Γερμανία: Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας του Χάμπεκ
Τίθεται σε ισχύ το διάταγμα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Αλλαγές διαφαίνονται στον ορίζοντα σε όλη τη Βαυαρία. Ορισμένοι δήμοι είναι ήδη ένα βήμα μπροστά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Τετάρτη πρωί λίγο πριν από τις 10 π.μ. στην αγορά Viktualienmarkt του Μονάχου. Στα παραδοσιακά πολυκαταστήματα Kustermann, οι πρώτοι πελάτες περιφέρονται ήδη μπροστά στις βιτρίνες, παρόλο που οι πόρτες είναι ακόμη κλειστές.
Λίγους ορόφους ψηλότερα, ο διευθύνων σύμβουλος Caspar-Friedrich Brauckmann κάθεται και μιλάει για “αυτόν τον περίεργο κανονισμό” που θα πρέπει και αυτός να συμμορφωθεί από την Πέμπτη.
Θερμοκρασία δωματίου μειωμένη, πόρτα εισόδου όχι μόνιμα ανοιχτή, πινακίδα νέον σβηστή. Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας του Habeck.
“Λες και δεν ελέγχουμε κάθε γωνιά εδώ και μήνες για να δούμε πού μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια”, λέει ο Brauckmann.
Η σύμβασή του με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας διαρκεί μέχρι το τέλος του έτους. Μετά από αυτό, αντιμετωπίζει ένα λογαριασμό διπλάσιο από τον προηγούμενο.
Σχεδόν όλοι θα νιώσουν τον αντίκτυπο του διατάγματος για την εξοικονόμηση ενέργειας
Για χρόνια, η Γερμανία εξαρτιόταν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να απαλλαγεί από αυτή την εξάρτηση μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό δεν μένει χωρίς συνέπειες.
Έτσι, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επέβαλε διάφορα μέτρα λιτότητας στη χώρα του για να ωθήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο πρώτος κανονισμός τίθεται σε ισχύ την Πέμπτη.
Απευθύνεται σε δήμους, επιχειρήσεις και ιδιώτες. Σχεδόν όλοι θα αισθανθούν τον αντίκτυπο – επειδή πολλοί δήμοι προχωρούν ήδη περισσότερο από ό,τι απαιτεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Αυτό λέει το διάταγμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στη Γερμανία
Πιο σκοτεινές πόλεις και πιο δροσερά γραφεία: το πρώτο ομοσπονδιακό διάταγμα για την εξοικονόμηση ενέργειας (εν συντομία EnSikuMaV) τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη.
Προβλέπει, για παράδειγμα, ότι οι ρήτρες στις συμβάσεις μίσθωσης που προβλέπουν μια ορισμένη ελάχιστη θερμοκρασία στα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα αναστέλλονται.
Όποιος θέλει να χαμηλώσει τη θέρμανση πρέπει να μπορεί να το κάνει. Απαγορεύεται η θέρμανση ιδιωτικών πισινών – είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους – με αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Στα δημόσια κτίρια, η θερμοκρασία των χώρων πρέπει να περιοριστεί στους 19 βαθμούς – οι χώροι που χρησιμοποιούνται ελάχιστα, όπως τα φουαγιέ και οι διάδρομοι, δεν πρέπει πλέον να θερμαίνονται καθόλου.
Τα μνημεία και τα κτίρια δεν μπορούν πλέον να φωτίζονται. Και στο λιανικό εμπόριο, οι πόρτες των καταστημάτων πρέπει να παραμένουν κλειστές ώστε να μην διαφεύγει η θερμότητα.
Οι φωτεινές διαφημιστικές εγκαταστάσεις πρέπει να παραμένουν σβηστές από τις 10 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. Αυτές είναι οι αρχικές απαιτήσεις, οι οποίες θα ισχύουν αρχικά για έξι μήνες – και προορίζονται να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης 20% για τον φετινό χειμώνα.
Στο Στάρνμπεργκ, για παράδειγμα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να κλείσει εντελώς το χώρο σάουνας στα παραλίμνια λουτρά.
Αρχικά μέχρι τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης τον Οκτώβριο, αλλά είναι πολύ πιθανό η σάουνα να παραμείνει κλειστή και μετά από αυτό. “Μια δημοτική σάουνα είναι προς το παρόν λίγο ξεπερασμένη”, δήλωσε ο δήμαρχος του Starnberg Patrick Janik στη συνάντηση.
Σχεδόν σε όλα τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια εξετάζεται επίσης η δυνατότητα φωτισμού. Το αεροδρόμιο του Μονάχου έχει καταργήσει τον φωτισμό των περιττών πινακίδων και έχουν ήδη απενεργοποιηθεί περίπου 7.000 σημεία φωτισμού.
Πολλοί δήμοι αμβλύνουν τα φώτα των δρόμων τους, και όπου αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, πρέπει να προωθηθεί η μετατροπή σε πιο οικονομικά φώτα LED. Εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο η οδική ασφάλεια, θα μπορούσε να σκοτεινιάσει σε πολλούς δρόμους αυτόν τον χειμώνα. Και όχι μόνο εκεί.
Μείωση της θερμοκρασίας δωματίου στα γραφεία, προσφορά περισσότερων οικιακών γραφείων, καθόλου ζεστό νερό: η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας έχει υιοθετήσει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
Ένα σκοτεινό βασιλικό κάστρο ως σύμβολο για την εξοικονόμηση ενέργειας
Ένα τηλεφώνημα στον Stefan Rinke. Είναι δήμαρχος του δήμου Schwangau στο Allgäu. Η πόλη του φιλοξενεί δύο από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Βαυαρίας, τα βασιλικά κάστρα Neuschwanstein και Hohenschwangau.
