Γερμανία: Στο Τύμπιγκεν αν βγεις «καθαρός» στο τεστ, πας για μπύρες…
Πέρασε (όπως πέρασε) η εβδομάδα που καθορίστηκε από τις αμφιταλαντεύσεις των ευρωπαϊκών κρατών σε σχέση με το βρετανικό εμβόλιο της AstraZeneca.
Αν θα επηρεάσουν οι παλινωδίες τα προγράμματα εμβολιασμού μέλλει να αποδειχθεί, αφού η έκβαση του όλου πρότζεκτ εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους.
Ωστόσο παραμένει κύριο ζητούμενο ο εμβολιασμός των Ευρωπαίων.
Αφού προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη λύση για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Σε βάθος χρόνου θα έχουμε και τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τώρα όμως, άμεσα, τι θα μπορούσε να γίνει; Να σα πω εγώ, λέει το γερμανικό Μέσο Süddeutsche Zeitung.
Θα κρατήσουμε την αγορά κλειστή επ’ άπειρον; Δεν είναι λογικά αυτά τα πράγματα…
Υπάρχουν ωστόσο άλλα, που και λογικά είναι και ήδη εφαρμόζονται. Με ρωτάτε πού; Μα, στο Τύμπιγκεν στη Γερμανία!
Το παράδειγμα του Τύμπιγκεν στη Γερμανία
Στην πανεπιστημιούπολη του γερμανικού Νότου εδώ και μερικές εβδομάδες «τρέχει» ένα πρόγραμμα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας που δεν κλείνει τα μαγαζιά, ούτε ταλαιπωρεί τους πολίτες.
Η δημοτική διοίκηση έχει δημιουργήσει σε διάφορα σημεία της πόλης μίνι υγειονομικούς σταθμούς όπου ο καθένας μπορεί να κάνει δωρεάν τεστ για την Covid-19. Ε, και τι με αυτό;
Πολλά με αυτό! Όποιος βρεθεί αρνητικός έχει το δικαίωμα να επισκεφθεί καταστήματα παροχής υπηρεσιών, όπως κουρεία, εστιατόρια, θέατρα, κ.ά.
Έτσι και η αγορά παραμένει ανοιχτή και αναζωογονείται ταμειακά, και οι πολίτες ξεσκάνε. Μάλιστα το βαυαρικό Μέσο φρονεί ότι η επέκταση του μέτρου σε όλη τη χώρα είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς εγγυάται άρση του lockdown «με σχετική ασφάλεια».
Και γράφει «σχετική» επειδή τα ράπιντ τεστ «δεν προσφέρουν 100% ασφάλεια, αλλά τη μέγιστη δυνατή».
Θα υπάρξουν, δηλαδή, και κάποιες διαρροές. Πρόκειται για τη γερμανική εκδοχή του ρητού «το μη χείρον βέλτιστον», αφού το χειρότερο είναι η απονέκρωση της οικονομίας – κατάσταση μη αναστρέψιμη όπως θα έλεγαν και οι… λοιμωξιολόγοι, αφού ως ιατροί διαγιγνώσκουν τη διαφορά μεταξύ του ζωντανού και του νεκρού κυττάρου.
Το επιτυχημένο παράδειγμα του Τύμπιγκεν, λέει η Süddeutsche, συνίσταται από τη διασπορά αυτών των μίνι σταθμών ελέγχου της Covid-19 και από την κυκλοφορία λεωφορείων στην κοντινή ύπαιθρο, τα οποία διενεργούν και αυτά ελέγχους.
Το Μέσο αποδέχεται πάντως την εύλογη ένσταση ότι άλλο πράγμα είναι το μικρό Τύμπιγκεν και άλλο πράγμα το Μόναχο, το Αμβούργο και το Βερολίνο.
Έτσι δίνει και μία άλλη λύση. Πέρα από τα σχολεία, ας προσφέρουμε έναν ορισμένο αριθμό δωρεάν εξετάσεων ανά μήνα, σε φαρμακεία λόγου χάρη, λέει.
Οι «καθαροί» πολίτες θα μπορούσαν έτσι να επισκεφθούν ηλικιωμένα μέλη της οικογενείας τους, που τώρα είναι αναγκασμένα να ζουν απομονωμένα, ή άλλους συγγενείς σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
«Εν ολίγοις, υπάρχουν λύσεις», καταλήγει η Süddeutsche, «αλλά πρέπει να αναζητηθούν»… Έτσι είναι.
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