Είτε πρόκειται για μπλοκαρισμένους λογαριασμούς, είτε για συγκεχυμένους όρους και προϋποθέσεις, είτε για περιττές χρεώσεις, οι οικονομικοί παρατηρητές έχουν κατακλυστεί από παράπονα για τις γερμανικές τράπεζες τον τελευταίο καιρό.
Δείτε τι συμβαίνει στη Γερμανία
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας, υπάρχει έντονη απώλεια εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία τον τελευταίο καιρό.
Πέρυσι, η εποπτική αρχή έλαβε περίπου 15.000 καταγγελίες από πελάτες γερμανικών τραπεζών – 20% περισσότερες από το προηγούμενο έτος.
Τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, υποστηρίζονται επίσης από αναφορές των συνηγόρων των καταναλωτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι βίωσαν κατακόρυφη αύξηση των ερωτημάτων των πελατών και της αβεβαιότητας.
“Και μόνο το γεγονός ότι οι καταναλωτές μας ρωτούν όλο και περισσότερο και ζητούν τη συμβουλή μας είναι αρκετή απόδειξη ότι δεν εμπιστεύονται πλήρως τα ιδρύματα”, δήλωσε στην Tagesschau ο Niels Nauhauser, εμπειρογνώμονας για τις τράπεζες στο κέντρο συμβουλών καταναλωτών στη Στουτγάρδη.
Ενώ πολλά από τα πιο πρόσφατα ερωτήματα σχετίζονται με την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα μετά την παρ’ ολίγον κατάρρευση της Credit Suisse, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν ένα πιο μόνιμο μοτίβο απώλειας της εμπιστοσύνης των πελατών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Μια έρευνα της εταιρείας συμβούλων EY, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι το 31% των Γερμανών είχαν ελάχιστη ή καθόλου εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από αυτή τη δραστική απώλεια εμπιστοσύνης;
Όλα φαίνεται να σχετίζονται με την έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους των τραπεζών – και τα επακόλουθα μιας δικαστικής απόφασης-ορόσημο από το 2021.
Δικαστική απόφαση για τις τραπεζικές προμήθειες στη Γερμανία
Πίσω στο 2021, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας (BGH) επέφερε ένα σοβαρό πλήγμα στις τράπεζες της χώρας.
Σε μια διαμάχη που αφορούσε την Postbank, το δικαστήριο έκρινε ότι οι τράπεζες πρέπει να λαμβάνουν τη ρητή συγκατάθεση των πελατών όταν προσαρμόζουν τις χρεώσεις ή τους όρους και τις προϋποθέσεις τους.
Μέχρι τότε, πολλές τράπεζες στη Γερμανία είχαν εισάγει ρήτρες σε αλλαγές συμβάσεων που υπέθεταν τη συγκατάθεση των πελατών, εάν δεν υπέβαλαν γραπτή ένσταση.
Μετά την απόφαση του BGH, οι ρήτρες αυτές κατέστησαν άκυρες εν μία νυκτί.
Ακόμη χειρότερα για τις τράπεζες, άνοιξε δρόμους για τους πελάτες να διεκδικήσουν τα τέλη που τους είχαν χρεωθεί χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Οι άνθρωποι που είχαν ανοίξει λογαριασμούς χωρίς τέλη και στη συνέχεια χρεώθηκαν, ήταν σε θέση να αμφισβητήσουν την τράπεζά τους και να λάβουν επιστροφή χρημάτων για όλα τα τέλη που χρεώθηκαν από το 2018 και μετά.
Αυτό πυροδότησε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο από την πλευρά των τραπεζών για να προσπαθήσουν να αποκτήσουν τη ρητή συγκατάθεση όλων των πελατών τους σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις τους.
Ωστόσο, οι τράπεζες είχαν έναν σκληρό αγώνα για να αποκτήσουν αυτή τη συγκατάθεση από τους περίπου 110 εκατομμύρια κατόχους λογαριασμών στη Γερμανία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ιδρύματα κατέφυγαν ακόμη και σε δραστικά μέτρα, όπως η απειλή κλεισίματος λογαριασμών πελατών, ενώ άλλα έστειλαν επανειλημμένες υπενθυμίσεις και αιτήματα στους πελάτες τους.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έντονη η αίσθηση ότι οι τράπεζες είναι ύπουλες όταν προσαρμόζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις τους – και συχνά τους προσαρμόζουν κρυφά προς όφελός τους.
