Η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας θέλει να υποχρεώσει τα πανεπιστήμια να συνεργαστούν με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Η Ένωση Πανεπιστημίων δεν έχει αντιρρήσεις – αλλά το κόμμα των Βαυαρών Πρασίνων θεωρεί το σχέδιο νόμου αντισυνταγματικό.
Οι νέες απαιτήσεις είναι ξεκάθαρες: “Τα πανεπιστήμια πρέπει να συνεργάζονται με τα όργανα της Bundeswehr. Πρέπει να συνεργάζονται μαζί τους εάν […] αυτό είναι απαραίτητο για λόγους εθνικής ασφάλειας”.
Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης του κρατιδίου για την προώθηση της Bundeswehr στη Βαυαρία.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να αξιοποιούν τα αποτελέσματα της έρευνας
Θα πρέπει συνεπώς να υπάρχει η απαίτηση για συνεργασία: Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια πρέπει να υποστηρίζουν το στρατό, εάν το Υπουργείο Επιστημών το κρίνει απαραίτητο κατόπιν αιτήματος της Bundeswehr.
Τα ερευνητικά αποτελέσματα μπορούν επομένως να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ή των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.
Και υπάρχει άλλη μια νέα πρόταση στο σχέδιο: “Ο περιορισμός της έρευνας σε πολιτικές χρήσεις (πολιτική ρήτρα) δεν επιτρέπεται”.
Οι πολιτικές ρήτρες είναι εσωτερικές δεσμεύσεις των πανεπιστημίων να διεξάγουν έρευνα μόνο για ειρηνικούς και μη στρατιωτικούς σκοπούς.
Οι συνεργασίες με αμυντικές εταιρείες ή στρατούς, για παράδειγμα, αποκλείονται. Η κρατική κυβέρνηση θέλει τώρα να απαγορεύσει τέτοιες αυτοεπιβαλλόμενες “πολιτικές ρήτρες”.
Υπουργός Επιστημών του CSU: “Χρειαζόμαστε τα πανεπιστήμιά μας”
Σύμφωνα με τον υπουργό Επιστημών Markus Blume (CSU), κανένα βαυαρικό πανεπιστήμιο δεν έχει επί του παρόντος τέτοια ρήτρα: “Αλλά θέλουμε επίσης να το ξεκαθαρίσουμε: Αυτό πρέπει και θα παραμείνει έτσι και στο μέλλον”, δήλωσε ο Blume στο BR24.
Ο νόμος είναι ένα μήνυμα “ότι τα πανεπιστήμιά μας μπορούν επίσης να συνεργάζονται με την Bundeswehr, όπως είναι αυτονόητο”.
Σύμφωνα με τον υπουργό, όλα έχουν να κάνουν με την καινοτομία.
“Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την ασφάλειά μας και χρειαζόμαστε τα πανεπιστήμιά μας για να το κάνουν αυτό”.
Η στρατιωτική ισχύς έχει επίσης να κάνει με την τεχνολογική ισχύ: “Πολλά ζητήματα, όπως ο ενεργειακός εφοδιασμός του αύριο, είναι επίσης ζητήματα μελλοντικής ασφάλειας σήμερα”.
Η κοινοβουλευτική ομάδα στέκεται στο πλευρό του Blume: “Πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά τη στρατιωτική έρευνα”, λέει ο Wolfgang Fackler, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την αμυντική πολιτική της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU.
Όσον αφορά τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και την τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους η επιστήμη μπορεί να συμβάλει.
Οι Πράσινοι φοβούνται τον περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας
Οι Πράσινοι στο κρατικό κοινοβούλιο της Βαυαρίας έχουν παρόμοια άποψη.
Ενόψει της παγκόσμιας κατάστασης, είναι σωστό να επενδύσουμε στην αμυντική μας ετοιμότητα και να παράσχουμε μεγαλύτερη υποστήριξη στην έρευνα για την ασφάλεια και τους εξοπλισμούς, λέει η Verena Osgyan, εκπρόσωπος για την πολιτική επιστήμης και ανώτατης εκπαίδευσης.
Αλλά: “Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια που θέλουν να δώσουν στον εαυτό τους μια ρήτρα πολιτικής προστασίας, και το κάνουν βάσει προσεκτικής μελέτης, πρέπει να τους επιτραπεί να συνεχίσουν να το κάνουν”.
Η κοινοβουλευτική της ομάδα δεν πιστεύει στον εξαναγκασμό των πανεπιστημίων σε συνεργασία.
“Αυτό είναι διαμετρικά αντίθετο με την αντίληψή μας για την ακαδημαϊκή ελευθερία”, δήλωσε η βουλευτής των Πρασίνων.
Αμφισβητεί ότι ο νόμος είναι συνταγματικός σε αυτή τη μορφή. Σύμφωνα με την Osgyan, θα ήταν πολύ πιο σκόπιμο να “ευθυγραμμιστούν τα προγράμματα χρηματοδότησης με τέτοιο τρόπο ώστε η συνεργασία να είναι ευκολότερη και τα ερευνητικά αποτελέσματα να είναι ελεύθερα διαθέσιμα”.
Γερμανική Ένωση Καθηγητών και Λέκτορων Πανεπιστημίων: Οι φοιτητές δεν μπορούν να λαμβάνουν οδηγίες
Η Γερμανική Ένωση Καθηγητών Πανεπιστημίων και Λέκτορων θεωρεί ότι η σχεδιαζόμενη υποχρέωση συνεργασίας θίγει την “προστατευτική σφαίρα της ακαδημαϊκής ελευθερίας” – ωστόσο, αυτό δεν παρέχει πλήρη αυτονομία.
Άλλες θεμελιώδεις συνταγματικές αποφάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό.
“Αυτό περιλαμβάνει επίσης την αμυντική εντολή μέσω της αποτελεσματικής στρατιωτικής εθνικής άμυνας”, έγραψε ο Hubert Detmer, διευθύνων σύμβουλος της βαυαρικής κρατικής ένωσης, σε δήλωσή του στις αρχές Μαρτίου.
Επιπλέον, το σχέδιο νόμου δεν απευθύνεται στους φοιτητές με την απαίτηση συνεργασίας, αλλά στα πανεπιστήμια ως ιδρύματα.
Αυτό δημιουργεί την απαραίτητη ισορροπία: “Δεν μπορεί να εκδοθεί οδηγία με πειθαρχική ισχύ προς τον μεμονωμένο φοιτητή”, δήλωσε ο Detmer.
Το αν θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα της έρευνας εναπόκειται τελικά στον επιστήμονα.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.