Γερμανία: Περισσότεροι βουλευτές με μεταναστευτικό υπόβαθρο
Όταν ο Άρμαντ Τσορν μπήκε για πρώτη φορά στην αίθουσα ολομέλειας του Μπούντεσταγκ, στο κοινοβούλιο, ένιωσε σεβασμό: “Αυτή είναι μία μεγάλη ευθύνη που έχω αναλάβει, αλλά εν γνώσει μου”.
Ο Καμερουνέζος, που ήρθε στη Γερμανία σε ηλικία 12 ετών, είναι από την περασμένη Κυριακή εκλεγμένο μέλος της γερμανικής Βουλής από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
“Χθες είχαμε την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας”, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στην DW.
“Η διαφορετικότητα ήταν ένα κεντρικό χαρακτηριστικό. Διαφορετικότητα όσον αφορά την καταγωγή, αλλά και ως προς το φύλο, τις διαφορετικές βιογραφίες και τα επαγγέλματα. Ήταν ένα πολύ ωραίο θέαμα να βλέπει κανείς”.
Ο Τσορν όμως δεν είναι ο μόνος με μεταναστευτικό υπόβαθρο στο γερμανικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με το μεταναστευτικό υπόβαθρο βουλευτών στη Γερμανία, τουλάχιστον 83 από τους νεοεκλεχθέντες βουλευτές έχουν ιστορικό μετανάστευσης, είτε οι ίδιοι είτε τουλάχιστον ένας από τους γονείς τους.
“Παρατηρούμε μία θετική εξέλιξη όσον αφορά τη διαφορετικότητα στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση”, επισημαίνει στην DW η Ντενίζ Νεργκίζ, διευθύντρια της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης.
“Αυτό που όμως είναι ακόμη πιο θετικό είναι το γεγονός ότι αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η διαφορετικότητα μέσα στις ίδιες τις ομάδες. Για παράδειγμα βλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμη περισσότεροι αφρογερμανοί και αφρογερμανίδες πολιτικοί. Και επίσης περισσότεροι πολιτικοί με τουρκικές ρίζες”.
Τα αριστερά κόμματα στηρίζουν τη διαφορετικότητα
Στην πραγματικότητα, το 11,3 % των βουλευτών σήμερα έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο – μία σημαντική αύξηση σε σχέση με το 8,2 % της προηγούμενης γερμανικής βουλής.
Και σύμφωνα με την έρευνα, το κόμμα “Η Αριστερά” έχει το μεγαλύτερο ποσοστό βουλευτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, το οποίο ανέρχεται σε 28,2 %. Η κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανικών κομμάτων αντίθετα βρίσκεται τελευταία, με μόλις 4,6 %.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, στους οποίους ανήκει ο Αρμάντ Τσορν βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε αυτόν τον κατάλογο: το 17 % των υποψήφιων βουλευτών έχουν επίσης ιστορικό μετανάστευσης – κάτι που για τον Τσορν δεν προκαλεί έκπληξη: “Πιστεύω όντως ότι υπάρχει θέληση. Όλα τα κόμματα πρέπει να προχωρήσουν. Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο που θα έπρεπε, αλλά θεωρώ πως όλα τα κόμματα το έχουν πλέον αντιληφθεί”, λέει.
Περισσότερες ευκαιρίες και περισσότερη αναγνώριση
Η προεκλογική εκστρατεία του Τσορν ήταν μακρά και επίπονη. Αλλά άξιζε τον κόπο: Στην πόλη του, την Φρανκφούρτη, κατόρθωσε να κερδίσει την απευθείας εκλογή (άμεση εντολή). Ακριβώς όπως ο υποψήφιος των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ.
“Είναι ένα καλό σημάδι για τη Φρανκφούρτη και για τη Γερμανία. Ο Ομίντ Νουριπούρ ήρθε στη Γερμανία σε ηλικία 13 χρονών από το Ιράν, εγώ σε ηλικία 12 χρονών από το Καμερούν”, τονίζει ο Τσορν.
“Το ότι καταφέραμε να κερδίσουμε την απευθείας εκλογή εν έτει 2021 θεωρώ ότι πρέπει να μας κάνει πολύ περήφανους, αναλαμβάνοντας ωστόσο τα καθήκοντά μας με ταπεινότητα.
Παρόλα αυτά αυτό μας καθιστά ταυτόχρονα και πιο σίγουρουςσε σχέση με το μέλλον, γιατί δείχνει πως η κοινωνία μας είναι μία κοινωνία με ποικιλομορφία, όπου δεν έχει σημασία από που προέρχεσαι, αλλά προς τα που βαδίζεις”.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τσορν δε δίστασε να πάει και σε περιοχές, όπου το δεξιό, λαϊκιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) είναι ισχυρό.
Παρά το ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας βίωσε διστακτικότητα και σκεπτικισμό, δεν ήρθε ποτέ αντιμέτωπος με ανοιχτή ρατσιστική εχθρότητα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “με ικανοποίησε το γεγονός ότι το χρώμα του δέρματός μου δεν ήταν στο επίκεντρο. Δεν είχε σημασία το ότι είμαι μαύρος, αλλά η προσωπικότητά μου”.
Πρόεδρος Κοινοβουλίου με μεταναστευτικό υπόβαθρο;
Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει πάντα – η Ντενίζ Νεργκίζ, η οποία γράφει τη διδακτορική της διατριβή για πολιτικούς με μεταναστευτικό υπόβαθρο, θυμάται την περίπτωση του Τάρεκ Αλάοφ, ο οποίος είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του εξαιτίας μαζικών ρατσιστικών επιθέσεων.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τους πολιτικούς με μεταναστευτικό υπόβαθρο ως “εντελώς φυσιολογικούς Γερμανούς πολιτικούς με αρμοδιότητες σε διάφορους τομείς”.
Και συχνά είναι ακριβώς εκείνοι οι βουλευτές που συμβάλλουν στο να αντιμετωπιστούν διαφορετικά ζητήματα που σχετίζονται με θέματα μετανάστευσης, δίνοντάς τους την ανάλογη προσοχή.
Τώρα, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα φανεί, όπως επισημαίνει η Νεργκίζ, το κατά πόσο η νέα αυτή πορεία του γερμανικού κοινοβουλίου σε θέματα διαφορετικότητας θα συνεχιστεί σε θέματα συμμετοχής και εκπροσώπησης, με διερευνητικές συναντήσεις ή με την ανάθεση θέσεων σε άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο.
Και, τουλάχιστον το τελευταίο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα: Το αξίωμα του Προέδρου του Κοινοβουλίου, τυπικά το δεύτερο υψηλότερο στη Γερμανία, πρόκειται να αναπληρωθεί ξανά σύντομα – στις συζητήσεις βρίσκεται και το όνομα της Αϊντάν Εζογκούζ από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Λίζα Χένελ | Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου | DW
Δείτε επίσης: “Εμβολιασμός ή απόλυση” – Τι λέει η γερμανική νομοθεσία;
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.