Γερμανία: «Πού είναι ο Όλαφ Σολτς;»
«Πού είναι ο Όλαφ;» Η φράση αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Γερμανία, χαρακτηριστικό των αμφιβολιών σχετικά με τον νέο καγκελάριο, η στάση του οποίου σε πολλά θέματα, από την ουκρανική κρίση ως την πανδημία covid-19, θεωρείται υπερβολικά διακριτική.
Η περίοδος χάριτος για τον διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ, ο οποίος ανέλαβε την καγκελαρία στις 8 Δεκεμβρίου αφού το κόμμα του, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές, τελείωσε έπειτα από μόλις δύο μήνες.
Πλέον οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU- CSU) εμφανίζονται να συγκεντρώνουν ποσοστό 25% με 27%, ξεπερνώντας το SPD (24%), παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στην εξουσία επί 16 χρόνια και πλέον έχουν περάσει στην αντιπολίτευση.
Ο ίδιος ο Σολτς, τη μεθοδική εκστρατεία του οποίου ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου χαιρέτισαν όλα τα κόμματα, βλέπει την εικόνα του να επιδεινώνεται.
Δημοσκόπηση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF έδειξε ότι η δημοτικότητά του έχει μειωθεί και βρίσκεται πίσω από την Άνγκελα Μέρκελ η οποία πλέον έχει αποσυρθεί από την πολιτική, αλλά και από τον νέο υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.
Διστακτικότητα
Ο Σολτς, που δεν είναι ιδιαίτερα χαρισματικός και εδώ και καιρό τον χαρακτηρίζουν «ρομπότ» για τον μονότονο ρυθμό των ομιλιών του, φαίνεται να πληρώνει την υπερβολική του διακριτικότητα απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, όπως και τις αστοχίες στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19, αλλά και τη διστακτικότητα του Βερολίνου στην ουκρανική κρίση.
Η Μέρκελ δεν είχε λάμψει ποτέ στις τηλεοπτικές της εμφανίσεις, ούτε ήταν γνωστή για τις μεγάλες ομιλίες της, αλλά ο Σολτς «φαίνεται να θέλει να την ξεπεράσει στην τέχνη της εξαφάνισης», σχολιάζει το περιοδικό Der Spiegel, χαρακτηρίζοντας τον Γερμανό καγκελάριο έναν άνθρωπο που «σχεδόν δεν φαίνεται, δεν ακούγεται».
Το hashtag #wo ist Olaf Scholz? (Πού είναι ο Όλαφ Σολτς) είναι viral στο Twitter.
«Ο τρόπος με τον οποίο ο καγκελάριος μιλά και επικοινωνεί μοιάζει να μην είναι προσαρμοσμένος στα σημερινά δεδομένα: τον ακούμε και τον βλέπουμε λίγο και όταν μιλά, συχνά το κάνει με αινίγματα και όχι με ξεκάθαρο και άμεσο τρόπο όπως το απαιτεί ο σύγχρονος κόσμος των μέσων», σχολιάζει η Ούρσουλα Μουνχ διευθύντρια της ακαδημίας Πολιτικών Επιστημών του Τούτζινγκ.
Αν και συστηματικά ευχαριστεί τους δημοσιογράφους που του θέτουν ερωτήσεις στη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου, ο Σολτς συχνά απαντά, σκοπίμως, χωρίς σαφήνεια.
Αυτή η αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με τη Μουνχ, μπορεί να εκληφθεί ως «μια ένδειξη επαγγελματισμού και σοβαρότητας» σε ένα μιντιακό περιβάλλον «όπου όλοι μιλούν και σχολιάζουν τα πάντα».
Όμως όταν δεν ακολουθούν αποτελέσματα ή όταν αυτά έρχονται πολύ αργά, αμαυρώνεται όλη η εικόνα του ικανού άνδρα που αναλαμβάνει δράση, την οποία ο Σολτς προώθησε με προσοχή στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατεία.
«Το στυλ ‘μπορείτε να βασίζεστε πάνω μου, έχω πείρα και ξέρω τι πρέπει να κάνω’ δεν αρκεί σε μια πανδημία και σε μια διεθνή κρίση», εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Χάγιο Φούνκε.
Ειρωνεία
Με το 75,8% των Γερμανών να έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19 ως τα τέλη Ιανουαρίου, η κυβέρνηση Σολτς απέτυχε στον στόχο της το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 80%.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, τον οποίο στηρίζει ο Γερμανός καγκελάριος και ο οποίος αναμενόταν να εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, δεν έχει ακόμη ψηφιστεί και πλέον το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του να μοιάζει πλέον αβέβαιο.
Ωστόσο η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται, με περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά σε μια Γερμανία που πλήττεται από έλλειψη μοριακών τεστ.
Άλλη μια αποτυχία αφορά την ουκρανική κρίση και την επιείκεια με την οποία αντιμετωπίζει το Βερολίνο τη Μόσχα.
Κι εκεί ο Σολτς λάμπει διά της απουσίας του, την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε πολλές συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετέβη στο Κίεβο.
Ο Γερμανός καγκελάριος έχει αλλάξει στάση και στο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Αφού αρχικά δήλωσε ότι θα εξαιρεθεί σε περίπτωση επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, ο Σολτς τελικά υπέκυψε στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις να συμπεριληφθεί ο Nord Stream στον κατάλογο των ενδεχόμενων νέων μέτρων εναντίον της Ρωσίας.
Εξάλλου η Γερμανία αρνείται να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία και εμπόδισε την Εσθονία να δώσει στο Κίεβο παλιό, γερμανικό εξοπλισμό.
Η ανακοίνωση του Βερολίνου ότι θα στείλει 5.000 κράνη «ήταν καταστροφική από επικοινωνιακή άποψη», σχολιάζει η Μουνχ, καθώς προκάλεσε μόνο ειρωνικά σχόλια.
Και οι φιλορωσικές θέσεις Σοσιαλδημοκρατών, όπως ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Στρέντερ, επιδεινώνουν την κατάσταση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Τι αλλάζει για το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία το 2022
- Αλλαγές για γονείς και οικογένειες το 2022 στη Γερμανία
- Κανονισμός 5D σε γερμανικά σουπερμάρκετ: Τι αλλάζει το 2022;
- Ποια πρόστιμα επιβάλλονται στη Γερμανία για λάθος ελαστικά;
- Πότε μπορώ να εμβολιαστώ αν έχω νοσήσει στη Γερμανία;
- Συμπατριώτης μας σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Βάδη-Βυρτεμβέργη
- Φεβρουάριος 2022: Νέοι κανονισμοί και νόμοι στη Γερμανία
- Η γερμανική κυβέρνηση θα εισαγάγει επίδομα θέρμανσης
- Η Γερμανία σκέφτεται να στείλει τους ανεμβολίαστους σε ψυχολόγο
- Φεβρουάριος 2022: Νέοι κανονισμοί και νόμοι στη Γερμανία
- Η STIKO ετοιμάζει σύσταση για 4ο εμβολιασμό στη Γερμανία