Γερμανία: Πώς μοιάζει η φτώχεια σε μια πλούσια χώρα;
Εν μέσω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, ιδίως για τα τρόφιμα και την ενέργεια, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Γερμανία διευρύνεται.
Οι σταδιακές αυξήσεις στα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας θα συμβάλουν ελάχιστα στην ανακούφιση του προβλήματος, προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες.
Αν και η Γερμανία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, τα σημάδια της αυξανόμενης φτώχειας γίνονται όλο και πιο ορατά σε ολόκληρη τη χώρα.
Άστεγοι που κοιμούνται στο ύπαιθρο, μητέρες που παραιτούνται από τα γεύματα προκειμένου να ταΐσουν τα παιδιά τους και συνταξιούχοι που αναζητούν πεταμένα μπουκάλια για να τα ανταλλάξουν με το παράβολο.
Σύμφωνα με την Paritätische Wohlfahrtsverband, τη γερμανική οργάνωση-ομπρέλα των οργανισμών πρόνοιας, 13,8 εκατομμύρια Γερμανοί είτε ζουν σε συνθήκες φτώχειας είτε κινδυνεύουν να διολισθήσουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει επίσης τις ανησυχίες της για το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Ο πληθωρισμός πλήττει τους φτωχούς της Γερμανίας
Ο όρος φτώχεια σε αυτό το πλαίσιο δεν σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα ή να παγώσουν μέχρι θανάτου. Αντίθετα, αναφέρεται στη σχετική φτώχεια, η οποία μετράται με βάση τις μέσες συνθήκες διαβίωσης της εκάστοτε κοινωνίας.
Το 2021, η Γερμανία κατατάσσεται στην 20ή θέση των πλουσιότερων χωρών στον κόσμο, μετρούμενη με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι αν αθροίσετε την αξία όλων των αγαθών και εμπορευμάτων που παράγονται σε μια χώρα και διαιρέσετε το ποσό με τον αριθμό των κατοίκων, προκύπτει ότι στη Γερμανία κατά μέσο όρο 50.700 δολάρια (52.200 ευρώ) ανά άτομο ετησίως.
Συγκριτικά, ο αριθμός αυτός είναι 136.700 δολάρια στο Λουξεμβούργο, την πλουσιότερη χώρα του κόσμου, και 270 δολάρια στη φτωχότερη, το Μπουρούντι.
Φτώχεια – ζήτημα ορισμού στη Γερμανία
Στην Ευρώπη, αν και σχετικά λίγοι άνθρωποι ζουν σε απόλυτη φτώχεια, εκατομμύρια πλήττονται από τη φτώχεια σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.
Αυτό σημαίνει ότι ζουν με σοβαρούς υλικούς περιορισμούς και μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνο περιορίζοντας τον τρόπο ζωής τους με τρόπο που η πλειοψηφία του πληθυσμού θεωρεί δεδομένο.
Στην ΕΕ, ένα άτομο θεωρείται ότι διατρέχει κίνδυνο φτώχειας ή ότι είναι φτωχό αν το εισόδημά του είναι μικρότερο από το 60% του μέσου όρου της αντίστοιχης χώρας. Εάν είναι λιγότερο από 50%, θεωρείται ακραία φτώχεια.
Για τη Γερμανία, αυτό σημαίνει ότι οι άγαμοι άνθρωποι που έχουν καθαρό εισόδημα λιγότερο από 1.148 ευρώ το μήνα θεωρούνται κάτω από το όριο της φτώχειας. Για τους μονογονείς με ένα παιδί, το ποσό αυτό είναι 1.492 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με δύο γονείς και δύο παιδιά, 2.410 ευρώ.
Το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας στη Γερμανία συμβάλλει ελάχιστα στην οικονομική ανάταση
Η Γερμανία θεωρεί ότι διαθέτει ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Όποιος δεν μπορεί να βρει δουλειά ή δεν είναι σε θέση να εργαστεί, λαμβάνει βασική κοινωνική ασφάλιση – ένα σύστημα που είναι ακόμη γνωστό στην καθομιλουμένη ως Hartz IV.
Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την κάλυψη βασικών δαπανών διαβίωσης, όπως το ενοίκιο, η θέρμανση και το νερό, καθώς και για την ασφάλιση υγείας.
Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, τα άτομα και οι μονογονεϊκές οικογένειες διαθέτουν μόνο 449 ευρώ το μήνα για τρόφιμα, ρουχισμό, οικιακά είδη, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και λογαριασμούς όπως το διαδίκτυο, το τηλέφωνο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Για κάθε παιδί, ένας γονέας ή ένα ζευγάρι λαμβάνει μεταξύ 285 και 376 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία.
Το Hartz IV και άλλα προγράμματα δημόσιας πρόνοιας έχουν επανειλημμένα επικριθεί στη Γερμανία ότι καλύπτουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα.
