Γερμανία: Ο ελληνικής καταγωγής Ρ. Λάμπρου έδωσε… πνοή στο AfD
Χαστούκι ήταν για την κυβέρνηση Σολτς τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής σε Βαυαρία και Έσση καθώς και στα δύο κρατίδια, το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ενισχύθηκε σημαντικά και μάλιστα στο ένα, με την βοήθεια του πολιτικού Ρόμπερτ Λάμπρου, ελληνικής καταγωγής.
Στην Έσση, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» βρέθηκε στη δεύτερη θέση με τον Ρόμπερτ Αθανάσιο Λάμπρου, επικεφαλής της Κ.Ο του κόμματος AfD να χαμογελάει διάπλατα στο πλευρό της συμπροέδρου, Άλις Βάιντελ.
Ο έντονος προβληματισμός για την σημαντική άνοδο του AfD στα δύο κρατίδια δεν αφορά μόνο την ανατολική Γερμανία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Focus».
Στη Βαυαρία ήταν αναμενόμενη η νίκη του ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών, Μάρκους Ζέντερ, αν και εμφανίστηκε αποδυναμωμένος, ενώ το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) απέσπασε την τρίτη θέση.
Την ίδια ώρα, στην Έσση σκαρφάλωσε στην δεύτερη θέση καθώς ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2018. Στο κρατίδιο της Έσσης, πρώτο κόμμα αναδείχθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Μπόρις Ράιν με ποσοστό 34,6% των ψήφων.
Καταγράφοντας σημαντική άνοδο άνω των πέντε μονάδων, στη δεύτερη θέση έρχεται η Εναλλακτική για τη Γερμανία με 18,4%.
«Πρόεδρος και επικεφαλής ψηφοδελτίου της AfD για την Γερμανία στην Έσση είναι ο ελληνικής καταγωγής Ρόμπερτ Αθανάσιος Λάμπρου.
Ο πατέρας του Λάμπρου είναι Έλληνας. Ήρθε στη Γερμανία για σπουδές, παντρεύτηκε Γερμανίδα και εργάστηκε στη χώρα για λίγα χρόνια.
Σήμερα είναι συνταξιούχος- καθηγητής ελληνικού Πανεπιστημίου. Η μητέρα του είναι επίσης συνταξιούχος, καθηγήτρια σχολείου.
Ο ίδιος πάντως δεν προτιμά το όνομα του παππού του, Αθανάσιος, αλλά το Ρόμπερτ, προς τιμήν του επιστήμονα Ρόμπερτ Κοχ.
Την τρίτη θέση στο κρατίδιο της Έσσης καταλαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες με μόλις 15,1% καταγράφοντας απώλειες γύρω στις 5 μονάδες.
Πρόκειται για μια ηχηρή ήττα της νυν ομοσπονδιακής υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ, η οποία χωρίς να παραιτηθεί από τον υπουργικό θώκο, έθεσε υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της Έσσης.
Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8% ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) κινούνται οριακά γύρω στο 5%.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και στα δύο κρατίδια το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους ψηφοφόρους.
Ήδη ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατώ,ν Λαρς Κλινγκμπάιλ έσπευσε να σχολιάσει ότι θα πρέπει να αλλάξει άμεσα «στιλ» και «ταχύτητα» η γερμανική κυβέρνηση υπό τον επίσης Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.
Το δεύτερο βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν Γερμανοί αναλυτές και σχολιαστές είναι ότι η άνοδος του ξενοφοβικού κόμματος AfD δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ως πρόβλημα κυρίως των ανατολικών κρατιδίων.
H ισχυροποίηση της θέσης του κόμματος στα τοπικά κοινοβούλια αποτελεί μια πραγματικότητα, η οποία δεν πρέπει να αγνοηθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή.
Εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών σε ομοσπονδιακό επίπεδο αναδεικνύουν το AfD σταθερά δεύτερο κόμμα.
Ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου , η αύξηση της δημοτικότητας του AfD λαμβάνει άλλες διαστάσεις προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Σολτς.
Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Λάμπρου
Ο Ρόμπερτ Λάμπρου γεννήθηκε το 1967 στο Μίνστερ της δυτικής Γερμανίας, όπου πήγε σχολείο και σπούδασε (διοίκηση επιχειρήσεων).
Τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησε να εργάζεται ως υπάλληλος σε επιχειρήσεις (στα τμήματα πωλήσεων και μάρκετινγκ). Με την πολιτική ωστόσο, θα άρχιζε να ασχολείται τα χρόνια της ευρωκρίσης.
Τον Μάρτιο του 2013, ο Λάμπρου βρέθηκε για πρώτη φορά σε συγκέντρωση του AfD. Η παράταξη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (Alternative für Deutschland) είχε συσταθεί μόλις έναν μήνα νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2013.
Την περίοδο εκείνη, ο Λάμπρου ήταν κομματικά «άστεγος» πλην όμως όχι και αδιάφορος. Αντιθέτως, ο ίδιος ήξερε τι ήθελε… ή μάλλον τι δεν ήθελε.
Όπως όλοι οι πρώιμοι υποστηρικτές του AfD, έτσι και εκείνος δεν ήθελε να δοθούν «γερμανικά χρήματα» για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Εάν για την Άνγκελα Μέρκελ δεν υπήρχαν τότε άλλες εναλλακτικές («alternativlos») πέρα από τη διάσωση της Ελλάδας εντός του ευρώ, για τον Λάμπρού από την άλλη πλευρά η εναλλακτική επιλογή ήταν – κυριολεκτικά και μεταφορικά– το AfD (το «Alternative» στο όνομα του οποίου είναι η απάντηση σε εκείνο το «alternativlos» της Μέρκελ) και το ζητούμενο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Κάπως έτσι λοιπόν, μέσα στον «πυρετό» της ευρωκρίσης, ο Λάμπρου –ένας ελληνικής καταγωγής πρώην ψηφοφόρος των Πρασίνων από τη δυτική Γερμανία, ο οποίος είχε μάλιστα περάσει ως κομματικό μέλος και από τις τάξεις του SPD– βρέθηκε στις τάξεις του AfD… όπου και παρέμεινε.
Μπορεί μεν η ευρωκρίση να τελείωσε, θα ακολουθούσαν δε στην πορεία και άλλες προκλήσεις που θα κρατούσαν το AfD ενωμένο και ανερχόμενο… με κυριότερη μεταξύ αυτών προφανώς την πρόκληση του μεταναστευτικού.
Για την ιστορία, το AfD πήρε μέρος για πρώτη φορά σε ομοσπονδιακές εκλογές πριν από ακριβώς δέκα χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2013, εξασφαλίζοντας τότε κάτω από 5% και… μηδενικές έδρες στην Μπούντεσταγκ.
Την ίδια χρονιά, η Εναλλακτική για τη Γερμανία πήρε μέρος για πρώτη φορά και στις κρατιδιακές εκλογές στην Εσση εξασφαλίζοντας 4% και «μηδενικές» έδρες στην τοπική βουλή.
Δέκα χρόνια μετά, το AfD έχει ξεπεράσει δημοσκοπικά το 20% σε εθνικό επίπεδο και προσεγγίζει το 17% στην Εσση.
«Το AfD είναι η μοναδική συντηρητική δύναμη σήμερα στη Γερμανία», διακηρύσσει από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Λάμπρου
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Νέοι νόμοι και αλλαγές: Τι θα αλλάξει τον Οκτώβριο στη Γερμανία;
- 8 ιαματικά λουτρά που πρέπει να επισκεφθείτε στη Γερμανία
- Γερμανία: Επιτρέπονται τα παιδιά στο μπροστινό κάθισμα;
- Brückentage 2024: Κερδίστε περισσότερη άδεια στη Γερμανία
- ΕΕ: Δωρεάν χειραποσκευές και στις γερμανικές πτήσεις;
- Ανάκληση: Θραύσματα γυαλιού σε ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας
- Γερμανία: Έφτιαξε τη δική του θέση πάρκινγκ μπροστά στο σπίτι του