Το λευκού χρώματος ανθρωποειδές “Garmi” δεν διαφέρει πολύ από ένα τυπικό ρομπότ – στέκεται σε μια πλατφόρμα με τροχούς και είναι εξοπλισμένο με μια μαύρη οθόνη στην οποία είναι προσαρτημένοι δύο μπλε κύκλοι που λειτουργούν ως μάτια.
Όμως ο συνταξιούχος Γερμανός γιατρός Guenter Steinebach, 78 ετών, δήλωσε: “Για μένα, αυτό το ρομπότ είναι ένα όνειρο”.
Το Garmi δεν είναι μόνο σε θέση να πραγματοποιεί διαγνωστικές εξετάσεις σε ασθενείς, αλλά μπορεί επίσης να τους παρέχει φροντίδα και θεραπεία. Ή τουλάχιστον, αυτό είναι το σχέδιο.
Το Garmi είναι προϊόν ενός νέου τομέα που ονομάζεται γηριατρονική, ένας κλάδος που αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες όπως η ρομποτική, η πληροφορική και η τρισδιάστατη τεχνολογία για τη γηριατρική, τη γεροντολογία και τη νοσηλευτική.
Περίπου δώδεκα επιστήμονες κατασκεύασαν το Garmi με τη βοήθεια ιατρών όπως ο Steinebach στο Ινστιτούτο Ρομποτικής και Μηχανικής Νοημοσύνης του Μονάχου.
Το ινστιτούτο, που αποτελεί μέρος του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, έχει την έδρα της μονάδας του που ειδικεύεται στη γηριατρονική στο Garmisch-Partenkirchen, ένα χιονοδρομικό κέντρο που φιλοξενεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων στη Γερμανία.
Η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης είναι η ίδια μία από τις ταχύτερα γηράσκουσες κοινωνίες του κόσμου.
Με τον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται φροντίδα να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και με εκτιμώμενες 670.000 θέσεις φροντιστών να μένουν ακάλυπτες στη Γερμανία μέχρι το 2050, οι ερευνητές κάνουν αγώνα δρόμου για τη δημιουργία ρομπότ που θα μπορούν να αναλάβουν ορισμένα από τα καθήκοντα που εκτελούν σήμερα οι νοσηλευτές, οι φροντιστές και οι γιατροί.
“Σήμερα έχουμε ΑΤΜ όπου μπορούμε να πάρουμε μετρητά. Μπορούμε να φανταστούμε ότι μια μέρα, με βάση το ίδιο μοντέλο, οι άνθρωποι θα μπορούν να έρχονται για να κάνουν την ιατρική τους εξέταση σε ένα είδος τεχνολογικού κόμβου”, δήλωσε ο Αμπντελτζαλίλ Νατσέρι, 43 ετών, επικεφαλής επιστήμονας του εργαστηρίου.
Οι γιατροί θα μπορούσαν στη συνέχεια να αξιολογούν τα αποτελέσματα της διάγνωσης του ρομπότ από απόσταση, κάτι που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τους ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες κοινότητες.
Εναλλακτικά, η μηχανή θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο εξατομικευμένη υπηρεσία στο σπίτι ή σε ένα ίδρυμα φροντίδας — σερβίροντας γεύματα, ανοίγοντας ένα μπουκάλι νερό, καλώντας σε βοήθεια σε περίπτωση πτώσης ή οργανώνοντας μια βιντεοκλήση με την οικογένεια και τους φίλους.
“Πρέπει να φτάσουμε εκεί”
Στο εργαστήριο του Garmisch, ο Steinebach κάθισε σε ένα τραπέζι εξοπλισμένο με τρεις οθόνες και ένα joystick καθώς ετοιμαζόταν να ελέγξει την πρόοδο του ρομπότ.
Στην άλλη άκρη του δωματίου, ένας ερευνητής που είχε οριστεί ως μοντέλο δοκιμής πήρε τη θέση του μπροστά στον Garmi, ο οποίος τοποθετεί ένα στηθοσκόπιο στο στήθος του – μια ενέργεια που κατευθύνεται από μακριά από τον Steinebach μέσω του joystick. ιατρικά δεδομένα εμφανίζονται αμέσως στην οθόνη του γιατρού.
“Φανταστείτε να το είχα αυτό στο παλιό μου ιατρείο”, δήλωσε ο Steinebach, ενώ μετακινούσε το joystick.
Εκτός από τον συνταξιούχο γιατρό, και άλλοι ιατροί επισκέπτονται τακτικά το εργαστήριο για να προσφέρουν τις ιδέες τους και να ανατροφοδοτήσουν το ρομπότ.
“Είναι σαν ένα παιδί τριών ετών. Πρέπει να του διδάξουμε τα πάντα”, δήλωσε ο Naceri.
Είναι άγνωστο πότε το Garmi μπορεί να είναι έτοιμο σε εμπορική κλίμακα. Αλλά ο Naceri είναι πεπεισμένος ότι “πρέπει να φτάσουμε εκεί, οι στατιστικές καθιστούν σαφές ότι είναι επείγον”.
“Από το 2030, πρέπει να είμαστε σε θέση να ενσωματώσουμε αυτού του είδους την τεχνολογία στην κοινωνία μας”.
Ζήτημα εμπιστοσύνης
Και αν πράγματι αναπτυχθεί μια μέρα, οι κάτοικοι του γηροκομείου Sankt Vinzenz στο Garmisch, εταίρου του έργου, θα δουν πιθανότατα το Garmi να κινείται στους διαδρόμους.
Και μόνο που το σκέφτεται η κυρία Rohrer, μια 74χρονη κάτοικος του οίκου, χαμογελάει.
“Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει ένα ρομπότ, για παράδειγμα, να σερβίρει ένα ποτό ή να φέρνει τα γεύματα”, είπε καθώς η Eva Pioskowik, η διευθύντρια του οίκου, έφτιαχνε τα νύχια της.
Η Pioskowik, η οποία παλεύει καθημερινά με τις ελλείψεις προσωπικού, δήλωσε ότι δεν περίμενε ότι το ρομπότ θα πάρει τη θέση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
“Θα μπορούσε όμως να επιτρέψει στο προσωπικό μας να περνάει λίγο περισσότερο χρόνο με τους ενοίκους”, είπε.
Για την ομάδα του Naceri, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δεν είναι τεχνολογική, ιατρική ή οικονομική.
Αντίθετα, μένει να φανεί αν οι περισσότεροι ασθενείς θα δεχτούν το ρομπότ.
“Πρέπει να εμπιστευτούν το ρομπότ”, είπε. “Πρέπει να μπορούν να το χρησιμοποιούν όπως χρησιμοποιούμε σήμερα ένα smartphone”.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Γερμανία: Τι ισχύει με το εισιτήριο των 49 ευρώ σε κάθε κρατίδιο
- Μεγάλη ανάκληση: Ανακαλύφθηκαν άκρως τοξικά χημικά σε μπαχαρικά
- Δεν επιτρέπεται να σταθμεύετε το αυτοκίνητό σας σε αυτά τα 5 μέρη
- Τι επιτρέπεται να κάνετε κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας;
- Γερμανία: Ο υπουργός Υγείας παραδέχεται αναπηρίες από τα εμβόλια
- Αυτά τα χαρτονομίσματα μπορεί να αξίζουν μια μικρή περιουσία
- ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: 14χρονοι διέλυσαν το κρανίο Έλληνα στη Γερμανία
- Η Edeka αλλάζει σε Payback – τι θα συμβεί στην Deutschlandcard;
- Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή Έλληνας επιχειρηματίας στη Γερμανία
- Έρχεται η περιβαλλοντική λωρίδα “Blue Lane” στη Γερμανία;
- Ντίσελντορφ: Εγκαινιάστηκε η πρώτη πινακίδα σε αραβική γραφή