Σε απάντηση σε αυτό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρότεινε την αύξηση του κανονικού ποσοστού σε 503 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από το 2023, και την αλλαγή της ονομασίας σε Bürgergeld, ή “χρήματα των πολιτών”.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κοινωνικό επιστήμονα και ερευνητή της φτώχειας Christoph Butterwege, ακόμη και αυτό δεν θα είναι καθόλου αρκετό.
Ο Butterwege δήλωσε στη DW ότι τουλάχιστον 650 ευρώ είναι απαραίτητα για να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν “με αξιοπρέπεια” και, για παράδειγμα, να τρώνε υγιεινά τρόφιμα για κάθε γεύμα.
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, μόνο 5 ευρώ ανά άτομο την ημέρα προορίζονται για τρόφιμα, αφήνοντας τα φτωχότερα νοικοκυριά να αγοράζουν είτε λιγότερα τρόφιμα είτε τρόφιμα κατώτερης ποιότητας.
Συνταξιούχοι που αγωνίζονται στη Γερμανία
Καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στα ύψη στη Γερμανία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν σε αδυναμία να τα βγάλουν πέρα χωρίς βοήθεια.
Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για πολλούς να αντέξουν οικονομικά το ψωμί, το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι πάνω από 12% πιο ακριβά από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο.
Το 2020, περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση των “τραπεζών” τροφίμων. Ο αριθμός αυτός πλησιάζει πλέον τα 2 εκατομμύρια.
Η φτώχεια αυξάνεται επίσης μεταξύ των ηλικιωμένων. Ακόμη και μετά από δεκαετίες εργασίας, η μηνιαία σύνταξη συχνά δεν επαρκεί για να καλύψει όλα τα έξοδα.
Ειδικά οι γυναίκες αισθάνονται την πίεση, καθώς είναι πιο πιθανό να έχουν εργαστεί με μερική απασχόληση και να αμείβονται λιγότερο. Σύμφωνα με νέα μελέτη του Ιδρύματος Bertelsmann, η φτώχεια λόγω γήρατος αναμένεται να επηρεάσει το 20% των Γερμανών μέχρι το 2036.
Τα άτομα με συνταξιοδοτικές πληρωμές κάτω από ένα ορισμένο όριο έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν κρατική βοήθεια. Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν να το κάνουν από απροθυμία να θεωρηθούν άποροι.
Μελέτες δείχνουν ότι τα δύο τρίτα όσων δικαιούνται να ζητήσουν επιδόματα ντρέπονται να το κάνουν.
Οι ηλικιωμένοι συχνά προτιμούν να προσπαθούν να εργαστούν περισσότερο ή να συλλέγουν κονσέρβες και μπουκάλια με επιστρεπτέο παράβολο από τους κάδους απορριμμάτων, προκειμένου να βάλουν μερικά ευρώ παραπάνω στο πορτοφόλι τους.
Οι εργαζόμενοι φτωχοί στη Γερμανία
Στη Γερμανία, ο αριθμός των ανθρώπων που δεν μπορούν να ζήσουν με το εισόδημά τους παρά το γεγονός ότι έχουν εργασία πλήρους απασχόλησης αυξάνεται επίσης – ακόμη και με την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Με 12 ευρώ την ώρα, ένας άγαμος χωρίς παιδιά που εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα θα είχε καθαρό εισόδημα περίπου 1.480 ευρώ τον μήνα.
Παρόλο που αυτό είναι ονομαστικά πάνω από το όριο της φτώχειας, το πλεόνασμα έχει φαγωθεί από τον πληθωρισμό.
Φτωχοί φοιτητές στη Γερμανία
Οι φοιτητές επηρεάζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση, ιδίως οι δικαιούχοι ομοσπονδιακής χρηματοδότησης.
Αυτοί οι φοιτητές λαμβάνουν το πολύ 934 ευρώ το μήνα, τα οποία περιλαμβάνουν χρήματα για τη στέγαση και την ασφάλιση υγείας.
Το ποσό αυτό τοποθετεί τους φοιτητές πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 200 δισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνει τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας.
Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι καθόλου αρκετό για να απορροφήσει όλο το πρόσθετο κόστος και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός.
Η ζωή στη Γερμανία θα παραμείνει ακριβή για το ορατό μέλλον, και αυτό θα το νιώσουν κυρίως όσοι δεν έχουν οικονομικά αποθέματα και λίγες αποταμιεύσεις.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;
- Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό
- Τι πρέπει να κάνω εάν κολλήσω Covid στη Γερμανία;
- Οι σκαντζόχοιροι στη Γερμανία χρειάζονται τη βοήθειά σας
- Covid-Mask: Ποια γερμανικά κρατίδια σχεδιάζουν επαναφορά;