Μετά την μεγάλη πλημμύρα, 15 δισεκατομμύρια διατέθηκαν για την ανοικοδόμηση της κοιλάδας Ahr, αλλά μόνο ένα μέρος τους έχει “φθάσει” μέχρι στιγμής. Ωστόσο, σε πολλά σημεία κατά μήκος της Ahr έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα. Ποιος είναι ο λόγος για αυτό;
Αν θέλετε να μάθετε πώς εξελίσσεται η ανοικοδόμηση στην κοιλάδα Ahr μετά την καταστροφική πλημμύρα πριν από ενάμιση χρόνο, δεν χρειάζεται να ψάξετε.
Πολλά σπίτια κατά μήκος της Ahr είναι ακόμη ακατοίκητα, με σανίδες ή υπό κατασκευή. Μερικές φορές ακόμη και πασαλειμμένα με λάσπη από τις πλημμύρες.
Για παράδειγμα, τα σπίτια της Rita Nelles. Η 74χρονη είναι ιδιοκτήτρια δύο σπιτιών στο χωριό Dernau, όχι μακριά από τον Ahr.
Τα πάντα πλημμύρισαν, αφήνοντας το ζευγάρι προσωρινά άστεγο. Τώρα μένουν λίγους δρόμους πιο πέρα και έχουν μόνο ό,τι τους δωρίστηκε.
Δεν έχουν τη δύναμη να ξαναχτίσουν απλώς τα πάντα, λέει η Nelles στο Report Mainz: “Ο σύζυγός μου και εγώ δεν κοιμόμαστε όλη τη νύχτα. Είναι 82 ετών.
Ήμασταν και οι δύο άρρωστοι και αυτό είναι πάρα πολύ για τον γιο μου. Τώρα ζουν με μια μικρή σύνταξη. Τα κατεστραμμένα σπίτια προορίζονταν για προμήθειες γήρατος.
Δεν ήταν ασφαλισμένα – και η πρώτη δόση από το κρατικό ταμείο ανοικοδόμησης είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση, λέει η Nelles.
Τώρα πρέπει να υποβάλλουν τιμολόγια εργατών για κάθε περαιτέρω πληρωμή και να πληρώνουν τα πάντα προκαταβολικά. Χρήματα που το ζευγάρι δεν είχε πλέον.
9.000 σπίτια καταστράφηκαν
Πολλοί άνθρωποι στην κοιλάδα Ahr αισθάνονται το ίδιο με το ζεύγος Nelles. 9.000 σπίτια, πολλοί δρόμοι και γέφυρες καταστράφηκαν από την πλημμύρα.
Πολλά από αυτά δεν έχουν ακόμη ανοικοδομηθεί. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει διαθέσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρηνανία-Παλατινάτο.
Πολλοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, υποσχέθηκαν γρήγορη και μη γραφειοκρατική βοήθεια μετά την πλημμύρα.
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ διαβεβαίωσε: “Δεν θα σας ξεχάσουμε”. Και η πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Malu Dreyer, μίλησε επίσης για “γρήγορη και κατάλληλη βοήθεια.”
Ωστόσο, ακόμη και ενάμιση καλό χρόνο μετά την καταστροφή, έχει εκταμιευθεί μόνο το 5% περίπου του ταμείου.
Απαντώντας σε ερώτηση του περιοδικού Report Mainz, η κυβέρνηση της Ρηνανίας-Παλατινάτου δήλωσε ότι το 90 τοις εκατό των αιτήσεων που είχαν ληφθεί είχαν εγκριθεί.
Αλλά τότε γιατί πληρώνονται τόσο λίγα χρήματα; Γιατί τόσοι πολλοί δρόμοι και γέφυρες δεν έχουν ακόμη ανακατασκευαστεί;
Απελπισία λόγω γραφειοκρατίας
Ο Udo Adriany, τοπικός δήμαρχος του Müsch, γνωρίζει την απάντηση. Πριν από την πλημμύρα είχε ακόμη ένα διαχειρίσιμο τιμητικό αξίωμα, τώρα όμως είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης.
Εκτός από την εργασία του ως αυτοαπασχολούμενος πολιτικός μηχανικός, διαχειρίζεται τώρα ζημιές ύψους δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ, λέει.
Έχει ήδη υποβάλει δεκάδες αιτήσεις, για παιδικές χαρές, γέφυρες, ακόμη και στέγαστρα λεωφορείων.
Αλλά η γραφειοκρατία και η διοίκηση τον κάνουν να απελπίζεται, μας λέει ο Adriany.
“Ο κύριος λόγος είναι απλώς ότι πρέπει να υποβάλεις ξεχωριστή αίτηση για κάθε μέτρο. Κάθε αίτηση απαιτεί επαγγελματική γνωμοδότηση από τεχνική εταιρεία με ανάλυση κόστους και πολλά σχέδια”, λέει, “για μια παιδική χαρά, για παράδειγμα, που υπήρχε ήδη πριν.
Ακούμε πάντα μόνο τι δεν είναι δυνατόν: “Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό για εμάς. Θέλουμε απλώς να ξαναχτίσουμε το χωριό το συντομότερο δυνατό όπως ήταν πριν.
Οι διοικήσεις είναι υπερφορτωμένες
Όπως ο Adriany, πολλοί άλλοι αισθάνονται το ίδιο. Ο Helmut Lussi, δήμαρχος του Schuld, επικρίνει το γεγονός ότι έχουν μείνει μόνοι τους με όλα αυτά:
“Ως μικρός δήμαρχος, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Υπάρχουν τόσα πολλά νομικά ζητήματα πίσω από αυτό.
Αν απαντήσεις σε ένα από αυτά με λάθος τρόπο, θα σε έχουν στην πλάτη αργότερα και θα λένε τι βλακείες έκανες.”
Ο Jürgen Schwarzmann, δήμαρχος του Hönningen, συμφωνεί. Υπάρχουν αρκετά χρήματα, λέει: “Αλλά δεν μπορούμε να τα ξοδέψουμε. Χρειαζόμαστε μια ειδική ζώνη”.
Χρειάζονται απλοποιήσεις των διαδικασιών, διαφορετικά δεν θα πάμε πουθενά. Επιπλέον, οι διοικήσεις είναι υπερφορτωμένες όταν πρόκειται για διεκπεραίωση.
Κεντρική φωτογραφία αρχείου
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Αυτά τα χαρτονομίσματα μπορεί να αξίζουν μια μικρή περιουσία
- Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή Έλληνας επιχειρηματίας στη Γερμανία
- Αυτά αλλάζουν τον Απρίλιο του 2023 στη Γερμανία…
- Πάσχα 2023 Γερμανία: Τι γιορτάζεται – ποιες ημέρες είναι αργίες;
- Ποιες είναι οι πιο όμορφες παλιές πόλεις της Γερμανίας;
- Έρευνα: Ποια πόλη της Γερμανίας έχει την καλύτερη κουζίνα;
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Χωρίς ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές το ΣΚ
- Πώς να γιορτάσετε το Πάσχα 2023 στη Γερμανία
- Άλλο ένα σχολείο στη NRW απαγορεύει τις φόρμες γυμναστικής
- Γερμανία: Οι φορολογικές αλλαγές που τίθενται σε ισχύ τον Απρίλιο
- Γερμανία: 110χρονη πολίτης χειρουργήθηκε με επιτυχία