθώς και των Γερμανών με μεταναστευτικό υπόβαθρο σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση και η στέγαση.
Παρόμοιοι νόμοι θεσπίστηκαν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το 2012 και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη το 2015.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2024
- Νέος κανόνας για τις χειμερινές συνθήκες: Αυτά τα ελαστικά θα απαγορεύονται στο μέλλον
- Πότε πρέπει να ανοίξω τη θέρμανση στο διαμέρισμά μου στη Γερμανία;
- Ανησυχητική μελέτη: Η Γερμανία σπαταλά την εργασία 5 εκατομμυρίων εργαζομένων
- Σύμφωνα με έκθεση: Οι Γερμανοί έφηβοι είναι οι λιγότερο ευτυχισμένοι στην Ευρώπη
- Πώς η Γερμανία θέλει να ενισχύσει τα δικαιώματα των μεταναστών;