Η Γερμανία θέλει να ενισχύσει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων μητέρων
Αν ένα παιδί γεννηθεί σε έναν ετεροφυλόφιλο γάμο, ο άνδρας είναι αυτομάτως ο πατέρας ενώπιον του νόμου – ανεξάρτητα από το αν είναι ο πατέρας του παιδιού.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει τα λεσβιακά ζευγάρια να αντιμετωπίζονται ισότιμα στο μέλλον.
Εκατοντάδες χιλιάδες ήταν παρόντες στην Christopher Street Day στο Μόναχο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ανάμεσά τους ήταν η Bettina και η Nicole Wagner. Είναι παντρεμένες, έχουν δύο μικρούς γιους – και αγωνίζονται για ίση νομική μεταχείριση.
Ένα μείγμα ευφορίας και αβεβαιότητας
“Είμαστε όπως μια στρέιτ οικογένεια”, λέει η Bettina Wagner. Για την παρέλαση, φόρεσε ένα μπλουζάκι με το λογότυπο της “LesMamas” – μιας ένωσης με έδρα το Μόναχο που υποστηρίζει λεσβίες με παιδιά ή που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.
Για την 44χρονη από το Μόναχο και τη σύζυγό της, η επιθυμία αυτή έγινε πραγματικότητα πριν από αρκετά χρόνια. Όμως, μαζί με την ευφορία εκείνης της εποχής υπήρχε και ένα αίσθημα ανασφάλειας.
Ο νόμος περί γονικής μέριμνας αντιμετωπίζει τα λεσβιακά ζευγάρια διαφορετικά από τα ετεροφυλόφιλα
“Έχεις ένα παιδί, είσαι γεμάτη προσμονή”, λέει η Nicole Wagner. Αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού της, λέει, είχε πάντα τη σκέψη: “Ελπίζω όλα να πάνε καλά!”.
Και με αυτό, η 42χρονη δεν εννοεί τη γέννα, αλλά τη νομική κατάσταση. Οι γιοι γεννήθηκαν εντός γάμου. Αρχικά, ωστόσο, μόνο η βιολογική μητέρα αναγνωριζόταν νομικά ως τέτοια. Αυτός είναι ο ισχύων νόμος για τη γονική μέριμνα.
Κριτική της “μητρότητας δεύτερης κατηγορίας”
Μια ρύθμιση που οι δύο γυναίκες επικρίνουν. “Έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και δυσκολίες όπως όλοι οι γονείς”, λέει η Bettina Wagner.
“Το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται από την πρώτη μέρα – αυτό είναι σαν μητρότητα δεύτερης κατηγορίας”. Διότι όταν ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια αποκτούν παιδί, ο άνδρας αναγνωρίζεται εξαρχής ως πατέρας. Ανεξάρτητα από το αν είναι πατέρας του παιδιού.
Η υιοθεσία θετού παιδιού μπορεί να διαρκέσει έως και 18 μήνες
Η μόνη σήμερα διαθέσιμη επιλογή είναι η υιοθεσία, όπως σε ένα θετό παιδί. Μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και ενάμισι χρόνο, όπως γράφει στην ιστοσελίδα της η Ένωση Λεσβιών και Ομοφυλοφίλων.
Η αίτηση πρέπει να επικυρωθεί συμβολαιογραφικά, απαιτείται δήλωση από το γραφείο πρόνοιας νέων – και στο τέλος αποφασίζει το οικογενειακό δικαστήριο. Η διαδικασία περιλαμβάνει επίσης κατ’ οίκον επίσκεψη από το Γραφείο Ευημερίας Νέων.
Οι μητέρες έκαναν διαθήκη κατά τη γέννηση
Γίνονται πολύ προσωπικές ερωτήσεις: “Πώς γνωριστήκαμε; Πώς ζούμε; Πώς αντιμετωπίζουμε τις συγκρούσεις στη σχέση μας;”
Και δεν είναι μόνο αυτό: οι δύο τους έχουν επίσης κάνει διαθήκη – σε περίπτωση που συμβεί κάτι στη βιολογική μητέρα πριν η άλλη αναγνωριστεί ως γονέας. Αυτό το σενάριο έχει κατά νου και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Παιδί “οιονεί ορφανό” σε περίπτωση θανάτου της βιολογικής μητέρας
“Απλά φανταστείτε ότι μετά τη γέννηση η βιολογική μητέρα πεθαίνει”, λέει ο Sven Lehmann, εκπρόσωπος Queer της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο BR24. “Τότε το παιδί είναι ουσιαστικά ορφανό, αν και έχει ακόμα μια άλλη μητέρα”.
Σύμφωνα με τον πολιτικό των Πρασίνων, πρόκειται για μια νομική κατάσταση την οποία η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει γρήγορα.
Τα εμπλεκόμενα υπουργεία συντονίζουν επί του παρόντος τις προσπάθειές τους. Μετά τις θερινές διακοπές, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση του δικαίου της γονικής μέριμνας.
Η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης είναι ανοιχτή στα σχέδια
Η κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU είναι επίσης ουσιαστικά ανοικτή στο να θέσει τα λεσβιακά ζευγάρια σε ίση νομική βάση με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Αυτό κατέστησε σαφές η Susanne Hierl, βουλευτής του CSU.
Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να το φανταστεί αυτό για περιπτώσεις στις οποίες ένα ζευγάρι λεσβιών αποκτά παιδί με τη βοήθεια μιας “ιατρικά υποβοηθούμενης δωρεάς σπέρματος”, δήλωσε η Hierl σε συνέντευξή της στο BR24.
Ο νόμος ωστόσο έχει διαφορετική άποψη για το εάν η δωρεά σπέρματος δεν είναι ανώνυμη – δηλαδή εάν ο δότης είναι γνωστός.
Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη αν ο άνδρας θα ήθελε να βοηθήσει στη φροντίδα του παιδιού. Αυτό είναι ένα σημείο που εξακολουθεί να συζητείται.
Έξι μήνες αναμονής – αντί για ασφάλεια από την αρχή
Η Bettina και η Nicole ήταν τυχερές: δεν χρειάστηκε να περιμένουν ενάμιση χρόνο για το τέλος της διαδικασίας υιοθεσίας. Μετά από περίπου έξι μήνες, έλαβαν το έγγραφο που όριζε και τις δύο ως μητέρες του κοινού τους παιδιού.
Η Bettina Wagner θυμάται ότι είχε δάκρυα στα μάτια εκείνη τη στιγμή. Μια σημαντική στιγμή, λέει σήμερα. Ακόμα κι αν θα ήθελε να ήταν έτσι από την αρχή.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Νέοι νόμοι τον Ιούλιο στη Γερμανία: Ποιοι να αναμένουν χρήματα;
- Τα σχέδια της Γερμανίας να καταργηθούν οι κυρώσεις σε ανέργους
- Πώς να υπενοικιάσετε το διαμέρισμά σας στη Γερμανία;
- Τα δικαιώματά σας εάν οι πτήσεις καθυστερήσουν ή ακυρωθούν
- Πόσοι Έλληνες ζουν σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο;
- Μάθετε για τη Γερμανική γλώσσα και διαλέκτους στη Γερμανία
- 8 δροσερά μέρη στη Γερμανία για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες