Γερμανία: Νοσοκομείο απορρίπτει αιτούσα λόγω μαντίλας
Ποια ρούχα είναι κατάλληλα για ένα νοσοκομείο; Και ποια δεν είναι; Στο Herne, ένα νοσοκομείο αρνείται σε μία 14χρονη την πρακτική άσκηση.
Στο Herne (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία), η 14χρονη Beyza δεν θα πραγματοποιήσει το όνειρό της για πρακτική άσκηση στο Προτεσταντικό Νοσοκομείο Herne (EvK).
Ο λόγος: η νεαρή μουσουλμάνα φοράει μαντήλα – και μαζί με αυτήν η χριστιανική διοίκηση του νοσοκομείου δεν θέλει να βλέπει το προσωπικό στους διαδρόμους του νοσοκομείου.
Η έφηβη λέει στο WDR ότι ρωτήθηκε στη συνέντευξη για δουλειά αν θα φορούσε τη μαντίλα της κατά τη διάρκεια της πιθανής πρακτικής άσκησης.
Όταν το επιβεβαίωσε αυτό, ένα μέλος του προσωπικού της ξεκαθάρισε ότι το νοσοκομείο δεν μπορούσε να την απασχολήσει ως εκπαιδευόμενη εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Η Beyza θεωρεί ότι αυτό είναι ρατσιστικό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το νοσοκομείο αρνείται τις κατηγορίες. Ο λόγος είναι μάλλον ότι η επιθυμία της 14χρονης να φορέσει μαντίλα θα παραβίαζε τα καθήκοντα πίστης και ουδετερότητας της κλινικής.
Η μαντήλα πρέπει να εκληφθεί ως σαφές θρησκευτικό δόγμα – ο χορηγός του νοσοκομείου, η προτεσταντική εκκλησιαστική περιφέρεια, εξέφρασε παρόμοια άποψη.
Για την Beyza, αυτή η εξήγηση δεν είναι ικανοποιητική – στο ρεπορτάζ του WDR είναι θυμωμένη: “Έχω καλούς βαθμούς, είμαι επίσης καλή μαθήτρια. Και το να δέχεσαι μια τέτοια απόρριψη και να σου λένε απλά: Όχι, δεν μπορούμε να σε δεχτούμε, μόνο και μόνο λόγω της μαντίλας, είναι απλά αξιολύπητο”.
Η απόφαση της κλινικής συνάδει με την απόφαση του ΔΕΚ
Ωστόσο, η δράση της κλινικής είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομολογία: πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ) ενίσχυσε τα δικαιώματα των εργοδοτών που απαγορεύουν στις μουσουλμάνες εργαζόμενες να φορούν μαντίλα.
Οι αρμόδιοι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απαγόρευση της μαντίλας μπορεί να δικαιολογηθεί εάν ο εργοδότης θέλει να μεταδώσει μια εικόνα ουδετερότητας στους πελάτες ή να αποφύγει τις κοινωνικές συγκρούσεις.
Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να επιτραπούν ούτε άλλες ορατές εκδηλώσεις πολιτικών, ιδεολογικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Κατά συνέπεια, για παράδειγμα, η απαγόρευση της μαντίλας δεν είναι δυνατή εάν ταυτόχρονα επιτρέπεται σε μια καθολική γυναίκα να φοράει ανοιχτά ένα κολιέ με θρησκευτικό σταυρό.
Τονίστηκε επίσης ότι οι εργοδότες πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η απαγόρευση της μαντίλας τους αφορά πραγματικά.
Για παράδειγμα, στον παιδικό σταθμό, πρέπει να υπάρχει η επιθυμία των γονέων να επιβλέπονται τα παιδιά τους από άτομα που δεν εκφράζουν τη θρησκεία ή την κοσμοθεωρία τους.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Τα έγγραφα που δεν πρέπει ποτέ να πετάξετε στη Γερμανία
- Νοέμβριος 2022: 9 αλλαγές που έρχονται στη Γερμανία
- 10 αξέχαστες εκδηλώσεις στη Γερμανία αυτόν τον Νοέμβριο
- Παίρνουν την υπηκοότητα παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία;
- Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;
- Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;
- Υπηκοότητα Γερμανία: Ισχύουσα νομοθεσία και μελλοντικές αλλαγές
- Το επίδομα τέκνων θα αυξηθεί στα 250 ευρώ στη Γερμανία