Ατελείωτες αλλαγές στους όρους και προϋποθέσεις
Ένα χρόνο μετά τη δικαστική απόφαση – τον Απρίλιο του 2022 – η διαμάχη για τους όρους και τις προϋποθέσεις συνέχισε να μαίνεται στη Γερμανία.
Πέρυσι, η Ομοσπονδία Γερμανικών Οργανώσεων Καταναλωτών (VZBV) κατέθεσε αγωγές κατά δύο ταμιευτηρίων εκ μέρους πολλών εκατοντάδων καταναλωτών, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι οι τράπεζες συνέχισαν να αυξάνουν τα τέλη ακόμη και μετά την απόφαση του BHG.
Η VZBV δήλωσε ότι τα κέντρα καταναλωτών είχαν λάβει τουλάχιστον 3.200 καταγγελίες μεταξύ Ιουνίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022 και ότι άλλοι 4.600 καταναλωτές είχαν ζητήσει συμβουλές από εμπειρογνώμονες.
Πιο πρόσφατα, οι ακτιβιστές για την προστασία των καταναλωτών μάχονται τις τράπεζες στα δικαστήρια -και έχουν κερδίσει αρκετές υποθέσεις- για τις άδικες, κατά τη γνώμη τους, τροποποιήσεις των συμβάσεων πελατών.
Σε αυτές περιλαμβάνονται ξαφνικές αυξήσεις των επιτοκίων στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης, αλλαγές στους επιχειρηματικούς όρους και προϋποθέσεις που έγιναν χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών και δυσνόητες υποσχέσεις για “βιώσιμες” επενδύσεις.
Διαφορές απόψεων
Μιλώντας στην Tagesschau, οι λομπίστες του τραπεζικού τομέα υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους έναντι των κατηγοριών ότι οι πελάτες χάνουν γρήγορα την εμπιστοσύνη τους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ένας εκπρόσωπος της Deutsche Kreditwirtschaft υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα έχει να κάνει πολύ περισσότερο με το γεγονός ότι οι τράπεζες αντιμετώπισαν πρόσφατα αναταράξεις – αλλά ότι ο τομέας παραμένει εύρωστος και σταθερός παρά το γεγονός αυτό.
“Είναι απολύτως φυσιολογικό ότι σε έναν κλάδο που προσφέρει μαζικές υπηρεσίες, υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ πελατών και τραπεζών”, πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι συνήγοροι των δικαιωμάτων των πελατών απάντησαν με σκεπτικισμό στον ισχυρισμό ότι οι τράπεζες δεν φέρουν καμία ευθύνη για την πρόσφατη έξαρση των καταγγελιών.
Πέρα από τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, η πρόσφατη κρίση εμπιστοσύνης οφείλεται στο γεγονός ότι ο κλάδος έχει επανειλημμένα προσαρμόσει τους όρους και τις προϋποθέσεις προς όφελός του, δήλωσε στην Tagesschau ο Sascha Straub, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών θεμάτων του Βαυαρικού Κέντρου Συμβουλευτικής Καταναλωτών.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Αυτά τα χαρτονομίσματα μπορεί να αξίζουν μια μικρή περιουσία
- Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή Έλληνας επιχειρηματίας στη Γερμανία
- Αυτά αλλάζουν τον Απρίλιο του 2023 στη Γερμανία…
- Πάσχα 2023 Γερμανία: Τι γιορτάζεται – ποιες ημέρες είναι αργίες;
- Πώς να γιορτάσετε το Πάσχα 2023 στη Γερμανία
- Γνωρίζετε την πιο ακριβή δημόσια τουαλέτα της Γερμανίας;
- Το εισιτήριο των 49 ευρώ τίθεται σε κυκλοφορία σε όλη τη Γερμανία
- Ταξίδι στη Γερμανία το Πάσχα 2023 – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!
- Η Edeka βγάζει το αλάτι από το ψωμί και βάζει νέο συστατικό
- Η οδοντιατρική περίθαλψη στη Γερμανία
- Ρεκόρ βάρους: Αυτό είναι το μεγαλύτερο αυγό της Γερμανίας
- Γερμανία: To IG Metall διεκδικεί την εβδομάδα 4 ημερών εργασίας
- Καιρός: Θα χιονίσει το Πάσχα στη Γερμανία;