Η Γερμανία πληρώνει τα περισσότερα στην ΕΕ: Βγαίνουν χαμένοι οι Γερμανοί;
Η Γερμανία πληρώνει περισσότερα χρήματα στα ταμεία της ΕΕ από όσα λαμβάνει από αυτά. Σημαίνει όμως αυτός ο υπολογισμός ότι οι Γερμανοί θα ήταν καλύτερα χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η ΕΕ χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της κυρίως μέσω των εισφορών των κρατών μελών – και η Γερμανία δίνει τα περισσότερα.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης και οι συνεισφορές συνδέονται με την οικονομική ισχύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW), η Γερμανία θα καταβάλει συνολικά 19,7 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα στον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2022 από όσα εισπράττει – σχεδόν διπλάσια από τον δεύτερο μεγαλύτερο καθαρό συνεισφέροντα, τη Γαλλία – και αν εξετάσουμε το κατά κεφαλήν ποσό, η Γερμανία είναι μακράν ο πληρωτής της ΕΕ.
Η Πολωνία και η Ρουμανία είναι οι νικητές αυτού του υπολογισμού: σε απόλυτους αριθμούς, λαμβάνουν τα περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η Ανατολική Γερμανία επωφελείται από το Ταμείο Συνοχής
Τα δύο μεγαλύτερα κομμάτια του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής γεωργίας και το λεγόμενο Ταμείο Συνοχής.
Μόνο αυτά τα δύο στοιχεία κόστους αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα των δαπανών της ΕΕ, ενώ η πλειονότητα των γεωργικών επιδοτήσεων πηγαίνει στους γεωργούς με τη μορφή άμεσων ενισχύσεων.
Το ποσό βασίζεται στο μέγεθος της εκμετάλλευσης και δεν συνδέεται σχεδόν καθόλου με προϋποθέσεις.
Οι μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες συχνά βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τον μέσο όρο, λαμβάνουν περισσότερα.
Πέρυσι, οι Γερμανοί αγρότες έλαβαν κατά μέσο όρο 156 ευρώ ανά εκτάριο.
Το Ταμείο Συνοχής χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση έργων σε διαρθρωτικά αδύναμες περιφέρειες της ΕΕ – για παράδειγμα, γέφυρες, υπόγειους σιδηροδρόμους ή αεροδρόμια.
Αυτό αποσκοπεί στην ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας και στη δημιουργία πιο ισότιμων όρων ανταγωνισμού εντός της ΕΕ.
Οι διαρθρωτικά ασθενέστερες περιφέρειες της Γερμανίας, για παράδειγμα στα ανατολικά γερμανικά κρατίδια, επωφελούνται επίσης από τη χρηματοδότηση της ΕΕ.
Δύσκολα μετρήσιμα οφέλη
Το γεγονός ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί επίσης γερμανικά έργα δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί τις συνδρομές της ως μέλος για να πληρώσει περισσότερα έργα σε άλλες χώρες της ΕΕ παρά στη χώρα της.
Ωστόσο, το να μιλάμε για έναν απλό υπολογισμό των ζημιών δεν θα ήταν αρκετό να σκεφτούμε μακριά, λέει η Samina Sultan από το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο.
Η ίδια διεξάγει έρευνες για την ευρωπαϊκή και δημοσιονομική πολιτική και είναι βέβαιη ότι η Γερμανία θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς την ΕΕ: «Η ΕΕ δεν είναι σίγουρα μια χαμένη πρόταση για τη Γερμανία. Δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τα οφέλη της ΕΕ καθαρά με τον συμψηφισμό των εσόδων και των δαπανών”.
Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που δύσκολα μπορούν να ποσοτικοποιηθούν, λέει η Sultan.
Πάνω απ’ όλα, όμως, η Γερμανία είναι ένας σημαντικός δικαιούχος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
Το 2022, η Γερμανία προμήθευσε περίπου το ήμισυ των εξαγωγών της σε χώρες εταίρους της ΕΕ.
Η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά είναι η μεγαλύτερη κοινή αγορά στον κόσμο και, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η ΕΕ αποτελεί «ατμομηχανή ευημερίας» για τη Γερμανία.
Το γεγονός ότι η Γερμανία είναι μέλος της ενιαίας αγοράς κάνει τη χώρα κατά περίπου 68 δισεκατομμύρια ευρώ πλουσιότερη κάθε χρόνο – πράγμα που σημαίνει ότι, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η ΕΕ αυξάνει το κατά κεφαλήν εισόδημά μας κατά περίπου 1.000 ευρώ ετησίως.
Αρνητικό παράδειγμα του Brexit
Η Σαμίνα Σουλτάν από το IW χρησιμοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως το μοναδικό παράδειγμα μέχρι στιγμής για να δείξει σε τι μπορεί να οδηγήσει η αποχώρηση από την ΕΕ: Σύμφωνα με την εκτίμησή της, το Brexit το 2020 έδειξε σαφώς ότι οι καθαροί συνεισφέροντες δεν είναι απαραίτητα οι χαμένοι της ΕΕ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε καταβάλει τα περισσότερα χρήματα στα ταμεία της ΕΕ μετά τη Γερμανία.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, λέει η Sultan, οι μελέτες έχουν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit: «Μετά από λίγα μόλις χρόνια, βλέπουμε μια πτώση της οικονομικής παραγωγής κατά περίπου έξι τοις εκατό. Και μακροπρόθεσμα, μιλάω για δέκα έως 15 χρόνια, μιλάμε για πτώση της τάξης του δέκα τοις εκατό. Αυτό θα σήμαινε περίπου 400 έως 500 δισεκατομμύρια ευρώ».
Αν η Γερμανία αποχωρούσε από την ΕΕ, οι επιπτώσεις θα ήταν ακόμη πιο έντονες από ό,τι για το Ηνωμένο Βασίλειο, εξηγεί η Σουλτάν.
“Εάν η Γερμανία αποχωρούσε από την ΕΕ, εκτιμάται ότι θα χάνονταν εδώ περίπου 2,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οι απώλειες εδώ θα ήταν πολύ μεγαλύτερες».
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν η Γερμανία αρχικά πληρώνει περισσότερα χρήματα στα ταμεία της ΕΕ από όσα παίρνει – η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα οικονομικό πλεονέκτημα για τη γερμανική οικονομία.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- 7 φανταστικοί προορισμοί για να επισκεφθείτε στη Γερμανία
- Ποια είναι η αξία του μισθού σας σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης;
- Σας βοηθάει το παιδί σας στην εργασία; Δείτε τι ορίζει ο νόμος για να μην κατηγορηθείτε
- Η Γερμανία και νόμοι της: Τι επιτρέπεται στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου;
- 2ος στην Ευρώπη: Πού βρίσκεται ο μακρύτερος αυτοκινητόδρομος της Γερμανίας;
- Μετεωρολόγος φοβάται: Έρχονται έντονες καταιγίδες και ανεμοστρόβιλοι στη Γερμανία
- Μεγάλη έρευνα: Πρακτικά ή ενοχλητικά; 5 χρόνια ηλεκτρικά πατίνια στη Γερμανία