Γερμανία: Σχέδια για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) προσανατολίζεται με βάση τις πρόσφατες συλλογικές συμβάσεις στον σχεδιασμό για την πρόσληψη περαιτέρω νοσηλευτικού προσωπικό στα γερμανικά νοσοκομεία.
“Τέτοιες ανακουφιστικές συλλογικές συμβάσεις είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός”, δήλωσε χθες ο Lauterbach στο Βερολίνο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών.
Scholz: Πλήρης στήριξη στο αίτημα της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
Στην πρωτεύουσα, η Charité και η Vivantes είχαν συμφωνήσει πέρυσι με το συνδικάτο Verdi για μια τέτοια συλλογική σύμβαση εργασίας με αντίστοιχες αναλογίες προσωπικού, ως αποτέλεσμα της οποίας θα ήταν να προσληφθούν πολλοί νέοι νοσηλευτές/τριες.
Ο Lauterbach ασχολήθηκε συγκεκριμένα με τον εξαγγελόμενο δεσμευτικό υπολογισμό στελέχωσης των νοσοκομείων με τον αποκαλούμενο κανονισμό για το νοσηλευτικό προσωπικό (PPR) 2.0, αναφέροντας ότι οι συλλογικές συμβάσεις μισθών θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέρουσες στο πλαίσιο αυτό.
“Συνολικά, το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να παραμείνει στο επάγγελμά του και να προσληφθεί νέο, καθώς και να επαναπροσληφθούν όσοι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα.
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ της φροντίδας των ηλικιωμένων και της φροντίδας των ασθενών πρέπει να καλυφθεί. Πρέπει να υπάρξουν υψηλότεροι μισθοί στην νοσηλευτική φροντίδα”, τόνισε ο Lauterbach.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας , η νοσηλευτική πρέπει να παραμείνει η “ψυχή του συστήματος υγείας”. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις μεταρρυθμίσεις και τον επαγγελματισμό της εν λόγω εργασίας.
Ο υπουργός υγείας ευχαρίστησε τους νοσηλευτές/τριες για την “υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλλαν και καταβάλλουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι διαπραγματεύσεις για το επίδομα φροντίδας του κορωνοϊού θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Ο υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, ιδίως όσον αφορά την συνένωση οικογένειας και εργασίας.
Δύο χρόνια μετά την εισαγωγή της μεταρρύθμισης της νοσηλευτικής εκπαίδευσης, η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Lisa Paus (Πράσινοι), έκανε θετικό απολογισμό.
Με περισσότερους από 61.450 νέους εκπαιδευόμενους πέρυσι, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά επτά τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονται φροντίδα και η τάση είναι αυξητική, η νοσηλευτική είναι ένα επάγγελμα του μέλλοντος.
Η νέα γενική νοσηλευτική εκπαίδευση είναι “σύγχρονη, ποικιλόμορφη και αναγνωρίζεται αυτόματα σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Προσφέρει πολλές δυνατότητες απασχόλησης και ανάπτυξης – από τη νοσηλεία παιδιών μέχρι τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επιπλέον, τα δίδακτρα έχουν καταργηθεί και υπάρχει επαρκές εκπαιδευτικό επίδομα.
Συνδικάτο Verdi – κατηγορίες κατά του υπουργού
Για να δείξει τι εξακολουθεί να συμβαίνει με τη σύγχρονη νοσηλευτική και γηριατρική φροντίδα, ένας συνασπισμός 130 εθνικών νοσηλευτικών ενώσεων στο Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών ανακήρυξε την 12η Μαίου το 1965 ως Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών.
Δεδομένου ότι ακόμη και 57 χρόνια αργότερα εξακολουθούν να συμβαίνουν πολλά στον τομέα της φροντίδας, τα διεθνή συνδικάτα και το verdi χρησιμοποιούν την ημέρα αυτή για να επιστήσουν την προσοχή στην κατάσταση των φροντιστών με διάφορες δράσεις.
Με την ευκαιρία λοιπόν της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτικής Φροντίδας, το συνδικάτο παροχής υπηρεσιών “Verdi” ζήτησε την ταχεία θέσπιση νομικών οδηγιών και κανόνων για καλύτερη στελέχωση των νοσοκομείων και των οίκων ευγηρίας.
Σε δήλωσή της, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνδικάτου, Sylvia Bühler, κατηγόρησε τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Lauterbach ότι δεν θέλησε να αντιμετωπίσει εγκαίρως τα “στοιχειώδη προβλήματα του πολύ λίγου νοσηλευτικού προσωπικού”.
Σύμφωνα με την Bühler, ανάμεσα στα έργα και τους προσεχείς σχεδιασμούς του Lauterbach με φόντο το αναμενόμενο επόμενο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη νοσηλευτική.
Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP είχαν υποσχεθεί στη συμφωνία συνασπισμού να εισαγάγουν βραχυπρόθεσμα ένα εργαλείο για τη στελέχωση του νοσηλευτικού προσωπικού με βάση τις ανάγκες. Αυτό πρέπει τώρα επιτέλους να εφαρμοστεί.
Προειδοποίησε δε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί αφενός η έξοδος από το επάγγελμα και αφετέρου η επικείμενη επιδείνωσή του.
“Εάν δεν υπάρξουν αντίμετρα, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής κρίσης περίθαλψης στον τομέα της υγείας”, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Με καλύτερες συνθήκες εργασίας, από την άλλη πλευρά, οι νοσοκόμες/οι θα μπορούσαν να πειστούν να επιστρέψουν στην εργασία τους ή να αυξήσουν τις εργατοώρες.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη του Επιμελητηρίου Εργαζομένων της Βρέμης, του Εργατικού Επιμελητηρίου του Saarland και του Ινστιτούτου Εργασίας και Τεχνολογίας, εκτιμάται ότι υπάρχουν δυνατότητες για δημιουργία 300.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν με αυτόν τον τρόπο.
Πηγή: ιατροnet
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Ποιος θα λάβει την επιδότηση θέρμανσης στη Γερμανία;
- Εγκρίθηκε σημαντική αύξηση των συντάξεων στη Γερμανία
- Έρχονται επιδόματα: Οι επιδοτήσεις αναλυτικά για πολίτες στη Γερμανία
- Αναμονή και προετοιμασία για το εισιτήριο των 9€ στη Γερμανία
- Γερμανία: Πώς να πάρετε πίσω τα χρήματά σας από το γυμναστήριο;
- 10 συναρπαστικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Στουτγάρδη
- Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το εισιτήριο των 9€ στη Γερμανία
- Πώς να προμηθευτείτε το εισιτήριο των 9 ευρώ στο Βερολίνο
- Εισιτήριο των 9 ευρώ: Πλησιάζει η έναρξη στο Μόναχο