Γερμανία: Πως να ζητήσετε επιστροφή τραπεζικών τελών (2021)
Σε απόφαση σχετικά με την επιστροφή τραπεζικών τελών, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αποφάσισε σαφώς προς το συμφέρον των πελατών. Αλλά αν θέλετε τα χρήματά σας πίσω, πρέπει να δράσετε.
Επιστροφή τραπεζικών τελών – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου σχετικά με τα τραπεζικά τέλη είναι πλέον διαθέσιμη και σαφής. Μπορείτε να ανακτήσετε τις αυξημένες χρεώσεις της τραπέζης σας αναδρομικά από το 2018 – το μόνο που έχετε να κάνετε τώρα είναι να δράσετε.
Τι κάνουν οι τράπεζες αυτή τη στιγμή
Η δράση σας τώρα είναι σημαντική. Οι τράπεζες έχουν ήδη καταλάβει ότι η απόφαση καθιστά αναποτελεσματικές τις προηγούμενες ρήτρες σχετικά με τους μεταβαλλόμενους όρους και προϋποθέσεις (BGH-XI-ZR-26-20).
Συνειδητοποιούν επίσης ότι οι πελάτες τους έχουν πλέον το δικαίωμα να ζητήσουν πίσω παρελθοντικές χρεώσεις. Υπολογίζουν ήδη πυρετωδώς τι θα τους κοστίσει όλο αυτό.
Μεγάλες διαδικτυακές τράπεζες, όπως η ING, άλλαξαν τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις για νέους πελάτες το Μάιο – και κατάργησαν την επικριθείσα ρήτρα.
Η Sparkasse Köln-Bonn αντέδρασε αμέσως μετά την απόφαση, όπως και η μητρική της Postbank Deutsche Bank. Όταν ρωτήθηκε, η ING είπε ότι την αλλαγή την είχε προτείνει και η Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικών Τραπεζών.
Τι δεν κάνουν οι τράπεζες
Πολλές τράπεζες ελπίζουν να διατηρήσουν τα χρήματα που έχουν συλλεγεί εσφαλμένα. Περιμένοντας. Επειδή στο παρελθόν, οι πελάτες συχνά δεν διεκδικούσαν τις αξιώσεις τους μετά από αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου. Αυτή η στρατηγική των τραπεζών έχει πετύχει αρκετές φορές.
Ακόμη και με τη μεγαλύτερη εκστρατεία ανάκτησης μέχρι σήμερα, όταν μετά από δύο αποφάσεις BGH το 2014 (αποφάσεις BGH (XI-zr-348-13 + XI-zr-17-14) εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες υπέβαλαν αξιώσεις για εσφαλμένα τέλη επεξεργασίας δανείου, η στρατηγική λειτούργησε: Οι τράπεζες έπρεπε να επιστρέψουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά μόνο η Deutsche Bank διέθεσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια εκείνη την εποχή.
Η λογική των τραπεζών
Οι τράπεζες ελπίζουν να ξεχαστούν. Εφόσον πρόκειται για μικρά ποσά, δηλαδή λιγότερα από χίλια ευρώ, πολύ λίγοι πελάτες τείνουν τελικά στο να αναλάβουν νομική δράση εναντίον μιας τράπεζας.
Μια τρέχουσα μελέτη της Roland Rechtsschutz έδειξε ότι η μέση ζημιά είναι πάνω από 1.800 ευρώ προτού οι πελάτες απευθυνθούν σε κάποιον δικηγόρο.
Έτσι, οι τράπεζες περιμένουν πρώτα να δουν αν οι πελάτες τους διεκδικήσουν κάτι πίσω. Εάν το κάνουν αυτό, πολλές τράπεζες εκτιμούν αρχικά ότι η ζημιά στον πελάτη είναι μικρή. Και μόνο όταν ασκηθεί πραγματική πίεση από τον δικηγόρο, επιστρέφονται τα εν λόγω ποσά.
Η στρατηγική σας για επιτυχία
Ως πελάτης, δεν πρέπει να ξεγελιέστε. Μπορείτε να αμφισβητήσετε τυχόν αυξήσεις τιμών από την στιγμή της επιλογής του μοντέλου λογαριασμού σας. Ή από τότε που ανοίξατε έναν λογαριασμό στην τράπεζά σας. Ακόμα κι αν αυτό ήταν πριν από δεκαετίες. Στη συνέχεια, μπορείτε να διεκδικήσετε αναδρομικά τα υπερπληρωμένα τέλη για έως και τρία ημερολογιακά έτη.
Προσθέστε τα τέσσερα ευρώ το μήνα που η τράπεζα, για παράδειγμα, έχει υπερχρεώσει από τον λογαριασμό σας εδώ και χρόνια. Τέσσερα ευρώ επί 42 μήνες από την 1η Ιανουαρίου 2018 κάνει 168 ευρώ. Ίσως ο σύντροφός σας να έχει και αυτός λογαριασμό στην ίδια τράπεζα – τότε το σύνολο θα ήταν 336 ευρώ.
Στη συνέχεια, γράψτε στην τράπεζα ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει επίσης να μεταφέρει τους οφειλόμενους τόκους για το ποσό που προκύπτει.
Διατυπώστε την επιστολή σας ευγενικά, ορίστε μια προθεσμία έως τα τέλη Ιουνίου και στείλτε την με τον κλασικό τρόπο ως συστημένη επιστολή με απόδειξη παραλαβής.
Και αναφέρετε τον αριθμό πρωτοκόλλου της απόφασης BGH (XI-ZR-26-20) και επισυνάψτε επίσης έναν σύνδεσμο της απόφασης.
Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, έχετε τη δυνατότητα να γράψετε στον Διαμεσολαβητή της αντίστοιχης τράπεζας ότι υπάρχει πρόβλημα με την εκτέλεση της απόφασης.
Μετά τις αποφάσεις σχετικά με τα τέλη επεξεργασίας δανείων, 120.000 πελάτες παραπονέθηκαν στους διαμεσολαβητές των ιδιωτικών τραπεζών και έλαβαν πάνω από το 90% των χρημάτων τους.
Πηγή: Spiegel.de
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.