Μέχρι τώρα, αυτά τα μοτίβα καρτ ποστάλ φωτίζονταν το βράδυ. Αυτό έχει πλέον τελειώσει. “Ο φωτισμός έχει σβήσει από τις αρχές Αυγούστου”, λέει ο Rinke. Αυτό είναι αρκετά αμφιλεγόμενο στην κοινότητα. Εξάλλου, το Schwangau δαπάνησε 300.000 ευρώ για νέο φωτισμό μόλις πριν από λίγα χρόνια.
LED αντί για αλογόνο, οικονομικό και ταυτόχρονα αρκετά λαμπερό για τα εκθέματα της κοινότητας, τα οποία γεμίζουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων του χωριού κάθε χρόνο.
“Πονάει να σβήσουμε τα φώτα”, παραδέχεται ο Rinke. Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι είναι το σωστό. “Δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με τις κιλοβατώρες που εξοικονομούνται. Πρόκειται για το σύμβολο που θέτουμε με αυτό”.
Το μήνυμα είναι ότι αυτή δεν είναι μια εποχή αφθονίας. Όλοι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους όταν πρόκειται για εξοικονόμηση ενέργειας.
Πόση συμβολική παραίτηση όμως είναι κατάλληλη χωρίς να κόψει εντελώς τη χαρά της ζωής των ανθρώπων μέσα στην κρίση; Αυτό είναι το θέμα της συζήτησης που διεξάγεται σήμερα σε πολλούς δήμους. Ένα σημείο διαφωνίας: τα χριστουγεννιάτικα φώτα.
Στο Στάρνμπεργκ, τα φώτα μειώνονται φέτος. Μόνο η πλατεία της εκκλησίας θα είναι εορταστικά φωτισμένη – και μόνο στις γιορτές και κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Αλλού παραμένει σκοτάδι.
Το Erding, από την άλλη πλευρά, αφήνει τα χριστουγεννιάτικα φώτα ανέγγιχτα. Το Schwangau δεν θα λάμπει τόσο έντονα κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου όπως τα προηγούμενα χρόνια.
“Θα μειώσουμε, αλλά σίγουρα δεν θα απενεργοποιήσουμε τα πάντα”, λέει ο δήμαρχος Rinke. “Είμαστε μια τουριστική περιοχή. Πρέπει να δώσουμε μια μικρή χριστουγεννιάτικη αίσθηση”.
Η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας δεν αμφισβητείται στους δήμους
Η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας δεν αμφισβητείται στους δήμους. Ωστόσο, η Γερμανική Ένωση Πόλεων και Δήμων θεωρεί ότι κανόνες όπως οι κλειστές πόρτες στα καταστήματα είναι ανεξέλεγκτοι.
Και από πολιτική άποψη, υπάρχει ισχυρός αντίθετος άνεμος για τα σχέδια εξοικονόμησης του Χάμπεκ. Το Οικονομικό Συμβούλιο του CDU κάνει λόγο για “γρήγορες λύσεις από την ιδεολογική ναφθαλίνη” που επιτυγχάνουν ελάχιστα αποτελέσματα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Hubert Aiwanger, επίσης ασκεί κριτική στον κανονισμό του Habeck. “Μνημεία, πισίνες, πόρτες καταστημάτων – είναι ένα κατηγορητήριο ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα άλλο για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό μιας βιομηχανικής χώρας”, λέει ο Aiwanger. “Ίσως να απαγορεύσουν και τα φώτα των χριστουγεννιάτικων δέντρων;”
Για τον Aiwanger, η λύση βρίσκεται κάπου αλλού. “Χρειαζόμαστε μια άμεση απόφαση για την παράταση της διάρκειας λειτουργίας του Isar 2 πέραν της παραμονής της Πρωτοχρονιάς”. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 15 τοις εκατό της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Βαυαρίας, είπε.
Και η επανεκκίνηση του Gundremmingen θα έφερνε άλλο ένα δέκα τοις εκατό. Αντίθετα, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κόβεται. Για τον Aiwanger, αυτό είναι “απίστευτα ηλίθιο”.
Ο Caspar-Friedrich Brauckmann από τα πολυκαταστήματα Kustermann δεν γνωρίζει ακόμη πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί ο κανονισμός, ο οποίος ανακοινώθηκε μόλις πριν από μία εβδομάδα. “Ποιες πόρτες εισόδου πρέπει να παραμείνουν κλειστές, παρόλο που θεωρούνται έξοδοι κινδύνου;
Υπάρχουν πολλά που είναι ακόμη ασαφή”. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είχε καλό προαίσθημα αν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας οδηγούσαν στο Μόναχο να σβήνουν τα φώτα των δρόμων τη νύχτα και όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων να είναι σκοτεινές κάποια στιγμή. “Οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται άνετα”.
Φυσικά, ο τομέας του λιανικού εμπορίου έχει επίσης ρόλο προτύπου.
“Αλλά ο μικρής κλίμακας ακτιβισμός δεν μας βοηθάει”. Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει περισσότερες ευθύνες στις επιχειρήσεις, είπε. Από τον Φεβρουάριο προσπαθεί να τοποθετήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην οροφή. “Με αυτό, θα μπορούσαμε να παράγουμε το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας μόνοι μας”.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 5 πράγματα για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία
- Τι σημαίνει για εσάς η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στη Γερμανία;
- Επίδομα στέγασης στη Γερμανία: Ποιος το παίρνει και πόσο είναι;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2022
- Έλλειψη εργαζομένων στη Γερμανία: Είναι η μετανάστευση η λύση;
- Scholz: Πακέτο €65 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
- Πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγή στη Γερμανία;
- Όλες οι πληροφορίες για το επίδομα των 300€ στη Γερμανία